Jam buvo 96 metai.

Jiang Zeminas atėjo į valdžią po Tiananmeno aikštės įvykių ir daugiausiai gyventojų turinčiai valstybei vadovavo per jos iškilimą pasaulinėje scenoje.

„Trečiadienį buvo paskelbta, kad Jian Zeminas mirė dėl leukemijos ir daugelio organų nepakankamumo Šanchajuje, 2022 metų lapkričio 30 dieną 12 val. 13 min. (6 val. 13 min. Lietuvos laiku), būdamas 96-erių“, – pranešė „Xinhua“.

Kai 1989-aisiais Jiang Zeminas Kinijos lyderio poste pakeitė Deng Xiaopingą, šalis dar buvo tik pradėjusi ekonomikos modernizavimą.

Tuo metu, kai 2003-aisiais jis pasitraukė iš prezidento pareigų, Kinija jau buvo tapusi Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nare, sugebėjo užsitikrinti, kad 2008-ųjų vasaros olimpinės žaidynės vyktų Pekine, ir sparčiai artėjo prie supervalstybės statuso.

Analitikai sako, kad Jiang Zemino ir jo „Šanchajaus gaujos“ frakcija dar ilgai darė įtaką komunistų politikai po to, kai jis paliko aukščiausią šalies postą.

Buvęs Kinijos lyderis buvo vedęs Wang Yeping, su kuria susilaukė dviejų sūnų.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad mirus Jiang Zeminui vėliavos prie pagrindinių Kinijos komunistų partijos (KKP) ir vyriausybės pastatų Kinijoje ir visame pasaulyje bus nuleistos iki pusės stiebo.

Pasak Kinijos valstybinio transliuotojo CCTV, Jiang Zemino laidotuvių organizavimo komiteto įsakymas dėl vėliavų galioja nuo trečiadienio iki laidotuvių dienos, kuri dar nebuvo paskelbta.