„Žinoma, būsime priversti tinkamai reaguoti į Europos Sąjungos sprendimą. Be abejo, bus taikomos ir asmeninės sankcijos įvairių Europos Sąjungos struktūrų atstovams, taip pat atskirų Europos Sąjungos valstybių narių atstovams“, – sakė V. Makejus.

„Sąrašo projektą jau esame parengę. Būsime pasiruošę jį suaktyvinti iškart po atitinkamo Europos Sąjungos sprendimo“, – teigė baltarusių diplomatijos vadovas.

„Valstybė, be abejo, yra įpareigota saugotis nuo žalingo poveikio iš išorės ir iš vidaus. Taigi, jeigu bus paskelbtos kokios nors sankcijos Baltarusijai, manau, kad baltarusių valstybė imsis atitinkamų veiksmų, tarkime, susijusių su valstybės vidaus politiniu funkcionavimu. Tai gali būti susiję ir su politine sistema, ir su Baltarusijoje akredituotos užsienio žiniasklaidos veikimu, daugybe kitų žingsnių“, – pridūrė jis.

„Yra ir visiškai radikalių priemonių rinkinys, jei, tarkime, būsime priversti žengti šiuos žingsnius. Galime persvarstyti mūsų dalyvavimą įvairiose iniciatyvose, organizacijose, kurių veikla be Baltarusijos netektų prasmės“, – sakė ministras.

„Kraštutinės priemonės būtų, tarkime, diplomatinio buvimo lygio įvertinimas, galimybė išsaugoti diplomatinius santykius su viena ar kita valstybe“, – pridūrė V. Makejus.

Vis tik jis pabrėžė, jog kalba „tik teoriškai, hipotetiškai apie galimus reakcijos būdus, jei mūsų partneriai privers mus imtis tokių veiksmų“.

Jis išreiškė viltį, kad sveikas protas paims viršų, „kad visos šalys šioje situacijoje pademonstruos apdairumą“.

„Visų pirma – mūsų partneriai, kaltinantys Baltarusiją, Baltarusijos valdžią visomis mirtinomis nuodėmėmis, net nesivargindami pamėginti suprasti, kas vyksta Baltarusijoje, ir objektyviai įvertinti situaciją“, – pareiškė V. Makejus.