Pacientai buvo paskubomis išgabenti į laikinąsias ligonines, kurias I. Chahalo komanda įsteigė dar per pirmąją „Covid-19“ bangą 2020 m. Konstrukcijos nebuvo išardytos net po to, kai atvejų sumažėjo.

Skirtingai nei dauguma Indijos ligoninių, kurios kliovėsi deguonies balionais, šiose buvo įrengti vamzdžiai, kuriais deguonis tiekiamas tiesiai į pacientų lovas. Išgyveno visi 168.

Ta naktis, kurią I. Chahalas apibūdina kaip baisiausią savo gyvenime, leidžia pažvelgti į taktiką, kurią Indijos finansų sostinė panaudojo greitesniam protrūkių malšinimui su mažiau aukų nei kitose šalies dalyse.

Nuo antrosios bangos pradžios kovo 1 d. Mumbajus pranešė apie 2784 mirtis, tuo metu oficiali sostinė Naujasis Delis – 10 595. Net Indijos Aukščiausiasis Teismas pasiūlė, kad kai kurie Mumbajaus modelio aspektai galėtų būti pritaikyti kitose šalies dalyse, kad ir tame pačiame Naujajame Delyje.

Rekordinis kasdienių mirčių skaičius, apie kurį ir toliau praneša Indija, kartu su sveikatos sistemos žlugimu kai kuriose šalies dalyse išryškino dideles spragas valdymo ir viešojo planavimo srityse.

Trečiadienį šalis pranešė apie beprecedentį mirčių skaičių – 4529.

I. Chahalas miesto sėkmę iš dalies priskiria decentralizuotai sistemai, kurią jo komanda išvystė pirmosios bangos metu, įskaitant rajonų „karo kambarius“, arba štabus, skirtus kontroliuoti vietinius atvejus.

Jis taip pat įvedė didelių pokyčių miesto medicininio deguonies įsigijimo ir naudojimo tvarkoje, užpirkdamas atsargų „juodai dienai“ ir sukurdamas jų stebėjimo sistemą. Taigi, kol šeimos visoje Indijoje socialiniuose tinkluose desperatiškai maldavo medicininių priemonių, Mumbajaus pacientai susidūrė su mažiau problemų.

Jungtinių Tautų duomenimis, Mumbajus, turintis 16 milijonų gyventojų, pasklidusių po spindinčius dangoraižius, daugiabučių kompleksus ir lūšnynus, yra antrasis pagal tankumą miestas pasaulyje. Viename kvadratiniame kilometre čia grūdasi apie 32 000 žmonių. Būtent todėl Indijos finansų sostinės pamokos yra ypač vertingos, augant baimei dėl protrūkių kitose sausakimšose vietose – nuo Bankoko iki Katmandu.

„Žinojau, kad laukia ilgas karas; taip pat žinojau, kad karus gali laimėti tik sistemos – individai negali, – interviu per „Zoom“ sakė I. Chahalas. – Išrasti sistemas ir valdyti jas autopilotu – tai yra raktas į Mumbajaus modelį.“

Gegužės 11 d. Mumbajuje buvo užregistruota beveik perpus mažiau aktyvių viruso atvejų nei sostinėje Naujajame Delyje. Delio sveikatos apsaugos ministras Satyendaras Jainas ir vyriausiasis sveikatos apsaugos sekretorius Ashishas Chandra Verma neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Vis dėlto grėsmė Mumbajui dar toli gražu nesibaigė. Nuo pandemijos pradžios mieste užregistruoti 688 696 atvejai, o gegužės 16 d. – dar 1544. I. Chahalas ruošiasi trečiajai bangai statydamas milžiniškas vaikų ligonines, nes visuomenės sveikatos ekspertai jo komandą perspėjo, kad per kitą bangą virusu gali susirgti daugiau vaikų.

Valdyti viruso trajektoriją Mumbajuje yra nepaprastai svarbu, atsižvelgiant į galimą aukų skaičių, jei epidemija išslystų iš rankų. O būdamas Indijos finansų sostine, miestas yra jau ir taip skaudžiai nukentėjusios šalies ekonomikos centre.

Mumbajuje įsikūrusi pagrindinė šalies vertybinių popierių birža. Būstines čia turi tokios didelės tarptautinės kompanijos kaip „Unilever Plc“ ir pasauliniai finansų milžinai, pradedant „Citigroup Inc.“ ir baigiant „KKR & Co.“. Čia veikia šalies centrinis bankas ir Indijos kino pramonė – Bolivudas.

Indijos finansinė padėtis nesusijusi su nacionaline „Covid-19“ situacija. Rupija pakilo 1,5 proc., šį mėnesį tapdama sėkmingiausia Azijos valiuta, nes ateinančiais mėnesiais tikimasi greitesnio skiepijimo. Gegužės mėnesį lyginamasis akcijų indeksas taip pat pakilo maždaug 3 proc.

