Mobilizacija Madride prasidėjo jau vidurnaktį: Ispanijos sostinės centre aktyvistės garsiai daužė puodus. Visą dieną metro traukiniai Madride ir Barselonoje kursavo rečiau nei įprasta. Feminisčių organizacijos, be to, ragino moteris neleisti pinigų ir nedirbti namų ruošos darbų.

Dešimt mažų profsąjungų ragino streikuoti visą dieną. Pagrindinis mitingas rengiamas ketvirtadienio vakarą. Protestų iniciatoriai nori paremti moterų ir vyrų lygybę, ypač - atlyginimų srityje. Be to, jie atkreipia dėmesį į smurtą ir seksualinius išpuolius prieš moteris.

Judėjime dalyvauja ir garsios šalies aktorės, tarp jų - Penelopė Cruz ir Rossy de Palma. P. Cruz atšaukė kelis renginius ir pareiškė, kad ketvirtadienį vaikais rūpinsis jos partneris, Holivudo žvaigždė Javieras Bardemas.

Protestas atsispindėjo ir žiniasklaidoje. Populiarioje radijo stotyje „Cadena Ser“ nebuvo girdėti moteriškų balsų. Televizijoje prieš kameras nepasirodė rytinių laidų vedėjos. Žurnalistės paliko didelio dienraščio „El Pais“ redakciją.

Kova už moterų teises Ispanijoje yra svarbi tema. Europos Taryba, pavyzdžiui, 2004-aisiais Ispanijoje priimtą įstatymą dėl smurto prieš moteris rekomendavo kaip pavyzdį kitoms šalims narėms. Moterys Ispanijoje uždirba 14,9 proc. mažiau nei vyrai. Europos Sąjungos (ES) vidurkis, „Eurostat“ duomenimis, yra 16,2 proc.

„Dar yra daug dalykų, kurie turi būti pakeisti“, - sakė Ispanijos vicepremjerė Soraya Saenz de Santamaria. Net ji, kaip vicepremjerė, esą susiduria su neleistinu seksistišku elgesiu.