„40 tūkst. tugrikų už valandą“, – sako viena jauna moteris, paklausta apie tarifus. 40 tūkst. tugrikų yra apytikriai 72 Lt.

Prostitucija Mongolijoje nėra įteisinta, tačiau sekso pramonė klesti, iš dalies dėl to, kad staigiai suklestėjus šalies kasybos sektoriui, atsirado daug mobilios darbo jėgos, ir daugybė vyrų ėmė dirbti toli nuo namų.

Jungtinių Tautų Vaikų fondas (UNICEF) (angl. The United Nations Children's Fund) pranešė, kad nuskurdusioje šalyje, kuri iš visų pusių apsupta sausumos, ir kurioje gyvena vos 2,7 mln. žmonių, yra apie 19 tūkst. sekso darbuotojų, t. y., beveik kas 140-as žmogus.

„Moteris į sekso pramonę pastūmėja skurdas ir nedarbas. Vyriausybė turėtų tuo rimtai susirūpinti“, – agentūrai AFP pasakė Nyam Ultzii, kuri vadovauja nevyriausybinei organizacijai Mongolijoje, padedančiai sekso darbuotojams

Nors populiariausia vieša vieta, kur galima susirasti prostitutę, vis dar yra parkas priešais Ulan Batoro viešbutį, verslas palaipsniui persikelia toliau nuo smalsių akių – į karaokės barus, viešbučius, saunas ir masažo salonus, tad moterims gresia didesnė rizika.

„Kadangi verslas persikelia į pogrindį, ieškome moterų pažeidžiamiausiose vietose ir siūlome joms tokias paslaugas, kaip medicininiai patikrinimai pas profesionalius gydytojus arba švarios vietos, kur galima išsimaudyti duše ir išsiskalbti drabužius“, – sako N. Ultzii.

Suklestėjus sekso pramonei, kyla grėsmė visuomenės sveikatai, nes dėl reikalavimų neatitinkančių medicinos paslaugų, riboto ligų prevencijos kampanijų skaičiaus ir kultūrinio stigmatizavimo, siejamo su prostitucija, padaugėjo lytinių būdu plintančių infekcijų.

2010 m. atliktame didžiulės vario rūdos kasyklos „Oyu Tolgoi“, kurią eksploatuoja Kanados „Ivanhoe Mines“ ir bendra Britanijos bei Australijos kompanija „Rio Tinto“, darbuotojų sveikatos būklės vertinime nurodyta, kad viena iš penkių didžiausių grėsmių pietinėje Gobio dykumos dalyje – lytiniu būdu plintančios infekcijos.

Sumoka prostitutėms ir dyzelinio kuru

Išaugus vyrų, dirbančių „Oyu Tolgoi“ ir netoliese esančioje „Tavan Tolgoi“ anglies kasykloje, skaičiui, padidėjo sekso darbuotojų aktyvumas, tad išaugo pavojus sveikatai, sako Ariunna, vadovaujanti „Oyu Tolgoi“ bendrijos sveikatos programai.

Kartais sunkvežimių vairuotojai, vykstantys iki Kinijos sienos, neturėdami pinigų, merginoms už paslaugas susimoka vienu ar dviem litrais dyzelinio kuro.

Tokios prostitutės vadinamos „dyzelinėmis merginomis“, sako Ariunna, kuri kaip dauguma mongolų, vadinasi vienu vardu.