Nemaža dalis atvykusiųjų – Minsko traktorių gamyklos darbuotojai, kurie ėjo kolona Minsko gatvėmis. Kai žmonės atvyko į aikštę, čia įsikūrusi Raudonoji bažnyčia pradėjo skambinti varpais.

Keli tūkstančiai žmonių stovi prie įėjimo į Vyriausybės rūmus ir skanduoja „Išeik“, „Skaičiuok balsus“, „Tegyvuoja Baltarusija“.

Vyriausybės rūmus saugantys apsauginiai žmonių nevaiko, žmonės šaukia jiems „Šaunuoliai“.

Anot „Telegram“ kanalų, merginos puolė apkabinti kordone stovinčius saugumo pajėgų pareigūnus.

Jie, savo ruožtu, atsargiai nustūmė protestuotojus toliau nuo Vyriausybės rūmų pastato. Žmonės šiek tiek pasitraukė, bet aikštės nepaliko.

Gatvės neuždarytos, toliau veikia viešasis transportas. Žmonės skanduoja „Tegyvuoja Baltarusija!“, „Skrisk!“, „Rinkimai!“. Protesto akcija vyksta taikiai.

Maždaug 100–120 žmonių grupė atsisėdo priešais Lenino paminklą prie įėjimo į Vyriausybės rūmus. Saugumo pajėgų pareigūnai stovi nejudėdami, niekaip nereaguoja į tai, kas vyksta.

Vyriausybės rūmų kordone yra 30–40 vidaus kariuomenės karių. Kartais prie jų prieina merginos su gėlėmis ir užduoda klausimus, taip pat ir apie galimą protestuotojų sulaikymą. Atsakydamas vienas iš saugumo pareigūnų teigė, kad jei žmonės ir toliau elgsis taip pat kultūringai ir taikiai, tada „nieko neatsitiks“.

„Kiek jūsų, o kiek mūsų. Jei bus taip, kaip yra dabar, niekas jūsų nepalies“, – sakė pareigūnas.

Lukašenka: nelįskite į gatves

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad prieš jo šalį prasidėjo agresija, teigdamas, kad po ginčijamų rinkimų prasidėję protestai organizuojami iš užsienio, o juose esą dalyvauja žmonės su „geroka kriminaline praeitimi“.

„Šiandien jau čia privažiavo iš Lenkijos, Olandijos, Ukrainos, iš tos „Atvirosios Rusijos“, Navalno ir taip toliau ir panašiai. Jau prasidėjo agresija prieš šalį“, – per pasitarimą su Saugumo taryba kalbėjo valstybės vadovas; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis pareiškė nemanąs, kad Baltarusijoje „yra kažkokia katastrofa ar bent pernelyg įtempta padėtis, nors užtenka problemų ir klausimų, kuriuos būtina spręsti“.

„Šiandien jau absoliučiai aiškiai matome, kas vyksta. Matome šiandien veikiančius asmenis. Kaip ir kalbėjome, viso to iniciatoriai ir organizatoriai yra užsieniečiai. Priešakyje yra žmonės, turintys nusikalstamą praeitį – geroką kriminalinę praeitį. Na ir mūsiškiai – tiek vaikai, tiek jau visai nebe vaikai“, – pridūrė prezidentas.

Aleksandras Lukašenka

„Sakykite, kaip čia gali elgtis kariškis? Ką man daryti šioje situacijoje? Ar norite, kad sėdėčiau ir laukčiau, kol Minskas bus apverstas aukštyn kojomis? Taigi, vėliau padėties nestabilizuosime. Todėl turime sustoti, paimti galvą į rankas ir nusiraminti. Ir leisti mums atkurti tvarką, susitvarkyti su tais, kas čia atvyko“, – pabrėžė A. Lukašenka.

A. Lukašenka taip pat patarė baltarusiams vengti rodytis gatvėse esant dabartinei situacijai.

„Nelįskite jūs dabar į gatves! Supraskite, kad jūs ir mūsų vaikai naudojami kaip patrankų mėsa!“ – sakė A. Lukašenka.

Jis taip pat ragino paauglių ir jaunuolių tėvus „pasižiūrėti, kur yra jūsų vaikai“.

Tuo pat metu A. Lukašenka pareiškė neturįs priekaištų dėl saugumo pajėgų veiksmų protestuotojų atžvilgiu.

„Šiandien negaliu niekam reikšti pretenzijų. Negaliu. Nes matote, kaip vystosi situacija. Vienintelis dalykas, aš paprašysiu ministro ir kitų: mes vis dar esame slavai. Jei žmogus jau nukrito ir guli, nereikia jo mušti. Tai yra, turi būti tam tikras stabdis“, – sakė jis.

