Anatolijos naujienų agentūrai jis pareiškė, kad laivo sugrįžimas buvo dalis jo planuotų operacijų.

„Oruc Reis“ sekmadienį sugrįžo į vandenis arčiau pietinės Antalijos provincijoje. Graikija tai pavadino teigiamu pirmuoju žingsniu mažinant įtampa tarp dviejų šalių.

Pastaruoju metu Turkija aktyviai vykdo išteklių žvalgybą rytinėje Viduržemio jūros dalyje, nors dėl to padidėjo įtampa santykiuose su Graikija, Kipru ir kitomis Europos valstybėmis, manančiomis, kad Turkija išteklių ieško ne jai priklausančiuose rajonuose.

Turkijos energetikos ministras Fatihas Donmezas šeštadienį pranešė, kad Turkijos valdžia jau netrukus praneš apie Viduržemio ir Juodojoje jūrose aptiktus naujus angliavandenilių išteklius.

Ministras taip pat pranešė, kad iki šių metų pabaigos į Turkiją bus atgabenta plaukiojanti gamtinių dujų saugojimo platforma, kurią Ankara užsisakė prieš dvejus metus.

Kipre šeštadienį apsilankęs Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paragino Turkiją nutraukti įtampą keliančią veiklą rytinėje Viduržemio jūros dalyje ir taip pat paragino visas pusės grįžti prie diplomatijos.

„Ir toliau esame giliai susirūpinę dėl Turkijos tebevykdomų operacijų žvalgant gamtos išteklių teritorijose, kurias Graikija ir Kipras laiko savo jurisdikcija rytinėje Viduržemio jūros dalyje, – po Nikosijoje įvykusios susitikimo su Kipro prezidentu Nikosu Anastasiadesu ir užsienio reikalų ministru Nikosu Kristodulidesu pareiškė M. Pompeo. – Padidėjusi karinė įtampa yra niekam nenaudinga, išskyrus priešus, kurie nori suskaldyti transatlantinę vienybę. Siekiant ilgalaikio energetinio saugumo, yra absoliučiai būtinas regioninis bendradarbiavimas.“

JAV valstybės sekretorius taip pat pranešė, kad prezidentas Donaldas Trumpas jau pasikalbėjo su savo Turkijos kolega Recepu Tayyipu Erdoganu ir Graikijos ministru primininku Kiriaku Micotakiu, vildamasis sureguliuoti krizę.