„Migrantų krizę išprovokavo pati ES ir jos valstybės, besiribojančios su Baltarusija“, – vizito į Maskvą metu sakė užsienio reikalų ministras.

V. Makejus teigė, jog Minskas tikisi „abipusės paramos“ iš kaimyninės Rusijos, „įskaitant bendrą atsaką dėl nedraugiškų veiksmų prieš mūsų šalį“.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per derybas su V. Makejumi apkaltino Vakarus „antibaltarusiška kampanija“, kurią esą organizavo Vašingtonas ir Europos sąjungininkai, taip pat ir tarptautinėse organizacijose, tokiose kaip Jungtinės Tautos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) ir Europos Taryba.

Jis sakė, kad pastangos kovoti su ja buvo veiksmingos ir kad Rusija ir Baltarusija „glaudžiai derino savo požiūrį“.

„Mes nukreipėme bandymus panaudoti šias daugiašales platformas mūsų dviejų valstybių interesų nenaudai“, – sakė S. Lavrovas.

Kritikai Vakaruose jau keli mėnesiai kalba, kad Baltarusijos autoritariškasis lyderis Aliaksandras Lukašenka vilioja migrantus iš Artimųjų Rytų į savo šalį, o tada siunčia juos per sieną į ES, taip keršydamas už bloko sankcijas.

Šimtai migrantų šaltu oru yra įstrigę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, kur abiem šalims dislokavus karių baiminamasi konfrontacijos.

Įtampa tarp Briuselio ir Minsko smarkiai augo nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai A. Lukašenka ėmėsi griežtomis priemonėmis slopinti antivyriausybinius protestus, kilusius po suklastotais vadinamų rinkimų.

ES dėl protestų Baltarusijoje slopinimo įvedė virtinę sankcijų Minskui, o dėl dabartinės migrantų krizės svarsto naujas priemones.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)