Detalioje vyriausybinėje ataskaitoje „Japonijos gynyba“, publikuotoje penktadienį, teigiama: Kinija imasi vienašališkų, prievartos priemonių, kad pakeistų status quo remdamasi savo pačios pareiškimais, kurie yra nesuderinami su egzistuojančia tarptautine tvarka“. Tokijas taip pat tvirtai palaikė savo vienintelę karinę sąjungininkę, Jungtines Valstijas.

Japonija nerimauja dėl vieno iš itin svarbių Kinijos prezidento Xi Jinpingo projektų, kitoms didžiosioms valstybėms, įskaitant ir JAV, išsakius susirūpinimą, esą „Vienos juostos, vieno kelio“ uosto statyba tokiose vietovėse kaip Džibutis ir Kambodža gali būti naudojama dvejopais kariniais tikslais.

„Visiškai įmanoma, kad Iniciatyvoje numatytomis infrastruktūros statybomis toliau bus plėtojama PLA veikla Indijos vandenyne, Ramiajame vandenyne ir kitur“, – rašoma dokumente.

Japonija ir Kinija, dvi didžiausios Azijos ekonomikos, nuo seno konkuruoja dėl ekonominės ir strateginės įtakos.

Nuo 2013 metų daugiau nei 130 valstybių pasirašė susitarimus arba pareiškė susidomėjimą „Vienos juostos, vieno kelio“ projektais, kurie paskatintų prekybą maršrutais, primenančiais senovinį Šilko kelią.

Pasaulio banko (PB) vertinimu, apie 575 mlrd. JAV dolerių vertės geležinkelių, kelių, uostų ir kitokio pobūdžio projektai yra jau įgyvendinti arba įgyvendinami šiuo metu. Kritikai tvirtina, kad šie projektai gali tapti vadinamaisiais „skolų spąstais“, dėl kurių šalys galiausiai liktų užverstos nereikalinga infrastruktūra ir neįveikiamomis sąskaitomis.

Tarp kitų punktų, iškeltų šiame kariniame dokumente, yra šie:

Japonija mato reguliarų Kinijos laivyno ir oro pajėgų perkėlimą aplink salas, į kurias pretenduoja abi šalys, – Japonijoje žinomas kaip Senkaku, Kinijoje – Diaoyu.

Ji tvirtina, kad Šiaurės Korėja turi ir dislokuoja kelis šimtus balistinių raketų, galinčių smogti bet kuriai Japonijos daliai.

Remiantis kariniais vertinimais, Šiaurės Korėja sumažino branduolinius ginklus, kad jie tiktų balistinėms raketoms kaip kovinės galvutės.

Japonijos kariuomenės manymu, Šiaurės Korėja siekia padidinti savo balistinių raketų nuotolį ir paspartinti savo pajėgumų pasiruošimą netikėtai atakai tobulinant mobiliuosius raketų paleidimo įrenginius ir povandeninius laivus.

Japonija tvirtina, kad Rusija stiprina savo karinę veiklą Tolimuosiuose Rytuose.

Dėl Pietų Korėjos sprendimo nutraukti su Japonija sudarytą dalijimosi karine žvalgybine informacija paktą, žinomą kaip GSOMIA, „tenka labai apgailestauti“, rašoma dokumente.