Pensininkų eitynėms mėgino sutrukdyti jėgos struktūrų pareigūnai.

Kaip pranešė liudininkai, keli šimtai pensininkų susirinko Nepriklausomybės aikštėje šalia Raudonosios bažnyčios ir pajudėjo įprastu maršrutu centro link.

Tačiau centriniu Nepriklausomybės prospektu jiems pavyko nueiti vos 300 metrų.

„Prie viešbučio „Minsk“ jėgos struktūrų pareigūnai užkirto kelią eisenai šaligatviu. Dėl to kolona pajudėjo aplinkiniu keliu“, – praneša portalas tut.by.

Daliai protestuotojų pavyko apeiti kordoną. Jie vėl susirinko Nepriklausomybės aikštėje. Prie Valstybės saugumo komiteto (KGB) protestuotojai šoko ratelius, tačiau jėgos struktūrų pareigūnai nustūmė juos toliau nuo pastato.

Per eitynes teisėsaugininkai žiedu apsupo nedidelę grupę protestuotojų ir kelis jų sulaikė.

Demonstrantai nešėsi raudonos ir baltos spalvų skėčius ir vėliavas, tapusias protestų simboliu, ir skandavo „Žiurke, išeik!“.

„Senelės ir seneliai eis iki pat pergalės“, – skelbė vienas transparantas. „Nemušk manęs, sūnau“, – buvo parašyta kitame.

Žmogaus teisių centras „Viasna“ informavo, kad tarp devynių sulaikytųjų yra trys žurnalistai, įskaitant vienos iš Rusijos naujienų agentūrų korespondentą.

Du žurnalistai buvo paleisti patikrinus jų dokumentus.

Minsko milicijos atstovai kol kas nekomentuoja situacijos.

Baltarusiją jau ketvirtą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Valdžia griežtomis priemonėmis slopino daugiausia taikias demonstracijas, kurių didžiausiose dalyvaudavo iki 200 tūkst. žmonių. Milicija vaikydama mitingus naudoja kurtinamąsias granatas, ašarines dujas ir lazdas.

Milicija per protestus sulaikė tūkstančius demonstrantų, o daugelis jų vėliau pasakojo patyrę pareigūnų smurtą ir kankinimus.

Masiniai sulaikymai, ašarinių dujų ir kurtinamųjų granatų naudojimas tęsėsi, nors šį mėnesį protestuose dalyvauja mažiau žmonių.

Sekmadienį milicija per mitingus keliuose miestuose, tarp jų sostinėje Minske, sulaikė 313 žmonių. „Viasna“ skelbia, kad buvo sulaikyti 424 žmonės.

Lapkričio 29-ąją Baltarusijos protestuotojai į gatves išėjo pasitelkę naują taktiką – telkėsi nedideliuose susibūrimuose. Vien tik sostinėje tokių tokių susibūrimų suskaičiuota apie 20.