„Jų Didenybės karalius ir karalienė bei karališkosios šeimos nariai su dideliu liūdesiu skelbia apie Jos Didenybės karalienės Fabiolos mirtį šį vakarą Steivenbergo pilyje Briuselyje“, – sakoma karaliaus Philippe rūmų pranešime.

Buvusi karalienė, kuri anksčiau buvo žinoma kaip donja Fabiola de Mora y Aragon, gimė 1928 metų birželio 11 dieną Madride, Ispanijos aristokratų šeimoje. Už Baudouino ji ištekėjo 1960 metų gruodį – tais pačiais metais, kai Kongas išsikovojo nepriklausomybę nuo Belgijos.

Pora vaikų neturėjo.

Penktoji Belgijos karalienė pasitraukė iš viešo gyvenimo po netikėtos karaliaus Baudouino mirties 1993 metais per atostogas Ispanijoje. Tuomet karališkosios šeimos gyvenimo centre atsidūrė jos svainis Albertas, kuris perėmė sostą, ir karalienė Paola.

2013 metų liepą Fabiola stebėjo, kaip karalius Albertas II perdavė karūną savo sūnėnui Philippe'ui, su kuriuo jis buvo artima iki pat savo mirties.

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas pareiškė, kad visi šalies žmonės turėtų gedėti dėl buvusios karalienės mirties.

„Persivertė mūsų šalies istorijos puslapis“, – jis sakė Belgijos televizijai RTL.

2012 metais Fabiola sukėlė triukšmą Belgijoje, kai įsteigė privatų fondą, kurį daugelis laikė būdu išvengti šalyje taikomo 70 proc. paveldėjimo mokesčio.

Vėliau ji panaikino šią labdaringą organizaciją, o valstybei jai mokama metinė renta buvo sumažinta nuo 1,4 mln. eurų (4,83 mln. litų) iki 923 tūkst. eurų (3,19 mln. litų).

Tačiau šia Ispanijoje gimusia aristokrate buvo žavimasi dėl to, kad ji išliko uoli katalikė ir dalyvaudavo socialinėse kampanijose, ypač susijusiose su psichinę negalią turinčiais žmonėmis, vaikų problemomis ir moterų padėtimi.