„8 val. ryto nutraukta pagrindinė nuo praeito penktadienio vykdytos jūrinės žvalgybos operacijos Stokholmo archipelage misija“, – teigiama Švedijos kariuomenės pareiškime, kurį cituoja Švedijos televizija SVT.

Tai reiškia, kad paieškas vykdę laivai grįžta į bazes, o teritorijoje lieka mažesni kariniai vienetai, skelbia SVT.

Švedijos ginkluotosios pajėgos prie Stokholmo pakrantės lygiai savaitę ieškojo, kaip įtariama, Rusijos povandeninio laivo.

Gavę informacijos apie mįslingą objektą po vandeniu, paieškas vykdė Švedijos šarvuotlaiviai, minų traleriai, sraigtasparniai ir daugiau nei 200 karių.

Rusija primygtinai neigė kaltinimus, esą Švedijos teritoriniuose vandenyse vykdo žvalgybos operaciją.

Kaltę Maskva suvertė Nyderlandų povandeniniam laivui – Nyderlandai kaltinimus atmetė.

Buvo „mažiausiai vienas“ laivas

Švedijos gynybinės pajėgos penktadienį pranešė, kad pastarosiomis dienomis vandenyse netoli sostinės veikė „mažiausiai vienas“ laivas, išprovokavęs vieną didžiausių paieškos jūroje operacijų per daugelį metų.

„Mūsų vertinimu, buvo mažiausiai vienas (laivas)“, – žurnalistams Stokholme sakė kontradmirolas Andersas Grenstadas, kuris kalbėjo kelios valandos po to, kai savaitę trukusi operacija buvo sustabdyta.

„Tai galėjo būti mažas laivas“, – nurodė jis.

Rusija: vilties aptikti mūsų pėdsaką ne daugiau, nei jos būta gaudant Karlsoną

Kiek anksčiau penktadienį oficialus Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas pareiškė, kad naujas Švedijos kariuomenės vykdomų užsienio povandeninio laivo paieškų operacijos etapas skatina įtampą regione.

„Panašūs jokio pagrindo neturintys Švedijos kariuomenės veiksmai, lydimi Šaltąjį karą primenančios retorikos, šiandien tik skatina įtampą regione. Viskas gali baigtis ne konkrečios šalies saugumo sustiprinimu, o smūgiu jūrinei ekonominei veiklai Baltijos jūroje“, – lenta.ru cituoja I. Konašenkovą.

Kaip teigia generolas, Rusijos gynybos ministerija nekantriai laukia „Rusijos povandeninio laivo paieškų kulminacijos“.

„Akivaizdu, kad jos sumanytojai, vadovaudamiesi Napoleono principu – „svarbiausia stoti į mūšį, o paskui žiūrėsim“, paprasčiausiai nenumatė jos baigties, todėl iš visų jėgų atidėliojai neišvengiamą fiasko“, – pareiškė Rusijos gynybos ministerijos atstovas, išsakęs nuomonę, kad būtent tai ir paaiškina pranešimus apie naują operacijos etapą ir sprendimą išplėsti paieškos zoną.

Švedijos kariuomenės veiksmus I. Konašenkovas įvertino kaip tragikomediją ir pažymėjo, kad jos rezultatai nebus tokie įspūdingi kaip pradžia.

„Vilties aptikti „Rusijos pėdsaką“ ne daugiau, nei jos būta gaudant Karlsoną, kuris gyvena ant stogo“, – konstatavo I. Konašenkovas, prisiminęs garsiąją Astridos Lindgren istoriją.

Švedijos kariuomenė praeitą penktadienį pradėjo didžiausią povandeninio laivo paieškos operaciją savo vandenyse nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo, gavusi įtikinamų pranešimų apie numanomą užsienio pajėgų povandeninę veiklą prie salų netoli sostinės Stokholmo ir toliau Baltijos jūroje.

Kariuomenės pareigūnai neapkaltino jokios šalies dėl numanomo įsibrovimo, nors dauguma Švedijos gynybos analitikų teigia, kad labiausiai tikėtina, jog tas laivas priklausė Rusijai.

Švedija sukūrė kovos su povandeniniais laivais pajėgas, kai vienas Sovietų Sąjungos laivas, apginkluotas branduolinėmis torpedomis, 1981 metais užplaukė ant seklumos prie šalies pietinių krantų.

Tačiau pasibaigus Šaltajam karui, išlaidos gynybai buvo smarkiai apkarpytos, o kovos su povandeniniais laivais pajėgas buvo pradėta mažinti. Kovos su povandeniniais laivais sraigtasparniai buvo nurašyti 2008 metais, o jų pamainos laukiama ne anksčiau negu 2018-aisiais.

Buvo sumažintos ne vien išlaidos gynybai: Švedijos kariuomenės pagrindinis dėmesys nuo teritorinės gynybos buvo perkeltas į tarptautines taikos palaikymo operacijas, taip pat buvo atsisakyta šauktinių kariuomenės.

2012 metais Švedija turėjo 20 tūkst. aktyviosios tarnybos ir 200 tūkst. rezervo karių. 1999 metais šalies aktyviosios tarnybos pajėgas sudarė 50 tūkst. karių ir beveik 600 tūkst. rezervo karių, rodo Britanijoje įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto statistika.