Renginiai, skirti 800 metų Mongolijos imperijos įkūrimo jubiliejui paminėti, vyko visus metus, bet savo kulminaciją pasiekė prasidėjus kasmetiniam Nadamo festivaliui - spalvingai šventei, kurios metu vyksta žirgų lenktynės, imtynės ir šaudymo iš lanko varžybos.

Pirmadienį prieš tris dienas truksiantį festivalį ant parlamento rūmų laiptų buvo atidengta 8 m aukščio Čingischano statula, sukėlusi mongolams daug emocijų.

"Mongolams jis yra beveik kaip Jėzus Kristus. Jie jaučiasi labai artimi jam, - sakė Čingischano universiteto prezidentas Ch.Lchagvasurenas. - Apie Čingsischaną yra tiek daug klaidingų nuomonių".

Vakarų istorijoje Čingischanas laikomas kraugerišku karvedžiu, vadovavusiu jokio gailestingumo per savo žygius nerodžiusiems laukiniams barbarams. Tačiau tokia nuomonė mongolams kelia susierzinimą ir pyktį.

"Jis buvo taikdarys. Jis buvo didis žmogus", - teigė 57 metų mechanikos inžinierius Ch.Norovas, atėjęs pažiūrėti statulos atidengimo ceremonijos.

"Jis suvienijo tarpusavyje kovojusias gentis į vieną imperiją, o tada mėgino suvienyti pasaulį. Tuo metu visos šalys kovojo tarpusavyje, o jis mėgino jas sujungti", - sakė jis.

Sunku būtų paneigti, kad Čingischanas buvo viena įtakingiausių figūrų pasaulio istorijoje.

Suvienijęs Centrinės Azijos stepėse gyvenusias klajoklių gentis ir 1206 metais įkūręs imperiją, Čingischanas vėliau užkariavo daugiausia žemių per visą pasaulio istoriją.

Jis taip pat sukūrė pirmąją didelę prekybos sistemą tarp Rytų ir Vakarų bei užtikrino religijos laisvę. Jo įpėdinis sugalvojo komunikacijos sistemą, pagal kurią žinią nešantis raitelis pakeisdavo pavargusius arklius naujais žirgais, laukiančiais tam tikrais intervalais palei kelią. Tokiu būdu per dieną pavykdavo nukeliauti 400 kilometrų.

Valdant Čingischano sūnums ir anūkams, imperija buvo išplėsta nuo Pietryčių Azijos iki Europos ir užėmė 35 mln. kvadratinių kilometrų, įskaitant Kiniją, Centrinę Aziją, Rusiją, Iraką ir Iraną.

Visuotinė Čingischano ir Mongolijos imperijos manija neaplenkė ir šalies vyriausybės, kuri pastarosiomis savaitėmis 800 metų jubiliejaus proga suteikė amnestiją 700 kalinių.

Nors Mongolijos kalėjimuose kali tik 7 tūkst. asmenų, laisvę atgavo 10 proc. visų šalies kalinių. Vadovybė pranešė, kad dar 1 300 kalinių gali būti paleisti per Nadamą.

Tarp amnestuotų kalinių yra 17 metų paauglys, kuris kalėjime praleido tik keturis mėnesius iš 15 metų, paskirtų už žmogžudystę, nurodė vietos spauda.

"Jiems (paleistiems kaliniams) labai pasisekė. Jie turėtų labiausiai dėkoti Čingischanui", - sakė vienas vietos gyventojas, pridūręs, kad paskutinį kartą didesnio masto amnestija buvo paskelbta 9-ajame dešimtmetyje.

Priežasčių dėkoti Čingischanui turi ir verslininkai, uždirbantys pinigus iš jo šlovės - Čingischano vardu pavadinta viskas nuo degtinės ir alaus iki degtukų bei restoranų.

Laisva šventės atmosfera yra priešinga tiems 70 metų, kuriuos Mongolija praleido Sovietų Sąjungos įtakoje.

Tuo metu švęsti Čingischanui skirtas šventes buvo draudžiama, baiminantis, kad prisiminimai apie legendinį karvedį gali sutelkti žmones sukilimui prieš komunistinį režimą.

"Dabar Čingischanas studijuojamas pradinėje, pagrindinėje ir vidurinėje mokyklose. Tauta jo niekada nepamirš", - teigė Ch.Lchagvasurenas.