Šį įspėjimą ji paskelbė JAV valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo pareiškus, kad iš šio susitarimo pasitraukęs Vašingtonas imsis beprecedenčių sankcijų Teherano atžvilgių.

Griežtas šio susitarimo oponentas M. Pompeo pirmadienį savo pirmoje svarbioje kalboje apie užsienio politiką nuo to laiko, kai balandį buvo paskirtas vadovauti Valstybės departamentui, pristatė virtinę „skausmingų priemonių“, kurių ketinama imtis Teherano režimo atžvilgiu.

„Sekretoriaus M. Pompeo kalba neatskleidė, kaip pasitraukimas iš JCPOA (Bendrojo išsamių veiksmų plano, Joint Comprehensive Plan of Action) padaro ar padarytų regioną labiau apsaugotą nuo branduolinių ginklų platinimo grėsmės ar kaip sudarytų sąlygas daryti didesnę įtaką Irano veiksmams už JCPOA aprėpties ribų“, – sakė F. Mogherini.

ES diplomatijos vadovė pabrėžė, kad alternatyvos JCPOA nėra.

Branduolinis susitarimas buvo pasirašytas 2015 metais, po ilgiau nei dešimtmetį vykusių sudėtingų derybų. Pagal šį susitarimą buvo atšaukta dauguma Iranui taikytų ekonominių sankcijų, o šiitiška respublika mainais įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą, kad neturėtų galimybių pasigaminti atominės bombos, ir užtikrinti prieigą griežtoms tarptautinėms inspekcijoms.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas gegužės 8 dieną paskelbė, kad šalis traukiasi iš šios „savo esme ydingos sutarties“ ir grąžina Teheranui griežtas sankcijas, kurių taikymas buvo atidėtas.

Šį žingsnį Vašingtonas žengė nepaisydamas fakto, kad Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA), kuriai pavesta stebėti, kaip Iranas vykdo susitarimo sąlygas, paskelbė, kad šiitiška respublika laikosi savo įsipareigojimų.

D. Trumpas nori, kad Vašingtono sąjungininkės palaikytų naują, itin griežtą JAV strategiją Irano atžvilgiu, ir būtų pasirašytas naujas susitarimas.