69 metų sulaukusi F.Sagan buvo šeštojo dešimtmečio intelektualų dievaitė ir mėgo bohemišką gyvenimo būdą, kurį dažnai vaizduodavo savo romanuose. Ilgus metus su velioniu Prancūzijos prezidentu Francois Mitterrand'u draugavusi rašytoja kelis sykius buvo apkaltinta narkotikų vartojimu ir mokesčių slėpimu.

"Šiandien mirė Francoise Sagan", - pranešė Normandijos Honflero ligoninės, kurioje užgeso rašytoja, atstovas Yves Buzenas.

Pasak jo, paskutines savo dienas jų gydymo įstaigoje praleidusi moteris mirė sutrikus širdies veiklai. Šalia jos mirties valandą buvo sūnus. Daugiau informacijos ligoninės atstovas nepateikė.

Francoise Sagan, kurios tikroji pavardė buvo Quoirez, 1935 metais gimė pasiturinčio pramonininko šeimoje. Savo kūrinius ji pasirašinėjo Marcelio Prousto romano herojės vardu ir į literatūrinį olimpą iškopė 1954-aisiais, išleidusi pasakojimą apie išpaikintus ir sugadintus buržuazijos vaikus "Sveikas, liūdesy" ("Bonjour Tristesse").

Istoriją apie septyniolikmetę panelę, rezgančią sąmokslą, kaip išardyti tėvo ir buvusios meilužės romaną, kritikai ir skaitytojai vieningai pripažino gaivaus oro gūsiu literatūros pasaulyje. Romanas staigiai pelnė pripažinimą, vėliau buvo išverstas į daugelį pasaulio kalbų.

Pjeses ir scenarijus rašiusią F.Sagan išgarsino jos kūrinių herojai - beaistriai ir amoralūs viduriniosios klasės nuobodos.

Rašytojos vaizduoti vieniši herojai, kurie iš nusivylimo tarpusavio santykiais metasi ieškoti malonumų, sužavėjo minias skaitytojų. Teigiama, kad F.Sagan kūriniai turėjo didžiulės įtakos po jos rašiusioms moterims.

"Su jos mirtimi Prancūzija neteko vienos iš nuostabiausių ir jautriausių savo rašytojų, iškilios mūsų literatūrinio gyvenimo figūros", - sakė Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas.

F.Sagan anaiptol nebuvo romi ir nuolanki. 2002 metais, būdama 66-erių, rašytoja buvo pripažinta kalta dėl finansinio sukčiavimo ir gavo vienerių metų kalėjimo bausmę, jos vykdymą atidedant. Tąkart mokesčių inspekcijoje ji nedeklaravo 830 tūkst. eurų.

1995 metais už kokaino vartojimą ir šio narkotiko davimą kitiems F.Sagan buvo nuteista vienerius metus kalėti; tada bausmės vykdymas irgi buvo atidėtas. Tai buvo jos antrasis nuosprendis dėl narkotikų.

Rašytojos pomėgis vairuoti automobilį basai, aistra kortoms ir ruletei, dėl kurios jai galiausiai net buvo uždrausta įžengti į kazino, taip pat bičiulystė su F.Mitterrandu jos asmenybei teikė ne tik žavesio, bet ir paslapties.

"Francoise Sagan buvo šypsena - mįslinga, santūri, bet vis dėlto džiaugsminga, - kalbėjo šalies ministras pirmininkas Jeanas-Pierre'as Raffarinas. - Šįvakar milijonus Prancūzijos žmonių aplankė liūdesys, kuriuo ji dažnai su jais dalydavosi savo knygose".