Anksčiau buvo pranešta apie 1975 susirgusius žmones.

Dar beveik 2,7 tūkstančio žmonių gali būti užsikrėtę koronavirusu, bet jų diagnozė kol kas nepatvirtinta.

Kaip pranešama, per pastarąją parą nuo viruso mirė dar 15 žmonių, o užsikrėtusiųjų skaičius išaugo beveik 700.

Daugiau kaip pusė visų užsikrėtimo atvejų (1052) tenka Hubėjaus provincijai, kuri laikoma pradiniu susirgimo plitimo židiniu. Susirgimų naujo tipo pneumonija atvejų užfiksuota beveik visuose šalies regionuose, taip pat Pekine (51) ir Šanchajuje (40).

Koronavirusas taip pat nustatytas Australijoje, Japonijoje, Jungtinėse Valstijose, Malaizijoje, Nepale, Pietų Korėjoje, Prancūzijoje, Singapūre, Tailande ir Vietname.

Kinijos valdžia praėjusių metų gruodžio 31 d. pranešė Pasaulio sveikatos organizacijai apie nežinomos pneumonijos protrūkį Uhane – dideliame prekybos ir pramonės centre, kuriame gyvena daugiau kaip 11 milijonų žmonių. Ligos sukėlėjas – koronavirusas 2019-nCoV – buvo nustatytas sausio 7 d.

Jungtinės Valstijos planuoja evakuoti savo darbuotojus ir piliečius, įstrigusius gyvybių nusinešusio koronaviruso epicentre vidurio Kinijoje, sekmadienį informavo JAV valstybės departamentas.

Lėktuvas iš Uhano antradienį išskraidins JAV piliečius į San Franciską, sakoma Kinijoje gyvenantiems amerikiečiams skirtame Valstybės departamento elektroniniame laiške. Jame pabrėžiama, kad bus „ribotas skaičius“ vietų privatiems piliečiams.

Atnaujinta 09:11 val. Kinija sekmadienį paskelbė laikiną draudimą prekiauti laukiniais gyvūnais, šaliai bandant suvaldyti gyvybių pareikalavusį koronavirusą, kuris, manoma, įsiplieskė viename turguje, kur buvo prekiaujama laukiniais gyvūnais maistui.

Veisti, transportuoti ir pardavinėti visų rūšių laukinius gyvūnus draudžiama „nuo šio skelbimo dienos iki tol, kol baigsis nacionalinė epideminė situacija“, sakoma trijų agentūrų, įskaitant Žemės ūkio ministeriją, bendroje direktyvoje.

Atnaujinta 09:16 val. Kinijos susirgimų kontrolės ir profilaktikos centras kuria vakciną nuo pneumoniją sukeliančio naujo tipo koronaviruso 2019-nCoV. Tai sekmadienį pranešė laikraštis „China Daily“.

„Centro mokslininkai jau pradėjo kurti vakciną, pavyko išskirti virusą, dabar stengiamasi parinkti vakcinai gaminti tinkamą padermę“, – cituoja leidinys centro vadovą Xu Wenbo.

„Be to, centras taip pat atrenka vaistinius preparatus, kurie efektyviai kovoja su naujo tipo koronaviruso sukelta pneumonija“, – sakė jis.

Atnaujinta 11:14 val. Šanchajaus valdžia sekmadienį pareiškė, kad stabdomos visos kelionės tolimojo susisiekimo autobusais, Kinijai bandant sustabdyti gyvybių nusinešusio koronaviruso plitimą.

Šis Kinijos finansų centro transporto komisijos sprendimas įsigalioja nedelsiant, apie jį paskelbta sostinės Pekino, dar dviejų šiaurinių miestų ir rytinės Šandongo provincijos valdžiai ėmusis analogiškų priemonių.

Atnaujinta 13:12 val. Japonija evakuos visus savo piliečius iš naujo viruso protrūkio epicentre atsidūrusio Kinijos Uhano miesto, kuriame paskelbtas karantinas, sekmadienį paskelbė japonų premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė).

„Nusprendėme visus [Japnijos piliečius Uhane] išsiųsti atgal į Japoniją, jei jie to nori, visomis galimomis priemonėmis, įskaitant užsakomąjį skrydį“, – žurnalistams sakė Sh. Abe.

„Įvairiais lygiais koordinuojame veiksmus su Kinijos vyriausybe ir paspartinsime šį procesą, kad greitai įvykdytume“ evakuaciją iš centrinės Hubėjaus provincijos sostinės Uhano, nurodė Japonijos premjeras.

Anksčiau vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Hubėjaus provincijoje yra 430 japonų.

Apie evakuaciją paskelbta kelioms kitoms šalims rengiant planus evakuoti savo darbuotojus ir piliečius.

Naujas koronavirusas, nuo kurio Kinijoje jau mirė 56 žmonės, kaip manoma, išplito iš vieno Uhano gyvūnų turgaus. Užsikrėtusiųjų jau yra beveik 2 tūkstančiai.

Kinija yra tarp didžiausių Japonijos prekybos partnerių; maždaug 160 su Japonija susijusių kompanijų turi biurų Uhane.

Japonijos sveikatos apsaugos pareigūnai šeštadienį patvirtino trečią užsikrėtimo atvejį šalyje. Visi šie trys pacientai neseniai lankėsi Uhane.

Atnaujinta 15:14 val. Kinijoje dvi provincijos ir trys miestai sekmadienį nurodė gyventojams viešose vietose privalomai nešioti veido kaukes, kad būtų galima veiksmingiau kovoti su mirtinai pavojingo naujo viruso plitimu.

Būti su kaukėmis reikalaujama pietinėje Guangdongo ir centrinėje Dziangsi provincijose, taip pat – rytiniame Nandzingo mieste, Maanšane Anhujaus provincijoje ir Sinjange Henano provincijoje, pranešė vietos pareigūnai.

Kinijos pramonės ir informacinių technologijų ministerija yra sakiusi, jog „dės visas pastangas didindama tiekimą“ nepaprastai išaugus medicininių kaukių paklausai.