Naktį centriniame Austrijos Ramzau mieste nuslinkusi lavina užgriuvo vietos viešbutį. Visi 60 darbuotojų ir lankytojų, kurių dauguma yra vieno Danijos slidininkų klubo nariai, paliko pastatą nenukentėję.

Kaip sakė iš vakarų Danijos atvykęs klubo vadovas, toje viešbučio, kur buvo apsistoję apie 50 jo kolegų, dalyje, „laimei, nebuvo nė vieno žmogaus“.

Slidininkų klubo „Hobro Skiklub“ pirmininkas Nielsas Lethas-Sorensenas gyrė Ramzau viešbučio personalą ir vietos gelbėtojų komandas už tai, kad greitai evakavo visus svečius į kitą įstaigą.

Kartu su kitais klubo nariais viešbutyje buvęs N. Lethas-Sorensenas klubo tinklalapyje parašė, kad prieš 200 metų pastatyto viešbučio anksčiau nė karto nebuvo užgriuvusi lavina.

Po kelias dienas trukusio smarkaus snygio pietų Vokietijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje įsivyravus šiltesniems, drėgnesniems orams, tuose regionuose padidėjo sniego griūčių pavojus.

Bavarijoje dėl tirpstančio sniego staigiai padidėjus vandens lygiui Vernico upėje, Harburgo miestelyje buvo apsemti kai kurie keliai ir dalis rūsių.

Pietų Vokietijoje didelė lavina pirmadienį paryčiais smogė viešbučiui viename slidinėjimo kurorte ir smarkiai apgadino pastatą, bet žmonių nesužeidė.

Aukštutinio Algojaus regiono Bavarijos žemėje valdžios atstovė sakė, kad apie 100 viešbučio „Hubertus“ svečių buvo evakuoti į kitas apgyvendinimo įstaigas Balderšvango kaimelyje. Policija citavo įvykio liudininkus, sakiusius, kad po 5 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku nuslinkusios sniego griūties plotis buvo apie 300 metrų.

Atstovė Brigitte Kloepf sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad apie 1,1 tūkst. žmonių negalėjo palikti Balderšwango netoli Austrijos sienos dėl lavinų grėsmės keliuose po kelias dienas trukusio smarkaus snygio.

Austrijos, Vokietijos ir Šveicarijos kai kurių regionų tarnybos perspėjo, kad besitęsiantis snygis, šlapdriba ir lietus didina sniego griūčių pavojų, taip pat gali apgadinti pastatų stogus. Vidurio Europoje pastarosiomis dienomis dėl lavinų ir kitų su žiemiškais orais susijusių incidentų žuvo dešimtys žmonių.

Palei netoli Miuncheno esantį ir Vokietijos miestus Taufkircheną bei Holckircheną jungiantį greitkelį augančių medžių viršūnes nuo storo sniego sluoksnio gelbėjo privatus sraigtasparnis – savo oro sraigtais jis nupurtė sniegą, skelbia „Reuters“.

Pasak pareigūnų, pušų viršūnes nuklojęs sniegas sveria kelias tonas ir gali užvirsti ant pravažiuojančių automobilių. Penki Bavarijos rajonai dėl gausaus sniego paskelbė nepaprastąją padėtį.

Uždarytos mokyklos, užtverti keliai, kai kurie miestai netgi kreipiasi į Vokietijos kariuomenę, kad ši pagelbėtų nuvalyti sniegą nuo privačių ir valstybinių namų stogų.

Šiauriau, prie sienos su Čekija, esančioje Saksonijos žemėje miško darbininkai ėmėsi kitokios atsargumo priemonės – kirto medžius palei per mišką besidriekiantį kelią.