Pirmadienį JAV žiniasklaidai išplatintame pranešime, kuriame nebuvo įvardyta velionio mirties data ir vieta, J.Brady šeima nurodė, kad jis užgeso „po virtinės sveikatos sutrikimų“.

J.Brady buvo tarp keturių žmonių, įskaitant patį R.Reaganą, kuriuos lietingą 1981 metų kovo 30-ąją Johnas Hinckley jaunesnysis pašovė prie viešbučio „Hilton“ Vašingtone per pasikėsinimą nužudyti neseniai kadenciją pradėjusį prezidentą.

Dėl sunkios šautinės žaizdos galvoje Baltųjų rūmų atstovas spaudai buvo iš dalies paralyžiuotas ir nebegalėjo sklandžiai kalbėti. Nebegalėdamas grįžti į darbą, Ilinojuje gimęs J.Brady išsaugojo Baltųjų rūmų spaudos sekretoriaus pareigas per visą R.Reagano administracijos darbo laikotarpį.

Kartu su žmona Sarah (Sara) J.Brady atliko reikšmingą vaidmenį pastangose sugriežtinti JAV šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymus – ypač per savo įkurtą organizaciją, kuri tapo žinoma kaip Brady kampanija.

Jo pastangos davė vaisių 1993-ųjų lapkritį, kai prezidentas Billas Clintonas pasirašė Brady apsaugos nuo smurto naudojant trumpuosius šaunamuosius ginklus įstatymą, įpareigojantį tikrinti duomenis apie visus asmenis, norinčius įsigyti ginklą iš licenciją turinčių pardavėjų Jungtinėse Valstijose.

J.Brady visą gyvenimą liko ištikimas griežtesnės ginklų kontrolės idėjai, o 2011 metais kalbėdamas Kapitolijuje pareiškė: „Nesėdėčiau šitame prakeiktame vežimėlyje, jeigu būtume turėję protingus įstatymus.“

Nuo „Brady įstatymo“ įsigaliojimo šaunamuosius ginklus buvo uždrausta įsigyti daugiau nei 2 mln. žmonių, nors tas teisės aktas neužkirto kelio prekybai ginklais tarp fizinių asmenų, nurodė Brady kampanijos prezidentas Danas Grossas.

Prieš pasikėsindamas į R.Reagano gyvybę, J.Hinckley įsigijo .22 kalibro pistoletą iš vieno lombardo Teksase.

Jis tvirtino, kad tą išpuolį įvykdė norėdamas padaryti įspūdį Holivudo aktorei Jodie Foster ir buvo pripažintas nepakaltinamu dėl sutrikusios psichikos.

Užpuolikas, kuriam dabar 59 metai, yra laikomas vienoje Vašingtono psichiatrijos ligoninėje, tačiau jam reguliariai leidžiama aplankyti savo motinos namus Virdžinijoje.