Bushas buvo ilgiausiai gyvenęs buvęs JAV prezidentas ir Antrojo pasaulinio karo veteranas.

Nuo 1981 iki 1989 m. jis dvi kadencijas buvo prezidento Ronaldo Reigano viceprezidentu, iškart po to tapo 41-uoju JAV prezidentu.

Per rinkimus 1992 metais Bushą nugalėjo demokratas Bilas Klintonas.

Dž. H. V. Busho sūnus 2001-2009 ėjo JAV prezidento pareigas.

„Jebas, Neilas, Marvinas, Doro ir aš su liūdesiu pranešame, kad po 94 nuostabių metų mūsų brangus Tėtis mirė“, – sakoma jo sūnaus – irgi buvusio prezidento – George'o W. Busho pranešime, paskelbtame per „Twitter“ šeimos atstovo.

„George'as H. W. Bushas buvo iškiliausio charakterio žmogus ir geriausias tėtis, kokio galėtų prašyti sūnus ar dukra“, – pridūrė jis.

George H W Bush

Tik keliais mėnesiais anksčiau, balandį, mirė G. H. W. Busho žmona ir pagarbą pelniusi buvusi pirmoji šalies ponia Barbara Bush. Ši, anot jo, „mieliausia moteris pasaulyje“ buvo G. H. W. Busho sutuoktinė 73 metus.

Mirdamas jis paliko penkis vaikus ir 17 vaikaičių.

Planai dėl G. H. W. Busho laidotuvių bus paskelbti artimiausiu laiku, pridūrė šeimos atstovas.

George H W Bush

Šis JAV užsienio politikai daug nusipelnęs lyderis 1990 metais paskelbė „naująją pasaulio tvarką“ ir išvarė Irako pajėgas iš okupuoto Kuveito, bet jo karinis įsiveržimas Vidurio Rytuose tapo tolesnio chaoso tame regione šaukliu.

Šis apdovanojimų pelnęs karo lakūnas ir buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas prezidento pareigas ėjo tik vieną kadenciją. 1992 metais, ekonomiką ištikus nuosmukiui, jis pralaimėjo rinkimus demokratui Billui Clintonui.

Anot politologų, G. W. Bushas nebuvo geros nuomonės apie Donaldą Trumpą ir 2016-ųjų lapkritį nebalsavo už jį, nors šis buvo jo partijos kandidatas. D. Trumpas nedalyvavo Barbaros Bush laidotuvėse. Jis pranešė nedalyvausiantis ceremonijoje „iš pagarbos Bushų šeimai“.

Buvęs prezidentas demokratas Barackas Obama pareiškė, kad Amerika prarado „patriotą ir kuklų tarną“. „G. H.W. Bushas savo gyvenimą pašventė šaliai, kurią mylėjo“, - sakoma B. Obamos ir jo žmonos Michellės pareiškime.

G. H. W. Bushas buvo gerbiamas politinės dinastijos patriarchas. Jo sūnus G. W. Bushas Baltuosiuose rūmuose praleido dvi kadencijas. Sūnus Jebas dvi kadencijas buvo Floridos gubernatorius. G. W. H. Bushas buvo ilgiausiai gyvenęs JAV prezidentas.

Dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pagerbė mirusį lyderį ir gyrė jo visą gyvenimą trukusią tarnybą savo šaliai, taip pat „nesvyruojančią lyderystę“ paskutiniosiomis Šaltojo karo dienomis.

„Melania ir aš prisidedame prie sielvartaujančios tautos, gedėdami buvusio prezidento George'o H. W. Busho netekties“, – sakoma D. Trumpo pareiškime, paskelbtame iš Buenos Airių, kur jis yra išvykęs dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime.

„Savo neatsiejamu originalumu, nuginkluojančiu sąmoju ir nesvyruojančiu įsipareigojimu tikėjimui, šeimai ir šaliai prezidentas Bushas įkvėpė ištisas amerikiečių kartas viešajai tarnybai“, – pridūrė valstybės vadovas.

41-asis JAV prezidentas, užsienio politikos realistas, 1989 metais paskelbė „naująją pasaulio tvarką“, vedusią prie didžiulį sukrėtimą sukėlusio, bet daugiausiai taikus Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Jis taip pat subūrė precedento neturėjusią koaliciją, 1991-aisiais įveikusią Irako autoritarinį lyderį Saddamą Husseiną, bet jo nenuvertusią. Tačiau jo karinis įsiveržimas Vidurio Rytuose tapo tolesnio chaoso tame regione šaukliu.

