71 metų princesė, kurios sveikata pastaraisiais metais sparčiai blogėjo, mirė miegodama šeštadienį rytą, kai po insulto sutriko širdies veikla, teigiame oficialiame Bakingamo rūmų pareiškime.

"Su didžiu liūdesiu Karalienė paprašė nedelsiant paskelbti ... jog mylima jos sesuo, princesė Margaret mirė ramiai miegodama šį rytą, 6 val. 30 min. (8 val. 30 min. Lietuvos laiku), Karaliaus Edwardo (Edvardo) VII ligoninėje", - sakoma pareiškime.

"Prie jos buvo vaikai, lordas Linley ir ledi Sarah Chatto, o Karalienė visą naktį buvo informuojama apie padėtį, - teigiama pareiškime. - Žinia jau perduota Karalienei, Karalienei Motinai bei kitiems Karališkosios šeimos nariams".

Princesė penktadienį patyrė ketvirtąjį per trejus metus insultą, "po kurio naktį kilo širdies veiklos sutrikimų ir 2 val. 30 min. ji buvo pervežta iš Kensingtono rūmų į Karaliaus Edwardo VII ligoninę".

Šeštadienį virš Bakingamo rūmų plevėsuojanti vėliava buvo nuleista iki pusės stiebo, o Londono centre esančių rūmų kieme pakabintoje pranešimų lentoje buvo prisegtas pranešimas apie princesės mirtį.

Staigi princesės Margaret mirtis aptemdė šiais metais numatytas šventes, skirtas pažymėti auksinį Britanijos karalienės Elizabeth II atėjimo į sostą jubiliejų.

Užuojautą dėl princesės mirties skubėjo paskelbti draugai bei giminės, ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras), kiti politikai bei religiniai vadovai.

Pakeliui į Sierą Leonę, T.Blairas lėktuve paskelbė, jog yra "giliai nuliūdęs". "Visi mes be galo nuliūdę", - pareiškė lordas Anthony Snowdonas, buvęs princesės vyras ir žymus fotografas.

A.Snowdonas, kurio 28 metus trukusi santuoka su Margaret buvo nutraukta 1978 metais, sakė, jog jo vaikai nuolat jį informavo apie motinos sveikatą. Princesės sūnėnas, Britanijos sosto paveldėtojas princas Charlesas taip pat yra "be galo nuliūdęs", pranešė jo kanceliarija.

Kentenberio arkivyskupas George'as Carey, pareikšdamas pagarbą, taip pat užsiminė apie audringą Margaret asmeninį gyvenimą. Jis pareiškė, kad princesė pademonstravo "didžią drąsą negandų akivaizdoje, o priešiškumą pasitikdavo ryžtu ir sveiku humoru".

Paskutinį kartą viešumoje princesė Margaret pasirodė per princesės Alice (Elis), Gločesterio hercogienės, 100 metų jubiliejų.

Ji labai nesveikavo, jos veidas buvo labai ištinęs, tikriausiai dėl vaistų poveikio. Ji negalėjo pakilti iš vežimėlio bei buvo užsidėjusi masyvius tamsius akinius, nes per insultą buvo pažeistas jo regėjimas.

75 metų karalienė Elizabeth iš karališkojo dvaro Sandringame, rytų Anglijoje, sugrįžo į Vindzoro rūmus vakarų Londone, kad būtų arčiau sesers. Jų motina, 101 metų karalienė motina, kuri sveiksta po plaučių infekcijos, pasiliko Sandringame.

Karaliaus dukros, kuriai pakako turtų ir garbės, Margaret gyvenimas nebuvo pasakiškas, nuolat ribojamas jos aukštos padėties.

Tris dešimtmečius pasaulio spaudai peno teikė jos meilės istorijos, įskaitant ryšius su karo didvyriu, kurio meilės ji buvo priversta atsisakyti, nes jis buvo išsiskyręs, žymiu mergišiumi, kurį ji atstūmė, bei puikų fotografą, už kurio ištekėjo, o vėliau išsiskyrė.

Beveik visą savo gyvenimą buvusi užkietėjusi rūkorė, nevengusi viskio, džino ir prabangos, Margaret dievino pobūvius. Triukšmingam princesės gyvenimo būdui pritarė ne visi, kartą Margaret net buvo pavadinta karališkosios šeimos "juodąja avimi".

Princesė daugeliu dalyku buvo visiška karalienės Elizabeth priešingybe, kuriai neteko nė dalies Margaret skandalų, ydų bei nelaimių, tačiau seseris visada vienijo tvirta ištikimybė.