Į mitingą atvyko prorusiška partija „Sor“.

Kaip rašo „Newsmaker“, protestuotojai reikalauja, kad valdžia kompensuotų jų sąskaitas.

Žiniasklaidos teigimu, protestuotojai valdžiai iškėlė ultimatumą: iki kovo 13 d. 13 val. valdžia turi išspręsti elektros sąskaitų žiemą kompensavimo klausimą. Kokių veiksmų imsis protestuotojai, jei šie reikalavimai nebus įvykdyti, nepranešama.


Tarp atskirų asmenų kalbų minia iš improvizuotos scenos šaukia „diktatūrai ne“, rašo UNIAN.

Protestuotojai teigia ketinantys eiti iki parlamento pastato, prieš tai apeidami kelias gatves.

„Newsmaker“ pažymi, kad protestuose atsisakė dalyvauti PACE partija ir asociacija „Scutul Poporului“ po to, kai šeštadienį valdžia perspėjo apie galimas riaušes per protestus.

Policija sekmadienį pranešė, kad Kišiniove buvo sulaikyti 54 asmenys, tarp jų 12 nepilnamečių. Pasak pareigūnų, visi sulaikytieji planavo dalyvauti proteste.

Daugelis Moldovos gyventojų skundžiasi, kad nebeišgali apmokėti dujų sąskaitų ir pragyvenimo išlaidų. Protestai dėl socialinių klausimų prasidėjo vasarį.

Žinių portalas „Unimedia“ paskelbė vaizdo įrašus ir nuotraukas, kuriose matyti žmonių minia ir sulaikomi asmenys. Opozicinės partijos „Sor“ vicepirmininkė Marina Tauber kaltino policiją smurtu. Ji taip pat skundėsi, kad mieste buvo uždaryti privažiavimo prie demonstracijos vietos keliai. Todėl daugelis žmonių esą negalėjo pasinaudoti savo teise protestuoti.

Demonstrantai esą yra ir prieš tai, kad karas kaimyninėje Ukrainoje persimestų į Moldovą. „Mes esame tauta“, – skandavo demonstrantai. Jie kaltino Vakarų remiamą vyriausybę neturint veiklos plano.

Moldovos prezidentė Maija Sandu kaltina Rusiją tikslingai destabilizuojant padėtį šalyje ir siekiant surengti perversmą. Prezidentaujant ES ir JAV remiamai M. Sandu, Moldova labiau nusigręžė nuo Rusijos, nuo kurios dujų tiekimo yra priklausoma. Daugelis gyventojų skundžiasi, kad dabar dujos kainuoja tris kartus daugiau, nes yra perkamos aplinkiniais keliais ir labai brangiai.

Moldovos policija pranešė prieš protestą išardžiusi promaskvietišką tinklą

Sekmadienį Moldovos policija pranešė prieš planuojamą antivyriausybinį protestą suėmusi Maskvos suburto tinklo narius, siekusius destabilizuoti šalį.

Po kratų šeštadienio naktį buvo apklausti 25 vyrai, septyni jų sulaikyti, žiniasklaidai sakė policijos viršininkas Viorelis Cernauteanu. Agentui pavyko įsiskverbti į grupuotę, kuriai vadovavo Moldovos rusas, sakė jis ir pridūrė, kad prokuratūra įrašė 10 valandų vaizdo ir garso įrašą.

„Iš Rusijos atvyko žmonės atlikti labai specifinį mokomąjį vaidmenį“, – pridūrė pareigūnas.

Moldovos valdžia teigė, kad ėmėsi veiksmų, „gavusi informacijos apie Rusijos specialiųjų tarnybų organizuojamus destabilizavimo veiksmus mūsų teritorijoje per demonstracijas“.

Pabėgusio prorusiško oligarcho Ilhano Šoro partija pastarosiomis savaitėmis vėl telkė žmones prieš proeuropietišką vyriausybę, įtampa tarp Maskvos ir Kišiniovo didėjo. I. Šoras yra surengęs keletą mitingų ir įtariamas mokėjęs jų dalyviams.

Baltieji rūmai penktadienį apkaltino Rusiją siekiant destabilizuoti šalį, turinčią 2,6 mln. rumuniškai kalbančių gyventojų ir besiribojančią su Ukraina, kad atvestų į valdžią promaskvietišką vyriausybę. Jungtinės Amerikos Valstijos pareiškė, kad aktyviau dalijasi su Moldova informacija apie Rusijos veiklą šalyje, kad ji „galėtų toliau tirti ir sužlugdyti Rusijos planus“.

Anksčiau Rusijos įtakos sferai priklausiusią Moldovą dabar valdo tvirtai į Europos integraciją susitelkusi vyriausybė. Tačiau dalį Moldovos teritorijos – Uždniestrę – kontroliuoja prorusiški separatisai. Ketvirtadienį jie kreipėsi į Jungtines Tautas, kad šios ištirtų neva Kyjivo suplanuotą kelių aukštų pareigūnų užpuolimą. Ukrainos saugumo tarnyba SBU nedelsdama atmetė kaltinimus kaip „Kremliaus surežisuotą provokaciją“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)