M. Kalašnikovas gimė 1919 metų lapkričio 10 d. Altajuje. Jis sukūrė automatinio šaulių ginklo sistemą, kuri jau pusę amžiaus laikoma geriausia pasaulyje.

Kalašnikovo automatas naudojamas daugiau kaip šimte pasaulio šalių ir yra įtrauktas į įžymių XX amžiaus išradimų sąrašą.

M.Kalašnikovas sukūrė ginklą, kuris tapo dažnai beatodairiškų žudymų simboliu.

Udmurtijoje dirbęs konstruktorius Sovietų Sąjungoje buvo laikomas nacionaliniu didvyriu ir išdidžiosios Maskvos praeities simboliu.

Jo sukurtu ginklu, vadinamuoju Kalašnikovo automatu pasaulyje nužudyta daugiau žmonių negu bet kuriuo kitu šaunamuoju ginklu.

Garsųjį AK-47 jis sukūrė peržengęs 20 metų amžiaus ribą, netrukus po Antrojo pasaulinio karo.

M. Kalašnikovas gimė 1919 metų lapkričio 10-ąją Kurjos kaime Altajaus krašte, daugiavaikėje šeimoje. Nuo 1938 iki 1949 metų jis tarnavo Sovietų armijoje. M. Kalašnikovas baigė tanko mechaniko – vairuotojo kursus, buvo pasiųstas į tankų pulką Stryj mieste. Tuo metu M. Kalašnikovas sukūrė pirmąjį savo išradimą – faktinių šūvių iš tanko patrankos skaitiklį
Pačioje Didžiojo tėvynės karo pradžioje buvo nusiųstas į frontą. 1941 metų spalį jo tankas buvo pamuštas ir dėl rimtos kontūzijos jis gavo 6 mėnesius atostogų. M. kalanšikovas išvyko į Kazachstaną, kur pagamino savo pirmąjį pistoletą – kulkosvaidį.

1942 – 1949 metais jis tarnavo Centriniame šaunamųjų ginklų poligone Kolomne, kur konstravo naujo pavyzdžio šautuvą, kuris Sovietų armijoje įsitvirtino kaip Kalašnikovo automatas (AK-47). Už šį darbą seržantas M. Kalašnikovas 1949 metais buvo apdovanotas Stalino premija.

1948 metais jis buvo pasiųstas į Iževsko miestą rašyti techninės dokumentacijos ir organizuoti pirmosios savo automatų partijos gamybos. Iki 1949 metų gegužės 20-osios užduotis buvo įvykdyta. 1500 pirmųjų M. Kalašnikovo automatų sėkmingai praėjo karinius bandymus ir buvo priimti į Sovietų armijos ginkluotę.

1979 metų gegužę M. Kalanšikovas paskirtas pagrindiniu koncerno „Ižmaš“ šaunamųjų ginklų konstruktoriumi – pirmininku. Būtent čia jis sukūrė 150 ginklo modelių, kurie pateko į daugiau kaip šimto pasaulio valstybių ginkluotę. 2013 metais konstruktorius sutiko, kad naujasis koncernas būtų pavadintas jo pavarde – koncernas „Kalašnikov“. AK-47 pelnė M. Kalašnikovui pasaulinę šlovę. Jo sukurtą automatinį šautuvą naudoja 55 šalių ginkluotosios pajėgos, jis pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip labiausiai pasaulyje paplitęs ginklas. M. Kalašnikovo automatą galima išvysti kelių valstybių vėliavose, herbuose ir pinigų banknotuose. Pagal AK-47 konstruktorius sukūrė daugiau kaip šimtą unifikuotų automatinio šaunamojo ginklo pavyzdžių – automatinių šautuvų, pistoletų, kulkosvaidžių, savaime užsitaisančių karabinų. Šiuo metu Rusijos ginklų gamyklose gaminami trečiosios kartos šautuvai ir kulkosvaidžiai - daugiausia АК-74М bei jo versijos - АК-101 ir АК-105.