„Mes deramės dėl visos virtinės probleminių klausimų, liekančių mūsų santykių (srityje), įskaitant klausimus, susijusius su perspektyva plėsti diplomatinį atstovavimą abiejose valstybėse“, – Minske žurnalistams sakė V. Makėjus.

„Mes deramės, kaip plėtoti mūsų bendradarbiavimą remiantis supratimu, kad abiem šalims turi būti atstovaujama ambasadorių lygiu“, – pridūrė ministras.

Pasak V. Makėjaus, Baltarusija, siekdama užsienio politikos ir ekonominių santykių diversifikavimo, yra suinteresuota „normaliu bendradarbiavimu“ su JAV.

„Jei kažkada praeityje buvo priimti sprendimai, veikiantys mūsų bendradarbiavimo kokybę ir lygį, ir jei matome, kad susidarė sąlygos persvarstyti šiuos santykius, tai reikia priimti šiuos sprendimus“, – pabrėžė Baltarusijos diplomatijos vadovas.

Taip pat jis pažymėjo, kad Minskas supranta, „kokį vaidmenį Jungtinės Amerikos Valstijos vaidina pasaulyje“.

Sausio 11 dieną amerikiečių žurnalas „Foreign Policy“, remdamasis dviem neįvardytais šaltiniais, pranešė, jog V. Makėjus telefonu informavo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoją Europos ir Eurazijos reikalams Aaroną Wessą Mitchellą (Aroną Vesą Mičelą), kad Baltarusija yra pasirengusi panaikinti JAV diplomatų Minske skaičiaus apribojimus.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija šios informacijos nekomentavo.

„Galime patvirtinti faktą dėl kelių telefoninių pokalbių, kurie pastaruoju metu įvyko tarp Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos vadovybės ir JAV valstybės departamento“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ministerijos spaudos sekretorius Anatolijus Glazas.

„Pagal diplomatinės etikos taisykles, detalus šių pokalbių turinys neskelbiamas“, – pabrėžė atstovas.

Jis pažymėjo, kad „šių pokalbių metu buvo aptarinėjami įvairūs baltarusių ir amerikiečių santykių aspektai, įskaitant galimybes juos gerinti“.

Nuo 2008 metų Baltarusijoje nėra JAV ambasadoriaus, o ambasados darbuotojų skaičius yra sumažintas. Minsko ir Vašingtono santykiai pablogėjo po to, kai 2007–2008 metais JAV įvedė ekonomines varžomąsias priemones Baltarusijos valstybiniam naftos ir chemijos koncernui „Belneftechim“.

Minskas buvo priverstas atšaukti savo ambasadorių JAV ir sumažinti diplomatinį atstovavimą šioje šalyje. JAV ambasados Minske darbuotojų skaičius Baltarusijos reikalavimu buvo sumažintas 2008 metų kovą. Vėliau abiejų šalių diplomatinėms atstovybėms ėmė vadovauti ne ambasadoriai, o laikinieji reikalų patikėtiniai.