Pareigūnai panaudojo ašarines dujas, patvirtinta protestuotojo mirtis Gomelyje

Šiaurės vakariniame Minsko mikrorajone saugumo pajėgos trečiadienį panaudojo prieš protestuotojus ašarines dujas, žmonės slepiasi šalia esančių namų laiptinėse, pranešė portalas tut.by.

Kaip pranešama, tame rajone ant kelio iš suoliukų pastatyta barikadų, užtvertos kelios eismo juostos.

Prie vietos prekybos centro atvežta vandens patranka, atvyko OMONo pareigūnai.

Tuo metu Baltarusijos tyrimų komitetas trečiadienį patvirtino, kad mirė 25-erių vaikinas, kuris buvo sulaikytas sekmadienį pietrytiniame Gomelio mieste. Jam buvo skirta 10 parų arešto už dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose.

Tyrėjų teigimu, vaikino mirties priežastis neaiški. Tuo metu „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) citavo to jauno vyro motiną, kuri sakė, kad jis turėjo širdies problemų ir ištisas valandas buvo laikomas milicijos furgone.

Nesiliaujant smurtui Baltarusijos gatvėse imta vis garsiau kalbėti apie milicijos pareigūnų nenorą naudoti jėgą prieš savo piliečius. Socialinius tinklus apskirejo nuotraukos su pavieniais pareigūnais, stojančiais protestuotojų pusėn.

Vienas tokių – 17 metų tarnavęs milicijos pareigūnas Jegoras, savo paskyroje paskelbęs apie atsistatydinimą ir parašęs „Mano sąžinė švari. Milicija su tauta“.

Akreditacijos Baltarusijoje netekęs žmogaus teisių centras „Viasna“ trečiadienį pranešė apie naujus žurnalistų sulaikymus Minske.

„Laisvės radijo“ žurnalistas Vitalijus Cygankovas buvo sulaikytas prie medicinos universiteto per medikų akciją. Taip pat sulaikyta jo žmona Olga“, – sakoma Centro pranešime.

„Eismo policininkas įrėmė man į galvą pistoletą“, – pasakojo Olga Cygankova.

Taip pat sulaikyti du televizijos kanalo „Belsat“ žurnalistai.

Kiek anksčiau Baltarusijos žurnalistų asociacija pranešė, kad buvo sulaikyti du ukrainiečių žurnalistai Kostiantinas Reuckis iš televizijos „Hromadske“ ir Jevhenas Vasiljevas. Pažymima, kad su jais dingo ryšys.

Tuo metu Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos vadovas Jurijus Karajevas savo pavaldiniams anksčiau trečiadienį nurodė „neliesti“ žurnalistų per masines protesto akcijas, „išskyrus atvejus, kai jie atsiduria tarp pažeidėjų ir teisėsaugos pajėgų“.

Nobelio literatūros premijos laureatė S. Aleksijevič ragina A. Lukašenką atsistatydinti

Nobelio literatūros premijos laureatė baltarusių rašytoja Svetlana Aleksijevič trečiadienį paragino atsistatydinti Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

„Norėčiau pakartoti tai, ką taip gražiai pasakė žurnalistė Svetlana Kalinkina: „Išeik gražiai!“ (...) Bet jau nepavyks, kraujas [buvo pralietas]“, – sakė rašytoja interviu „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) Baltarusijos redakcijai.

Paklausta, ar ji būtų pasirengusi tapti tarpininke tarp valdžios ir protestuotojų, S. Aleksijevič atsakė: „Jei aš būčiau jaunesnė ir nesirgčiau, tada tikriausiai.“

Keli žymūs valstybinėje žiniasklaidoje dirbę žurnalistai išėjo iš darbo

Keli žymūs Baltarusijos valstybinėje žiniasklaidoje dirbę žurnalistai išėjo iš darbo; apie tokį sprendimą savo socialinių tinklų paskyrose jie paskelbė trečiadienį.

Tarp nusprendusiųjų trauktis – valstybinei televizijos ir radijo kompanijai priklausančių ATN, „Belarus 1“ laidų vedėjas Jauhenas Perlinas, STV dirbusi Taciana Borodkina ir radijo laidų vedėjas Aliaksandras Šusteris.

„Sveikiname šalį su „pasirinkimu“! Net dabar, kai „pasirinkimas“ jau padarytas, aš nebijau, nebijokite ir jūs. Neatimkite ateities iš savo vaikų!“ – feisbuke parašė T. Borodkina.

J. Perlinas savo pareiškimą pavadino „Kas nutiko mano Baltarusijai?“ ir sakė, kad dabar nė viena iš jo vedamų laidų nebekelia jam tokių emocijų kaip anksčiau.

