Pekiną supančioje Hebėjaus provincijoje beveik 4 mln. žmonių buvo nurodyta iki savaitės pabaigos neiti iš namų, pareigūnams skubant pažaboti nedidelį koronaviruso protrūkį.

Kaimyniniame Tiandzino uostamiestyje, kur buvo nustatytas 51 koronavirusinės infekcijos atvejis, nuo 6 val. ryto (2 val. Lietuvos laiku) buvo pradėtas masinis daugiau kaip 13 mln. žmonių testavimas dėl COVID-19.

Kinija vienintelė iš didžiųjų pasaulio ekonomikų laikosi nulinės COVID-19 tolerancijos strategijos ir taiko vienus griežčiausių pasaulyje apribojimų. Dažni uždarymai, kelionių suvaržymai ir masiniai testavimai sutrikdė daugelio verslo įmonių veiklą ir pristabdė ekonomikos augimą.

Pekinas griežtina kovą su COVID-19 artėjant Komunistų partijos XX-ajam nacionaliniam suvažiavimui, kuris turėtų įvykti per ateinančius tris mėnesius.

Daugelis ekspertų pandemijos valdymą laiko prezidento Xi Jinpingo, kuris suvažiavime turėtų būti paskirtas beprecedentei trečiai kadencijai, politinio palikimo kertiniu elementu.

Tačiau „tikroji COVID-19 padėtis Kinijoje tikriausiai blogėja, didžiuosiuose miestuose vėl išplitus koronaviruso omikron atmainai“, įspėjo banko „Nomura“ analitikas Ting Lu.

Didžiausiame vakariniame Čengdu mieste taip pat taikomi griežti kelionių apribojimai.

Tuo metu pietiniame Kinijos technologijų centre Šendžene buvo iš dalies uždaryti du rajonai, taip pat visiškai uždarytas Huačiangbėjaus rajonas – didžiausias pasaulyje didmeninės prekybos elektronika centras, nors daugiau nei 18 mln. gyventojų turinčiame mieste per parą užregistruoti vos 35 nauji ligos atvejai.

„Pranešimas apie uždarymą buvo netikėtas. Turėjome vos kelias valandas sukrauti prekėms į sandėlius ir užsidaryti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Huačiangbėjaus prekybininkas, prisistatęs tik Cheno pavarde.

Futiano rajone, kur įsikūrusi miesto administracija, iki penktadienio uždaryti kino teatrai, karaokės barai ir parkai, atšaukti didesni vieši renginiai.

Pareigūnai taip pat uždarė Šendženo pakraštyje esantį Vansios rajoną, kuriame siūlomi nebrangūs būstai siuntų išvežiotojams ir migrantams darbininkams, nors ten nebuvo nustatyta COVID-19 atvejų.