Šis apdovanojimų pelnęs Antrojo pasaulinio karo lakūnas ir buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas prezidento pareigas ėjo tik vieną kadenciją. 1992 metais, ekonomiką ištikus nuosmukiui, jis pralaimėjo rinkimus demokratui Billui Clintonui.

„Naujoji pasaulio tvarka“

G. H. W. Bushas gimė 1924 metų birželio 12 dieną Miltono mieste Masačusetso valstijoje, turtingoje Naujosios Anglijos politinėje dinastijoje.

Per Antrąjį pasaulinį karą jis atidėjo savo studijas ir karjerą, kad įstotų į JAV karines jūrų pajėgas. Likus trims dienoms iki savo 19-ojo gimtadienio jis jauniausiu Amerikos karinio laivyno aviatoriumi.

G. H. W. Bushas atliko iš viso 58 kovines misijas. 1944 m. rugsėjo 2-ąją jo torpednešis buvo numuštas virš Ramiojo vandenyno japonų priešlėktuvinės ugnies, bet G. W. H. Bushas buvo išgelbėtas.

Vėliau jis baigė Jeilio universitetą ir pradėjo trumpą karjerą naftos pramonėje.

George H W Bush

7-o dešimtmetyje G. H. W. Bushas pasuko į politiką. Jis buvo išrinktas į JAV Atstovų Rūmus, dirbo Vašingtono pasiuntiniu Kinijai ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriumi. 1981-aisiais jis tapo prezidento Ronaldo Reagano viceprezidentu.

1988 metais jis priėmė Respublikonų partijos kvietimą tapti jos kandidatu į prezidentus. Tuo metu G. H. W. Bushas pasisakė už „malonesnę, švelnesnę valstybę“.

Tų metų lapkritį jis lengvai įveikė demokratą Michaelą Dukakis.

41-asis JAV prezidentas, užsienio politikos realistas, 1989 metais paskelbė „naująją pasaulio tvarką“, vedusią prie didžiulį sukrėtimą sukėlusio, bet daugiausiai taikus Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Jis taip pat subūrė precedento neturėjusią 32 šalių koaliciją, 1991-aisiais įveikusią Irako autoritarinį lyderį Saddamą Husseiną, bet jo nenuvertusią. Tačiau jo karinis įsiveržimas Vidurio Rytuose tapo tolesnio chaoso tame regione šaukliu.

Tačiau prezidento pareigas G. H. W. Bushas ėjo tik vieną kadenciją. 1992 metais, ekonomiką ištikus nuosmukiui, jis pralaimėjo rinkimus demokratui Billui Clintonui.

Vis dėlto vėliau jo sūnus G. W. Bushas užėmė Baltuosius rūmus aštuoneriems metams. Jiedu tapo antraisiais tėvu ir sūnumi, dirbusiais JAV prezidento poste. Pirmieji buvo Johnas Adamsas ir Johnas Quincy Adamsas.

Baigęs prezidento kadenciją G. H. W. Bushas sutelkė dėmesį į filantropinę veiklą. Jis kartu su B. Clintonu padėjo rinkti lėšas nukentėjusiems nuo 2004 metų Azijos cunamio ir 2010 metų Haičio žemės drebėjimo.

2017 metais Teksasą nusiaubus uraganui „Harvey“ G. H. W. Bushas vėl ėmėsi rinkti lėšas nukentėjusiems kartu su eksprezidentais B. Clintonu, Jimmy Carteriu (Džimiu Karteriu) ir sūnumi George'u.

„Esu itin dėkingas už kiekvieną minutę, praleistą su prezidentu Bushu ir visada laikysiu mūsų draugystę viena didžiausių savo gyvenimo dovanų“, – sakoma B. Clintono pranešime.

2011 metais B. Obama suteikė G. H. W. Bushui aukščiausią JAV civilį apdovanojimą – Prezidento laisvės medalį.

„Amerika neteko patrioto ir kuklaus savo tarno George'o Herberto Walkerio Busho. Šiandien mūsų širdys sunkios, bet jos taip pat kupinos dėkingumo“, – sakoma B. Obamos ir jo žmonos Michelle (Mišel) pranešime.

„Po 73 santuokos metų George'as ir Barbara Bushai dabar vėl kartu – du šviesos taškeliai, niekada neišblėsiantys; du šviesos taškeliai, savo pavyzdžiu uždegę nesuskaičiuojamą daugybę kitų“, – pridūrė buvusi pirmoji šalies pora.