ES nusprendė įvesti naujas sankcijas Baltarusijai

ES šalių užsienio reikalų ministrai sutarė parengti sąrašą asmenų, kuriems būtų įvedamos naujos sankcijos dėl po nedemokratiškų rinkimų, kuriuose neva nugalėjo Aliaksandras Lukašenka, pradėto susidorojimo su į gatves išėjusiais protestuotojais, teigia pareigūnai Briuselyje.

„Užsienio reikalų ministrai sutarė įvesti sankcijas tiems, kurie yra atsakingi už represijas, bus parengtas pavardžių sąrašas“, – po ministrų vaizdo konferencijos naujienų agentūrai AFP teigė ES pareigūnas.

Patvirtino rinkimų rezultatus

Baltarusijoje vis smarkiau įsisiūbuojant taikiems protestam ir streikams, Baltarusijos Centrinė rinkimų komisija (CRK) penktadienį paskelbė galutinius šalies prezidento rinkimų rezultatus. Kaip
skelbiama, Aliaksandras Lukašenka gavo 80,1 proc., o pagrindinė jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja – vos 10,1 proc.

CRK atmetė visus opozicijos prašymus nepripažinti praėjusį savaitgalį vykusių ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų, penktadienį pareiškė vienas iš kandidatų Andrejus Dmitrijevas.


„Atmesti visi su rinkimų nepripažinimu susiję skundai, taip pat siūlymas atidėti sprendimo priėmimą [dėl skundų]“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ pranešė A. Dmitrijevas.
„Kreipsimės į Aukščiausiąjį Teismą!“ – pridūrė politikas.

„Komisijos sprendimu patvirtinti rinkimų rezultatai. Baltarusijos Respublikos prezidentu išrinktas Aliaksandras Ryhoravičius Lukašenka“, – sakoma CRK pranešime.

Komisijos tvirtinimu, Andrejus Dmitrijevas gavo 1,21 proc., Hana Kanapatskaja – 1,68 proc., o Siarhejus Čeračenas – 1,14 proc. balsų. Prieš visus kandidatus esą balsavo 4,59 proc. rinkėjų.

Rinkėjų aktyvumas siekė 84,28 proc., teigia CRK.

Posėdis faktiškai vyko slapta: apie jį nebuvo skelbiama, į jį nebuvo pakviesta žiniasklaidos atstovų, nevyko posėdžio vaizdo transliacija.

Šalies prezidento rinkimai vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis preliminariais oficialiais rezultatais, dabartinis prezidentas A. Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Paskelbti oficialūs rinkimų rezultatai sukėlė masinius protestus, kurie tęsiasi iki šiol. Buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių. Be kita ko, ketvirtadienį Baltarusijos pramonės įmonėse prasidėjo taikūs protestai.

Šalies valdžios ir saugumo agentūrų veiksmai sulaukė aštrios kritikos iš Europos Sąjungos ir JAV pareigūnų, kurie neatmeta galimybės įvesti Baltarusijai sankcijų.

Pagrindinė Baltarusijos opozicijos kandidatė į prezidento postą S. Cichanouskaja anksčiau penktadienį paragino savaitgalį visoje šalyje rengti taikius protestus ir paremti jos tvirtinimus, kad per praeitą savaitę įvykusius ginčijamus rinkimus jį įveikė autoritarinį lyderį A. Lukašenką.

Ji teigė per rinkimus gavusi 60–70 proc. balsų.

„Mūsų, pokyčių šalininkų – dauguma. Tam esama patvirtinimų dokumentais – [balsų skaičiavimo] protokolų kopijos. Ten, kur komisijos skaičiavo sąžiningai, mano palaikymas buvo 60–70 procentų“, – kalbėjo S. Cichanouskaja, pridūrusi, kad vienoje Minsko rinkimų apylinkėje ją palaikė 90 proc. balsavusių.

Suskaičiavę visus balsus pagal Centrinės rinkimų komisijos duomenis, 100 proc. negausime

Žurnalistai įdėmiai panagrinėjo galutinį balsų skaičiavimo rezultatą, kurį paviešino Baltarusijos centrinė rinkimų komisija, skelbia BBC rusų tarnyba.

Sudėjus visų balsų už ir prieš kiekvieną kandidatą procentinius punktus, galutinis skaičius yra 98,84 proc., ne 100 proc.

Nejaugi Centrinė rinkimų komisija pametė 1,16 proc. užpildytų balsavimo biuletenių?