55-erių metų I. Chahalas administravimo įgūdžių sakosi įgijęs dar vaikystėje: jo tėvas buvo Indijos armijos karininkas. Per pastaruosius dešimtmečius jis užėmė įvairias biurokratines pozicijas, įskaitant darbą rengiant pasiūlymą dėl Dharavio lūšnynų permodeliavimo ir vadovavimą Maharaštros valstijos drėkinimo sistemų pertvarkai.

Progą pademonstruoti sukauptus įgūdžius I. Chahalas gavo praėjusią gegužę, kai Maharaštros vyriausiasis ministras Uddhavas Thackeray’jus per patį pirmosios Mumbajaus bangos įkarštį jo paprašė vadovauti savivaldybės korporacijai. Lavoninėse stirtomis kaupėsi kūnai, o tankiausiai apgyventas miesto lūšnynas Dharavis kovojo su sparčiai augančia koronaviruso krize.

Praėjusių metų įvykiai I. Chahalą išmokė, kaip svarbu laikytis lokalizuoto požiūrio ir kuo skubiau izoliuoti pacientus – šį modelį jis vadina „viruso medžiokle“. Jo komanda Dharavyje vaikščiojo nuo durų prie durų, ieškodama simptomų turinčių žmonių ir galiausiai izoliuodama 150 000 lūšnyno gyventojų – tai sustabdė infekcijos grandinę.

Tuo metu I. Chahalas taip pat uždarė koronaviruso centrą, tvarkantį krizę visame mieste, ir atidarė vietinius „karo kambarius“ kiekviename iš 24 Mumbajaus administracinių padalinių – seniūnijų ir rajonų.

Toks lokalizuotas požiūris pasiteisino, nes per antrąją bangą labiau nukentėjo pasiturintys rajonai. Vietiniai štabai gaudavo tyrimų ataskaitas ir sumažino infekcijų plitimą nukreipdami pacientus į artimiausias ligonines. Miesto administracija išsiderėjo, kad privačios ligoninės skirtų lovų „Covid-19“ pacientams vyriausybės nustatytais tarifais.

„Mes užmezgėme puikią viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę tarp ligoninių, kokios vis dar nematyti kitose šalies vietose“, – pasakojo I. Chahalas.

Kai antrosios bangos metu pasibaigė deguonis, I. Chahalas jo atsargų užsakė iš kaimyninių valstijų. Mumbajaus valdžia taip pat uždraudė ligoninėms statyti papildomas lovas, viršijančias deguonies tiekimo pajėgumus, šitaip išvengdama kitus miestus sukrėtusių trūkumų.

Vakcinos

„Pasimokiusi iš praėjusių metų patirties, prasidėjus antrajai pavojingų mutacijų bangai Brihanmumbajaus savivaldybės korporacija skubiai išplėtė savo infrastruktūrą, įskaitant lovas, įrangą ir gydytojus“, – teigė profesorė dr. Hetal Marfatia, ausų, nosies ir gerklės ligų skyriaus vadovė Mumbajaus KEM ligoninėje. Šį kartą dauguma ligoninių lovų buvo aprūpintos deguonies tiekimu, pridūrė ji.

Pasak I. Chahalo, kartais jam tiesiog tekdavo rasti novatoriškų būdų, kaip panaudoti ribotus išteklius. Kai pritrūko greitosios pagalbos automobilių, jis paskambino į miesto rinkimų komisiją ir pavertė 800 jų atsiųstų automobilių greitosios pagalbos automobiliais, įrengdamas pertvaras tarp vairuotojo ir keleivių.

Vis dėlto Mumbajus du kartus tapo viruso epicentru, o vietiniai gydytojai perspėja apie tebesitęsiančią riziką. I. Chahalo komanda taip pat sulaukė kritikos dėl to, ką kai kurie apibūdina kaip chaotišką požiūrį į vakcinavimą.

„Nors šiuo metu pas mus atvejų sumažėjo, sakyčiau, kad tai dar ne pabaiga, – teigė dr. Vikas Oswalas, pulmonologas, dirbantis Dharavio ir kitų Mumbajaus rajonų klinikose. – Prognozuojame, kad per dvi savaites atvejų padaugės, nes skiepijimo centrai užtvindyti, netinkamai valdomi.“

I. Chahalas pripažįsta kai kurias rizikas sakydamas, kad jau ruošia daugiau didelių ligoninių, kuriose būtų 6500 papildomų lovų, ir bando tiesiogiai importuoti vakcinas iš tarptautinių kompanijų.

Mumbajus gavo tris pasiūlymus importuoti rusiškas vakcinas „Sputnik“, sakė jis interviu „Bloomberg TV“ trečiadienį, pridurdamas, kad miestas iki gegužės pabaigos sumažins savo teigiamų atvejų rodiklį iki 2 proc. Daugiau nei 20 proc. Indijos tyrimų duoda teigiamą rezultatą: tai kur kas daugiau nei vos 5 proc., kuriuos Pasaulio sveikatos organizacija laiko rodikliu, kad epidemija kontroliuojama.

„Kuo daugiau skiepysime, tuo daugiau šansų, kad sumažinsime naujos bangos grėsmę“, – užbaigė I. Chahalas.