Šią savaitę į gatves protestuoti prieš sisteminį rasizmą Australijoje ir Jungtinėse Valstijose išėjo dešimtys tūkstančių australų, o artimiausiomis dienomis ketinama surengti dar daugiau protestų.
Kritikai ragina dėl sveikatos apsaugos priežasčių uždrausti mitingus, o šalyje kilo diskusijos apie žodžio laisvę ir Australijos kolonijinę praeitį.

Konservatorių lyderis S. Morrisonas teigė, kad fizinio atstumo nesilaikantys protestuotojai trukdo dar labiau sušvelninti karantino apribojimus ir kelia grėsmę šalies ekonomikai.

Paklaustas, ar demonstrantai turėtų būti dėl to nubausti, jis atsakė: „Manau, kad turėtų.“

„Manau, kad žmonės, ketinantys tai tęsti šį savaitgalį, rodo didžiulę nepagarbą kitiems australams“, – sakė S. Morrisonas. Tuo tarpu Viktorijos valstija paskelbė, kad vienam iš Melburne protestavusių žmonių nustatytas užsikrėtimas COVID-19.

„Black Lives Matter“ judėjimas susilaukė didžiulio dėmesio Australijoje, kurioje taip pat netyla diskusijos apie rasizmo persmelktą praeitį.

Duodamas interviu vienam Australijos radijui, S. Morrisonas itin teigiamai atsiliepė apie britų jūrininką Džeimsą Kuką ir pareiškė, kad „Australijoje nebuvo vergijos“.

Tokį premjero pareiškimą paneigė istorikai ir žmogaus teisių aktyvistai, pateikę įrodymus apie Australijos aborigenus ir tūkstančius vergų iš Ramiojo vandenyno salų, kurie buvo priversti dirbti Australijos cukranendrių plantacijose.

Austraijos aborigenai vis dar kur kas dažniau nei kiti australai patenka į kalėjimą, o per pastaruosius kelis dešimtmečius policijos sulaikymo metu jų žuvo daugiau nei 400.

S. Morrisonas neatskleidė, kokios bausmės gresia protestuotojams, tačiau perspėjo, kad jiems bus skirtos bent baudos už viešų susibūrimų draudimo nepaisymą.

Šiuo metu Australijoje COVID-19 protrūkis aprimęs, o kasdien užfiksuojama vos keletas naujų ligos atvejų.

Nors griežti fizinio atstumo reikalavimai vis dar galioja, Australijoje jau atidaryti restoranai, barai, mokyklos ir daugelis sporto klubų.