Tai, kad rusų baleto žvaigždė mirė gegužės 2-ąją, skelbia naujienų agentūra "Tass".

Ji cituoja liūdną žinią patvirtinusį Maskvos Didžiojo teatro generalinį direktorių Vladimirą Uriną.

„Ji mirė nuo sunkaus širdies smūgio. Medikai darė, ką galėjo, tačiau nepajėgė jos išgelbėti“, - teigė V. Urinas.

Iškili rusų balerina mirė šeštadienį, Vokietijoje, būdama 89 metų.


Iki 1993 metų vasario išimties tvarka Lietuvos pilietybė buvo suteikta garsiems Rusijos menininkams M. Pliseckajai ir jos vyrui Radionui Ščedrinui. Ją suteikė tuometinė Aukščiausioji Taryba.

Laisvę labiau už viską pasaulyje mylėjusi balerina M. Pliseckaja yra sakiusi, kad norėtų gyventi dvidešimt ketvirtajame amžiuje ir mokėti tapyti. 

Apie išdidų šios balerinos profilį bei gracingą tarsi gulbės kaklą kuriamos eilės ir filmai, balerina yra davusi interviu žurnalui “Vogue”, kur paklausta "Koks yra mėgstamiausias vaizdas pro langą?", - atsakė: "Rudeninis saulėlydis pro mūsų namų langus Lietuvoje."

Primadona yra sakiusi, kad tikraisiais savo namais su vyru kompozitoriumi R. Ščedrinu vadina Trakų rajone stovintį namą.

M. Pliseckaja gimė 1925 m. lapkričio 20 d., Maskvoje, bet jos mama yra kilusi iš Lietuvos.

Ji yra garsi rusų balerina, choreografė, įvertinta ne viena premija ir apdovanojimu.

Jos mama - Rachilė Messerer-Pliseckaja, gimusi 1902 m. Vilniuje ir mirė 1993 m. Maskvoje, buvo nebyliojo rusų kino aktorė.

Majos tėtis Michailas Pliseckis, gimęs 1901 m. Gomelyje, 1938 m. buvo sušaudytas, tačiau reabilituotas Nikitos Chruščiovo laikais.

M. Pliseckaja lankė mokyklą Špicbergene, kur jos tėvas dirbo inžinieriumi, o vėliau paskirtas Tarybų Sąjungos generaliniu konsulu. 

Nuo 1943 iki 1990 m. M. Pliseckaja buvo Maskvos Didžiojo teatro solistė, Romos operos ir baleto teatro, Madrido baleto teatro meno vadovė. 

1943 metais baigusi studijas Maskvos choreografijos mokykloje ji buvo priimta į Maskvos didžiojo teatro trupę, o nuo 1960 metų tapo jo prima balerina.

Ji pagarsėjo dėl savo sukurtų išraiškingų vaidmenų, tokių kaip Piotro Čaikovskio baletuose „Gulbių ežeras“ ir „Miegančioji gražuolė“, Aleksandro Glazunovo „Raimondoje“, Sergejaus Prokofjevo „Akmeniniame žiedelyje“.

Specialiai M. Pliseckajai baletus kūrė garsūs choreografai Jurijus Grigorovičius, Rolandas Petitas, Alberto Alonso, Morisas Bežaras, taip pat jos vyras, kompozitorius R. Ščedrinas.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu  pareiškė užuojautą dėl balerinos Majos Pliseckajos mirties.

„Tai buvo ypatingu talentu apdovanota asmenybė, baleto legenda, užkariavusi garsiausias pasaulio scenas ir tūkstančių gerbėjų širdis. M. Pliseckaja niekada nepamiršo Lietuvos – čia sukūrė savo namus,  domėjosi ir vertino mūsų kultūrą, didžiavosi esanti jos dalimi", - sakoma Prezidentės užuojautoje.

Dėl šios netekties šalies vadovė pareiškė nuoširdžią užuojautą M. Pliseckajos šeimai, mokiniams, bendražygiams ir visiems jos talento gerbėjams.

G.Kėvišas: M.Pliseckaja buvo viena iškiliausių kultūros asmenybių

Balerina M. Pliseckaja buvo daugiau nei vien tik balerina, bet ir labai ryški kultūros asmenybė, turinti aiškią nuomonę, sako ją pažinojęs Operos ir baleto teatro vadovas. Gintautas Kėvišas pasakojo, kad balerina ypač gerai jautėsi Lietuvoje.

„Tai buvo viena ryškiausių kultūros žmonių ir asmenybių. Manyti, kad ji buvo vien tik šokėja ar balerina būtų neteisinga, nes savo menine intuicija, meniniu iškilumu ji, be abejonės, pralenkė mūsų siaurą balerinos suvokimą. Dėl to ji turėjo labai didžiulę karjerą ir ilgai buvo scenoje ir net ir palikusi sceną ji buvo labai ryški asmenybė, pasisakanti apie vieną ar kitą kultūros ir meno reiškinį“, - sakė G.Kėvišas.

Jis prisiminė, kad M.Pliseckaja išliko jautria ir lengvai bendraujančia asmenybe, tačiau turėjo labai aiškią nuomonę.

„Būdama viena iškiliausių kultūros asmenybių, ji išliko bendravime labai malonus žmogus, jautrus ir lengvai bendraujantis. Tuo pačiu ji turėjo labai aiškią, kartais net kategorišką nuomonę“, - pasakojo teatro vadovas.

Pasak jo, balerina su savo vyru kompozitoriumi R. Ščedrinu daug laiko praleisdavo Lietuvoje, čia labai gerai jautėsi ir gailėjosi, kad pastaruoju metu vis rečiau grįžta į savo namą Trakuose.

„Lietuvoje ji labai gerai jautėsi, daug laiko su vyru praleisdavo Trakuose savo būste. Tiesa, paskutiniu metu jos vyras Rodionas Ščedrinas skundėsi, kad grįžta vis rečiau ir rečiau“, - sakė G.Kėvišas.

M.Pliseckaja, pasak jo, taip pat labai vertino Lietuvos baleriną Eglę Špokaitę: „Labai mėgo Eglę Špokaitę ir nepaprastai vertino. M.Pliseckają E.Špokaitę vertino kaip vieną iš tikrai ryškiausių balerinų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1736)