„Aš nusprendžiau, kad mano šiandieninis eteris „Belarus 1“ buvo paskutinis. Šiam sprendimui niekas nepadarė įtakos, priėmiau jį pats“, – rašė jis.

Apie sprendimą trauktis iš ATN pranešė ir laidų vedėjas Siarhejus Kozlovičius.

Portalo tut.by žiniomis, iš darbo išeina ir keli Pirmojo nacionalinio Baltarusijos radijo kanalo darbuotojai, įskaitant A. Šusterį ir žinių vedėją Tacianą Filipčenko.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės taip pat pranešė apie televizijos kanalo ONT laidų vedėjos Olhos Bohatyrevič atleidimą.

Keliomis dienomis anksčiau apie tai, kad išeina iš darbo „Belarus 1“, instagrame pranešė rytinės laidos vedėjai Vera Karetnikova ir Andrejus Makajenakas.

Minske tęsiantis protestams, metropolitenas anksčiau trečiadienį nurodė, kad uždaromos keturios stotys ir kad jose nestos traukiniai, ir atsiprašė „už nepatogumus“.

Tuo metu baltarusių žiniasklaida pranešė, kad prie kai kurių stočių renkasi protestuotojai. Kaip informavo naujienų portalas tut.by, gėlėmis nešini žmonės rikiuojasi į gyvąsias grandines, jiems signalizuoja pro šalį važiuojantys automobiliai.

Be to, žmonių kolona juda Pergalės aikštės link, kai kurie iš jų taip pat nešasi gėlių. Pasak tut.by, teisėsaugos pareigūnai kol kas susirinkusiųjų neliečia.

Minske ir kituose miestuose taip pat vyksta taikios moterų demonstracijos, kuriose jos protestuoja prieš suklastotus prezidento rinkimus ir jėgos panaudojimą prieš protestuotojus, nesutinkančius su oficialiais balsavimo rezultatais.

Pirmąją iš tokių akcijų anksčiau trečiadienį Minske surengė maždaug pustrečio šimto baltai apsirengusių moterų su gėlėmis, susikibusių į gyvąją grandinę.

Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai pirmadienį paskelbė, esą jis rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje tris naktis vyko protesto akcijos. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.

Per šias demonstracijas vyko įnirtingų protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

Daugiau kaip 130 medikų protestuoja prieš smurtą

Daugiau kaip 130 medicinos darbuotojų baltais chalatais trečiadienį susirinko prie Minsko medicinos universiteto protestuoti prieš smurtą, pranešė žiniasklaida.

Portalas tut.by informavo, kad susirinkusieji rankose laiko plakatus su užrašais „Medikai prieš smurtą“ ir „Sustabdykite smurtą“.

Kaip pranešama, pas susirinkusiuosius išėjo sveikatos apsaugos ministras Uladzimiras Karanikas. Jis pasiūlė jiems susirinkti universiteto aktų salėje, bet medikai liko stovėti šalia Dzeržinskio prospekto.

Protestuojantys medikai ploja, jiems signalizuoja pro šalį važiuojantys automobiliai.

Gydytojai sako, kad jie susirinko spontaniškai, norėdami parodyti, kad „mes esame kartu“. Jie pažymi, kad yra prieš smurtą ir už taiką bei savitarpio pagalbą.

Kiek vėliau tut.by pranešė, kad Minsko centre esančioje Pergalės aikštėje vyksta spontaniška akcija: ten susirinkusios baltais rūbais apsirengusios moterys dainuoja lopšinę.

Anksčiau trečiadienį maždaug pustrečio šimto baltai apsirengusių moterų su gėlėmis Minske šalia Komarovsko turgavietės susikibo į gyvąją grandinę.

Jos protestavo prieš suklastotus prezidento rinkimus ir jėgos panaudojimą prieš protestuotojus, nesutinkančius su oficialiais balsavimo rezultatais.

„Liaukitės mus mušę! Tiesiog norime, kad būtų sąžiningai suskaičiuoti balsai, – sakė viena iš akcijos dalyvių. – Atėjome tuščiomis rankomis, be ginklų – kaip ir kiti taikūs protestuotojai. Smurtą naudoja tik viena pusė.“

Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai pirmadienį paskelbė, esą jis rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje tris naktis vyko protesto akcijos. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.

Per šias demonstracijas vyko įnirtingų protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

Protestuotojai Minsko centre iš šiukšlių dėžių statė barikadas. Policija prieš juos panaudojo ašarines dujas, vandens patrankas ir kurtinamąsias granatas.

Naktį į antradienį vykusio protesto metu žuvo vienas žmogus.

Rugpjūčio 10–12 dienomis buvo sulaikyta daugiau kaip 6 tūkst. žmonių, daugiau kaip 250 sužeistųjų yra ligoninėse.