Vilkiko priekaboje buvo įjungtas 25 laipsnių šalčio temperatūros palaikymas, kurio, tikėtina, nelegalūs keleiviai neatlaikė. Teisme susirinkusi komisija išgirdo netikėtų faktų – vilkiko vairuotojas nelegaliai žmones į Angliją vežė jau 10 mėnesių, o jis – tik vienas iš daugelio tokių vairuotojų.

Galimai vien per šiuos metus į Angliją laisvai įvežta tūkstančiai nelegalų, o šiuo verslu užsiimančios gaujos susikrovė milijonus pelno.

Naujienų portalas Anglija.today jau skelbė, kad vien šioje priekaboje buvę keleiviai, kurie taip ir nepasiekė savo tikslo, vežėjams sumokėjo net po 30 tūkstančių svarų kiekvienas.

Į Chelmsfordo Magistrates teismą vyras nebuvo atvesdintas. Šiuo metu jis laiką leidžia sulaikytas, todėl apklausa vyko pasitelkus vaizdo transliaciją. Jam pateikti kaltinimai dėl 39 žmonių žūties, nelegalaus keleivių vežimo ir pinigų plovimo. Iš viso jam pateikti net 43 kaltinimai, jie buvo skaitomi vienas po kito.

Naujienų portalai skelbia, kad M. Robinsonas vilkėjo pilką kalėjimo kombinezoną, o apklausoje pateikiant jam kaltinimus neparodė jokių emocijų.

Prokurorė Iguyovwe Oghenerouna kalbėjo, kad įtariamasis įsivėlęs į tarptautinį nelegalų žmonių gabenimo tinklą ir į Angliją taip atvežė šimtus žmonių. Paskelbta, kad į šią veiklą airis įsivėlė dar praėjusių metų gruodį.

„Daugybė šio tinklo sąmokslo bendrininkų tebėra laisvėje“, – pridūrė prokurorė.

Vilkiko vairuotojo mylimoji šiuo metu laukiasi dvynukų ir netrukus turėtų gimdyti, tačiau jau dabar kalbama, kad vaikai taip ir neišvys tėčio laisvėje. Apklausoje vyras nepateikė jokių prašymų, jokių atgailavimų, prakalbo tik tuomet, kai reikėjo patvirtinti savo tapatybę, adresą ir gimimo datą.

M. Robinsonas bus sulaikytas iki lapkričio 25 d., paskui prasidės ilgas teismų procesas.

Apygardos teisėjas Timothy Kingas sulaikytajam kalbėjo: „Jums pateikta daugybė kaltinimų, kai kurie jų – labai sunkūs, todėl gali būti nagrinėjami tik aukščiausiame Karūnos teisme. Nuo šiol visus duomenis perduosiu Centriniam baudžiamajam teismui.“

Dėl šios nelaimės sulaikyti dar keturi asmenys – pora, kuriems priklausė vilkikas, nors jie tvirtino, kad dar praėjusiais metais jį pardavė. Taip pat Stanstedo oro uoste sulaikytas 48-erių vyras, kurio tapatybė kol kas itin saugoma. Sulaikytas ir 20-metis jaunuolis iš Šiaurės Airijos, vairavęs vilkiko priekabą iki pasienio, kol ji buvo perkelta į keltą pakeliui į Angliją.

Primename, kad, pirminiais duomenimis, vairuotojas pats paskambino policijai ir medikams, tvirtino, jog savo vilkiko priekaboje rado sušalusius žmonių kūnus.

Nors iš pradžių buvo skelbiama, kad visos aukos – kinai, tačiau vėliau paaiškėjo, kad dauguma jų – iš Vietnamo, su padirbtais kinų pasais.