Ch.Wilsonas, kuris buvo Demokratų partijos narys iš Teksaso, mirė ištikus širdies smūgiui gimtojo Lafkino miesto Teksase ligoninėje. Jį vargino kvėpavimo organų ligos.

Nuo 1973 iki 1997 metų Ch.Wilsonas be pakeitimo atstovavo JAV Kongreso žemuosiuose rūmuose Teksaso valstijai.

Vadovaudamas Atstovų Rūmų gynybos išlaidų asignavimų pakomitečiui jis užtikrino finansinę paramą slaptai CŽV operacijai "Cyclone", kurios tikslas buvo teikti pagalbą ginkluotai Afganistano opozicijai tuo laikotarpiu, kai šalyje buvo komunistinės SSRS armija.

Nuo 1979 iki 1989 metų vykstant šiai operacijai modžahedams buvo tiekiami įvairūs ginklai, tarp jų kilnojamosios priešlėktuvinės sistemos "Stinger", iš kurių paleistomis raketomis kovotojai numušinėjo sovietinius orlaivius. Ch.Wilsono pastangomis Kongresas skyrė šiems tikslams milijonus dolerių.

Žurnalisto George`o Crile`o dėka, JAV specialiųjų tarnybų operacija pagarsėjo Amerikoje kaip "Charlie Wilsono karas". 2003 metais buvo išleista G.Crile`o knyga tokiu pavadinimu tema, o vėliau pagal ją buvo sukurtas filmas su Tomu Hanksu ir Julia Roberts.

JAV politiniuose sluoksniuose Ch.Wilsono asmenybė tiek pat legendinė, kiek ir skandalinga. Jis buvo tikras pleibojus, pagarsėjęs savo aistra alkoholiui ir moterims.

1980 metais įstatymų leidėjui buvo pateiktas kaltinimas narkotikų vartojimu, bet tyrimas, kuriam vadovavo Teisingumo ministerijos prokuroras, būsimasis Niujorko meras Rudolphas Giuliani, buvo nutrauktas dėl įkalčių stokos.

Tačiau Afganistano kovotojų apginklavimas, kurį Vašingtonas laikė puikiu ėjimu, privertusiu sovietų pajėgas palikti tą šalį, sukėlė nenumatytų pasekmių, iki šiol skaudžiai juntamų Jungtinėse Valstijose.

Kai kurie Ch.Wilsono remti Afganistano kovotojų vadai, tokie kaip Gulbuddinas Hekmatyaras ir Jalaluddinas Haqqani, gavę milijonus dolerių iš CŽV, šiuo metu laikomi pavojingais musulmonų ekstremistais, palaikančiais ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu "al Qaeda".

Pentagono spaudos tarnyba išplatino praėjusį trečiadienį specialų JAV gynybos sekretoriaus Roberto Gateso pareiškimą, padarytą dėl buvusio Kongreso nario mirties.

"Aš nepamiršiu pažinties su Kongreso nariu Ch.Wilsonu, kai dirbau Centrinėje žvalgybos valdyboje, o jis nepailsdamas veikė afganų pasipriešinimo vardu kovodamas su Sovietais. Šiandien pasaulis žino, jog jis savo pastangomis prisidėjo, kad būtų išvytas okupantas, išvaduoti žmones ir priartinta Šaltojo karo pabaiga", - pažymima oficialiame R.Gateso pareiškime.

"Pasitraukus sovietams Charlie toliau kovojo už Afganistano žmones ir įspėjo nepalikti šios traumuotos šalies likimo valiai - tai buvo įspėjimas, kurį mes turėjome išgirsti tada ir kurį turime prisiminti dabar", - pareiškė R.Gatesas.

Netgi po 2001 m. rugsėjo 11 d. atakų prieš Jungtines Valstijas Ch.Wilsonas nesakė apgailestaujantis, kad apginklavo Afganistano kovotojus.

"Mes kovojome su blogio imperija. Tai būtų tarsi nepadėti sovietams kariauti su Hitleriu Antrajame pasauliniame kare, - 2007 metais jis sakė žurnalui "Time". - Velniai griebtų, kas anuomet ką nors girdėjo apie Talibaną?"

Netgi CŽV nusižengė tradicijoms ir skyrė Ch.Wilsonui Garbės bendradarbio apdovanojimą už jo pastangas per konfliktą Afganistane. Tai buvo pirmasis atvejis, kai šį apdovanojimą pelnė civilis pareigūnas.

Ch.Wilsono planas nebūtų pavykęs, jeigu kongresmenui nebūtų padėjęs jo patikimas partneris - CŽV pareigūnas Gusas Avrakotosas, kurį filme "Charlie Wilsono karas" suvaidino Philipas Seymouras Hoffmanas. Tas agentas, kilęs iš neturtingos graikų imigrantų šeimos, buvo tapęs tikra rakštimi prestižinius universitetus baigusiems CŽV vadovams.

G.Crile'as, kuris buvo televizijos CBS žurnalistas, šį neįprastą duetą pavaizdavo savo knygoje su derama paantrašte: "Neįprasta istorija apie tai, kaip labiausiai pašėlęs Kongreso narys ir nenaudėlis CŽV agentas pakeitė mūsų laikų istoriją."

Toje knygoje pasakojama, kaip Ch.Wilsonui teko atlaikyti varginantį Teisingumo departamento tyrimą, kai Kongreso narys buvo įtartas vartojęs kokainą Las Vegase.

Prokurorai kaltinimų Ch.Wilsonui taip ir nepateikė, nes vienas svarbus liudininkas sakė prisimenantis tik atvejį, kai įstatymų leidėjas uostė kokainą Kaimanų salose, kuriose negalioje JAV pareigūnų jurisdikcija.

Po daugelio metų paklaustas, ar tie įtarimai turėjo pagrindo, Ch.Willsonas televizijai ABC juokais atsakė: "Į šį klausimą niekas nežino atsakymo, o aš nesakysiu."