Šie duomenys paimti iš valstybinės naujienų agentūros „Belta“ straipsnio. Neatitikimą pirmiausia pastebėjo „The Village Belarus“ darbuotojai.

Žmonės protestuoja

Tuo metu Minske ir kituose Baltarusijos miestuose penktadienį tęsiasi taikios protesto akcijos prieš oficialius prezidento rinkimų rezultatus, kuriais remiantis dabartinis šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka buvo perrinktas šeštai kadencijai.

Prie protestų jungiasi mokytojai, muzikantai, daugybės šalies įmonių darbuotojai streikuoja.

Abiturientai mokykloms grąžina savo atestatus, o futbolo klubo „BATE“ generalinis direktorius demonstratyviai išmetė savo milicininko uniformą, skelbia svoboda.org.

Prieš tapdamas bene tituluočiausios Baltarusijos futbolo komandos, ne kartą dalyvavusios UEFA čempionų lygoje, vadovu, Michailas Zalevskis tarnavo milicijoje.


„Nebeturiu ašarų žiūrėti į lazdomis mušamus žmones ir jėgos struktūrų savivalę. Aš esu buvęs milicijos pareigūnas ir dabar man nepaprastai GĖDA. Taikos vardan prašau LIAUTIS. Nejaugi jums negaila nei moterų, nei vaikų? Prisiminkite priesaikos žodžius, tėvų narsą, senelių drąsą. Čia NĖRA PRIEŠŲ, aplinkui kaimynai, žmonos ir bičiuliai. SUSIMĄSTYKITE, prieš ką keliate lazdas. NEGALIMA engti paprastų žmonių“, – penktadienį instagrame parašė jis.
Tuo tarpu Baltarusijos gyventojai surengė dar vieną protesto „flešmobą“: jie neša savo brandos atestatus ir pagyrimo raštus prie mokyklų, kurių darbuotojai, jų manymu, prisidėjo prie rinkimų rezultatų falsifikavimo.


Kaip praneša įvairių kanalų korespondentai, „Telegram“ kanalai ir liudininkai, daugelyje Minsko gatvių žmonės jau nuo ryto pradėjo rikiuotis į „solidarumo grandines“. Kaip ir ankstesnėmis dienomis, šiose akcijose vyrauja moterys, rankose jos laiko gėles.
Portalas tut.by pranešė, kad netoli 5-osios ligoninės „solidarumo grandinę“ suformavo gydytojai. Jie rankose laiko plakatus su užrašais „Gana mušti mūsų vyrus“, „Medikai prieš smurtą“. Pasak dalyvių, penktadienį jie apsirengę juodais rūbais, protestuodami prieš žiaurų elgesį su sulaikytaisiais.

Prie filharmonijos susirinko muzikantų ir mokytojų. Kai kurie iš jų atsinešė plakatų su užrašais „Mokytojai prieš smurtą“, „Mokytojai prieš melą“, „Mes – sąžiningi mokytojai“, „Mes – taikūs žmonės“, „Už ką mus muša?“ ar lentelių su pavadinimais mokslo įstaigų, kuriose jie dirba.

Kiek anksčiau prie jų buvo prisijungę kandidatas į prezidentus Andrejus Dmitrijevas bei kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos bendražygė ir prie rinkimų neprileisto Viktaro Babarykos štabo vadovė Maryja Kalesnikava.

Į mokytojų eitynes kai kurie atėjo su vaikais. Prie mokytojų prisijungė ir tie, kas anksčiau dirbo šioje srityje, taip pat praeiviai. Automobiliai, įskaitant greitosios pagalbos mašinas, palaiko juos garso signalais.

Akcijos dalyviai, einantys Švietimo ministerijos link, ragina ministrą Iharį Karpenką užmegzti su jais dialogą.

Anksčiau Baltarusijos valstybinio pedagoginio universiteto absolventai paragino pedagoginių institucijų absolventus ir švietimo sistemos darbuotojus, taip pat mokyklų mokytojus „pasmerkti sukčiavimą“ rinkimų metu.

Portalo tut.by teigimu, taikius protestuotojus palaiko Minsko taksi vairuotojai.

„Vakar daugelis taksistų važiavo į Žodziną (prie areštinės) paimti iš ten į laisvę išėjusių žmonių. O šiandien nusprendėme susivienyti, kad palaikytume merginas, stovinčias šalia Dzeržinskio prospekto. Dovanosime joms gėles. Norime kolona pervažiuoti visą miestą“, – pasakojo vienas iš akcijos dalyvių.

Kaip ir ketvirtadienį, Minsko centre susiformavo moterų kolona, ​​kuri pradėjo judėti Nepriklausomybės prospektu. Pamažu prie jos prisijungia vis daugiau žmonių.

