Šalia metro stoties „Mokslų akademija“ išsirikiavo merginos su gėlėmis, netoli jų gyvą grandinę sudarė vietos ligoninės medikai, dar viena grandinė susiformavo Nepriklausomybės prospekte, informavo naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Pasak liudininkų, panašios akcijos vyksta dar keliuose sostinės mikrorajonuose.

Pirmoji „solidarumo grandinė“ buvo surengta Minske išvakarėse, šalia Komarovo turgaus. Ten buvo susirinkusios per 200 baltai apsirengusių moterų su gėlėmis. Paskui visoje sostinėje buvo sudaromos kitos moterų „solidarumo grandinės“. Panašios akcijos vyko ir kituose Baltarusijos miestuose.

Baltarusijoje protestai vyksta jau ketvirtą dieną iš eilės. Protestuotojai nesutinka su preliminariais rinkimų rezultatais, remiantis kuriais, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka užtikrino 80,08 proc. balsų, o pagrindinė jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja – 10,9 procento.

Anksčiau buvo pranešta, kad per protestus vienas žmogus žuvo, dar per 100 asmenų (įskaitant teisėsaugos pareigūnus) nukentėjo. Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad naktį į pirmadienį buvo sulaikyta per 3 tūkst. žmonių, o ankstesnę naktį – daugiau nei 2 tūkstančiai.

Demonstracijų metu buvo sulaikyti ir keli Rusijos žurnalistai. Antonas Starkovas, Dmitrijus Lasenka ir Semionas Pegovas jau yra paleisti. Pirmadienio vakare buvo paleisti naujienų portalo Znak.com korespondentas Nikita Teliženka ir nepriklausomo naujienų tinklapio „Meduza“ reporteris Maksimas Solopovas.

VRM pažymėjo užregistravusi mažiau masinių neramumų atvejų, „nors agresijos lygis teisėsaugos pareigūnų atžvilgiu lieka aukštas“.

Iš viso nuo sekmadienio buvo sužeisti 103 teisėsaugos pareigūnai, o 28 iš jų prireikė hospitalizacijos, informavo Vidaus reikalų ministerija.

Minske ir pietvakariau sostinės esančiame Baranovičių miestelyje vairuotojai užpuolė kelių policijos pareigūnus, teigė ministerija.

„Teisėsaugos pareigūnai panaudojo ginklus, kad sustabdytų įstatymų pažeidėjus“, – nurodoma ministerijos pareiškime.

Galimos sankcijos

Vakarai griežtai kritikuoja Minską dėl susidorojimo su protestuotojais.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, jog 27 valstybių blokas peržiūrės savo santykius su Baltarusija ir svarstys galimybę paskelbti sankcijų „už stebimą smurtą, nepagrįstus areštus ir rinkimų rezultatų klastojimą atsakingiems asmenims“

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo savo ruožtu pabrėžė, kad rinkimai Baltarusijoje nebuvo „laisvi ir sąžiningi“, ragindamas vyriausybę susilaikyti nuo smurto prieš taikius protestuotojus.

A. Lukašenka opozicijos veikėjus pavadino iš užsienio manipuliuojamomis „avimis“ ir žadėjo toliau laikytis griežtos pozicijos demonstrantų atžvilgiu.

„Šių vadinamųjų protestuotojų branduolį sudaro žmonės su nusikalstama praeitimi ir [tie, kas] šiuo metu yra bedarbiai“, – po trečiadienį įvykusio A. Lukašenkos susitikimo su saugumo pareigūnais prezidentą citavo valstybinė naujienų agentūra BELTA.

Baltarusijos tyrimų komitetas pradėjo tyrimą dėl masinių riaušių – kaltinimas šiuo nusikaltimu numato griežtą laisvės atėmimo bausmę.

Šiemet koronaviruso ekonomikai padaryta žala ir prezidento pasipūtėliškas atsakas į pandemiją, kurią jis laiko „psichoze“, išprovokavo platesnį pasipiktinimą visuomenėje, o opozicijos gretos padidėjo. Dėl šios priežasties baltarusių lyderis nusprendė atnaujinti disidentų persekiojimą.

Vis tik kai kurie protestuotojai ketvirtadienį pareiškė, kad susidorojimas jų neatgrasys nuo nepaklusnumo akcijų.

„Nebijome, nebijome“, – naujienų agentūrai AP sakė 38 metų Ala Pronič.

„Į įžūlų [rinkimų] klastojimą, smurtą, pareigūnų naudojamas kurtinamąsias granatas atsakome solidarumu ir taikiu protestu. Tai viskas, ką turime“, – pridūrė moteris.