Toks išpuolis Afganistano sostinės smarkiai įtvirtintoje vadinamoje Žaliojoje zonoje yra pirmas nuo gegužės 31 dienos, kai sprogus užminuotam sunkvežimiui žuvo arba buvo sužeista šimtai žmonių, be to tarnybos turėjo sustiprinti apsaugą.


Islamo valstybės“ (IS) grupuotė prisiėmė atsakomybę už antradienio išpuolį, dar vieną po virtinės per pastarąsias savaites Talibano mirtininkų ir IS maištininkų išpuolių prieš saugumo pajėgas ir mečetes.


Vakarų saugumo pajėgų šaltinis AFP naujienų agentūrai sakė, kad užpuolikas matyt taikėsi į darbuotojus, einančius iš Afganistano saugumo ministerijos pastato itin saugojamoje teritorijoje.
Sveikatos ministerijos atstovas Ismailas Kawoosis AFP sakė, kad žuvo mažiausiai penki žmonės, 20 sužeista, tarp nukentėjusiųjų yra moterų.


„Mirtininko išpuolio vykdytojas - nepilnametis berniukas, mūsų manymu, jis buvo 13 ar 15 metų; žuvo mažiausiai 4 žmonės, sužeista daugiau nei 12 civilių“, – AFP sakė vidaus reikalų ministerijos atstovas Najibas Danishas.


Anot policijos atstovo, užpuolikas galėjo būti vos 12 metų.


Gynybos ministerijos atstovas Dawlatas Waziris sakė, kad savižudis sprogdintojas atvažiavo motociklu. Jis pravažiavo pro pirmąjį kontrolės postą, tačiau buvo sulaikytas prie antrojo ir tada detonavo (sprogmenis).


„Jo taikinio mes nežinome, tačiau sprogo už kelių metrų nuo Gynybos ministerijos užsienio ryšių biuro. Mūsų personalas nenukentėjo“, – sakė jis.


Išpuolis sudavė smūgį Afganistano prezidentui Ashrafui Ghaniui, kuris buvo pažadėjęs padidinti saugumą diplomatinių atstovybių zonoje, kur prieš penkis mėnesius priešais Vokietijos ambasadą sunkvežimyje sprogo bomba.


A. Ghanis nedelsiant įsakė ištirti, kaip užpuolikas antradienį pateko į saugiąją zoną.
Vakarų saugumo pajėgų šaltinis AFP sakė ne kartą įspėjęs Afganistano tarnybas apie nepakankamą saugumą patikros punkte, į kurį nusitaikė savižudis sprogdintojas.

Klaikus vaizdas


Išpuolis įvykdytas miesto diplomatinių vadovybių zonoje, kur yra daugybė ambasadų ir pagrindinių tarptautinių organizacijų, Jungtinių Tautų ir NATO paramos misijos biurai.


„Aš buvau už šimto metrų nuo sprogimo, pribėgęs prie įvykio vietos pamačiau keletą sužeistų žmonių, vienam jų buvo traumuota galva, bet jis judėjo. Vaizdas klaikus“, – „TOLOnews“ transliuotojui sakė įvykio liudininkas.


Dar vienas liudininkas AFP sakė: „Mačiau daugybę negyvų ir sužeistų žmonių, bet nebuvo nieko, kas juos išneštų.“


AFP žurnalistai galingą sprogimą išgirdo maždaug 16 val. – kaip tik tuo metu, kai darbą baigę žmonės išeina iš savo biurų. Netrukus pasigirdo į įvykio vietą skubančių greitosios pagalbos tarnybų automobilių sirenos.


Liudininkai pasakojo matę, kad greitosios pagalbos automobiliai ir policijos transporto priemonės išvežė daugybę nukentėjusių žmonių.


JAV reikalų patikėtinis ir Amerikos aukščiausiasis, nesant ambasadoriaus, diplomatas Afganistane Hugo Llorensas „Twitter“ žinutėje pasmerkė „bailų išpuolį“.


Pastarasis didelis išpuolis Kabule įvyko spalio 21 dieną, kai savižudis sprogdintojas nusitaikė į Afganistano kariuomenės kursantų autobusą, žuvo 15 žmonių.


Spalio 20 d. vakarinių pamaldų metu apsimetęs maldininku šiitų mečetėje susisprogdino mirtininkas, tada žuvo 56 žmonės, dar 55 buvo sužeisti.


„Talibanas ir IS prieš žiemą mėgina parodyti galią“, – AFP sakė „Brookings Institution“ vyresnioji bendradarbė Vanda Felbab-Brown.


Apsauga Kabule buvo stipriai padidinta nuo gegužės mėnesio, kai vadinamosios Žaliosios zonos pakraštyje sprogo sunkvežimis, tada žuvo 150 žmonių, sužeista apie 400.


Mieste naudojami specialūs sunkvežimių nuskaitymo įrenginiai, barjerai bei ilgalaikiai ir mobilūs patikros punktai.


Šį mėnesį Kabulo policija sustabdė sunkvežimį, kuriame rado 2 700 kilogramus sprogmenų, paslėptų po pomidorų dėžėmis ir sutrukdė tikėtiną mirtiną sprogimą.


„Kaip ir priklauso, bus nuodugniai ištirta, ar saugumo spraga atsirado dėl korupcijos tarp Afganistano saugumo pajėgų“, – sakė V. Felbab-Brown.