„Ukrainos prisijungimas prie sankcijų Baltarusijai – tai eilinis nesavarankiškas Ukrainos sprendimas, demonstruojantis mūsų pietų kaimynės politikos nenuoseklumą. Kalbant atvirai, mes tai vertiname kone kaip pasityčiojimą iš sveiko proto“, – sakė ministras žurnalistams.

Pasak V. Makejaus, Minskas negali įvardinti tokių veiksmų kitaip nei „absoliučiai nedraugiškas žingsnis ir kišimasis į Baltarusijos vidaus reikalus“.

Jis pabrėžė, jog „Ukraina bando save vaizduoti kaip kažkokį idealą žmogaus teisių laikymosi kontekste“.

„Ukraina mums nėra etalonas žmogaus teisių srityje, ir mes manome, kad šioje situacijoje ji negali elgtis kaip mentorė arba mokytoja Baltarusijos atžvilgiu“, – pareiškė Baltarusijos diplomatijos vadovas.

Baltarusiją jau ketvirtą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

ES dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš protestuotojus taiko sankcijas daugiau kaip pusšimčiui Minsko režimo pareigūnų, tarp jų A. Lukašenkai.

Ruošiasi paskelbti sankcijų Ukrainai

Minskas ruošiasi paskelbti sankcijų virtinei Ukrainos pareigūnų, ketvirtadienį pareiškė baltarusių užsienio reikalų ministras V. Makejus.

„Jau parengėme adekvačių priemonių ir jų imsimės. Pradiniame etape taip pat parengėme atitinkamą sankcijų sąrašą, į kurį bus įtraukti daugelis Ukrainos pareigūnų. Toliau stebėsime, kaip klostosi įvykiai“, – pabrėžė V. Makejus.

Ministras pažadėjo „nepalikti be atsako jokių Ukrainos veiksmų, nukreiptų prieš Baltarusijos valstybę“.

URM vadovas priminė, jog Kijevas pareiškė „sustabdęs visus santykius su Baltarusija, kad būtina spausti vadinamąjį režimą, kad ateitų, jų nuomone, tikroji demokratija“.

V. Makejus taip pat pasmerkė Ukrainos sprendimą palaikyti Minskui įvestas Vakarų sankcijas, kurios, Kijevo nuomone, turėtų padėti Baltarusijos liaudžiai.

„Matome, kad tai yra visiškai iškrypusi logika. Kategoriškai nepritariame tokiam požiūriui“, – nurodė ministras.