Portalas onliner.by savo ruožtu informuoja, kad juodais rūbais apsirengusių merginų grupė susirinko prie Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos. Šiandien ji svarsto kandidatų skundus.

V. Babarykos štabas reikalauja naujų Baltarusijos prezidento rinkimų

Baltarusijoje tardymo izoliatoriuje laikomo buvusio pretendento į prezidento postą Viktaro Babarykos štabas pareikalavo valdžios iki rugsėjo 15 dienos organizuoti naujus valstybės vadovo rinkimus dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.

„Iki rugsėjo 15 dienos surengti naujus sąžiningus rinkimus dalyvaujant visiems alternatyviems kandidatams ir stebint tarptautinėms organizacijoms, su naujomis rinkimų komisijomis, nauja Centrine rinkimų komisija, vaizdo stebėjimo kameromis, atviru balsų skaičiavimu“, – rašoma V. Babarykos štabo pareiškime.

Štabas taip pat reikalauja nedelsiant nutraukti fizinės jėgos naudojimą ir sulaikymus, tuojau pat paleisti visus politinius kalinius, taip pat asmenis, sulaikytus per taikias akcijas ir protestus.

Be to, štabas pranešė, kad V. Babarykos advokatams jau savaitę neleidžiama su juo susitikti. Jie nematė savo ginamojo nuo praėjusio penktadienio.

„Tai neteisėta ir šiurkščiai pažeidžia ginamojo ir advokatų teises. Reikalaujame įleisti advokatus!“ – rašoma pareiškime.

V. Babaryka ir jo sūnus Eduardas buvo sulaikyti birželio 18 dieną ir nuo tada laikomi Valstybės saugumo komiteto (KGB) tardymo izoliatoriuje. Buvęs bankininkas kaltinamas subūręs nusikalstamą susivienijimą ir finansinėmis machinacijomis.


S. Cichanouskaja ragina rengti „taikius protestus“

Pagrindinė Baltarusijos opozicijos kandidatė į prezidento postą Sviatlana Cichanouskaja penktadienį paragino savaitgalį visoje šalyje rengti taikius protestus ir paremti jos tvirtinimus, kad per praeitą savaitę įvykusius ginčijamus rinkimus jį įveikė autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką.

„Baltarusiai niekada nenorės gyventi su ankstesne vyriausybe. Dauguma netiki jo [A. Lukašenkos] pergalė“, – sakoma S. Cichanouskajos vaizdo kreipimesi.

„Prašau visų miestų merų rugpjūčio 15 ir 16 dienomis organizuoti taikius masinius protestus kiekviename mieste“, – pridūrė į Lietuvą pasitraukusi kandidatė.

Ji teigė per rinkimus gavusi 60–70 proc. balsų.

„Mūsų, pokyčių šalininkų – dauguma. Tam esama patvirtinimų dokumentais – [balsų skaičiavimo] protokolų kopijos. Ten, kur komisijos skaičiavo sąžiningai, mano palaikymas buvo 60–70 procentų“, – kalbėjo S. Cichanouskaja, pridūrusi, kad vienoje Minsko rinkimų apylinkėje ją palaikė 90 proc. balsavusių.

Baltarusiją nuo sekmadienio vakaro krečia dideli protestai prieš rinkimų rezultatus, kuriuos opozicija laiko suklastotais. Oficialūs negalutiniai rezultatai rodo, kad A. Lukašenka surinko 80,08 proc., o S. Cichanouskaja – 10,9 proc. balsų.

Milicijai brutaliai malšinant opozicijos protestus buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių, šimtai buvo sužeisti, taip pat pranešama apie du žuvusius žmones.

Daugelis iš sulaikymo izoliatorių paleidžiamų žmonių pasakojo arešto metu buvę mušami, kankinami ir žeminami.

Antradienį į kaimyninę Lietuvą atvykusi S. Cichanouskaja pareiškė, kad Baltarusijoje įvyko reikšmingi pokyčiai, taip pat pasmerkė milicijos susidorojimą su protestuotojais.

„Prieš šešis mėnesius niekas nepatikėtų, kad baltarusiai sugebės susivienyti ir pasakyti „ne“ senajai vyriausybei, bet taip ir nutiko“, – sakė ji.

„Vyriausybė piliečių taikias demonstracijas gatvėse pavertė kruvinomis žudynėmis“, – teigė S. Cichanouskaja.

„Padėtis yra kritinė. Turime sustabdyti smurtą Baltarusijos miestų gatvėse. Raginu valdžia jį nutraukti ir pradėti dialogą“, – pabrėžė opozicijos veikėja.