Tačiau rutuliojantis naujajai erai mieste daugiausia kalbama ne apie prezidentą Volodymyrą Zelenskį, o apie suktybėmis pagarsėjusį milijardierių.

Igoris Kolomoiskis, pramonės ir žiniasklaidos magnatas, kurio turtas vertinamas 1,1 mlrd. JAV dolerių, savo žiniasklaidos imperija padėjo V. Zelenskiui kopti TV komiko karjeros laiptais. Jau kurį laiką spėliojama, ar dabar, pasikeitus aplinkybėms, jų bendradarbiavimas išliko toks pat glaudus.
Pirmiausia, likus trims dienoms iki V. Zelenskio inauguracijos gegužę, I. Kolomoiskis netikėtai sugrįžo iš savanoriškos tremties Tel Avive.

Magnatas nesutarė su dabartinio prezidento pirmtaku dėl jo banko nacionalizavimo, kaip ir dėl kai kurių kitų dalykų. Serialas „Tautos tarnas“, kuriame vaidino V. Zelenskis, buvo transliuojamas per Igorio Kolomoiskio valdomą televiziją rinkimų kampanijos metu.

Nuo tada gandų dar padaugėjo, nors konkrečių įrodymų, esą I. Kolomoiskis daro poveikį politikai, sunku rasti.

Ant kortos pastatytas beužsimezgantis šalies ekonominis atsigavimas, – jam kiltų akivaizdi grėsmė, jeigu milijardieriui pavyktų susigrąžinti „Privatbank“, didžiausio šalies kreditoriaus, kontrolę. Jei toks žingsnis būtų žengtas, galima būtų daryti prielaidą, jog oligarchų klasė, stabdžiusi ankstesnes reformų pastangas, gali išsaugoti savo didžiulę valdžią bei įtaką naujoje Ukrainoje.

Anot šalies centrinio banko, iškiltų grėsmė ir finansiniam stabilumui, bei naujai su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) rengiamai paskolų programai.

„Investuotojai sutaria, kad vyriausybė daro daug gerų dalykų, – sakė Ihoris Mazepa, valdantis ukrainiečių investicinę įmonę „Concorde Capital“. – Tačiau bet koks neteisingas sprendimas dėl „Privatbank“ labai greitai ištrintų teigiamą poveikį“.

Tiek V. Zelenskis, tiek I. Kolomoiskis ne kartą tvirtino, kad juos sieja tik verslo ryšiai. Tačiau paskyrimai vyriausybėje ir įvykiai, susiję su „Privatbank“, kelia rimtą susirūpinimą.

V. Zelenskio personalo vadovas yra teikęs I. Kolomoiskiui asmeninio advokato paslaugas; vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, viešai liaupsinamas magnato, buvo vienas iš dviejų pareigūnų, išsaugojusių postus vyriausybėje.

I. Kolomoiskio TV kanalo vadovas ir trys šios televizijos žurnalistai yra V. Zelenskio partijos įstatymų leidėjai. Dar vienas pareigūnas, Oleksandras Dubinskis, atstovauja parlamentui komitete, kuris renka nepriklausomus valdybos narius į valstybės kontroliuojamus bankus, įskaitant ir „Privatbank“.

Igoris Kolomoiskis

Čia reiktų paminėti ir Ukrainos centrinį banką, kuris yra laikomas varomąja jėga vyriausybei perimant „Privatbank“. O. Dubinskis siekia, kad parlamentas ištirtų jo pastarųjų metų veiklą. Bankas pasiskundė dėl grasinimų dabartiniams ir buvusiems pareigūnams.

Pastarosiomis dienomis spekuliacijų padaugėjo. V. Zelenskis pirmą kartą su I. Kolomoiskiu savo kabinete susitiko rugsėjo 10 dieną. Kitą dieną „Privatbank“ būstinėje policija atliko kratą.

Vėliau I. Kolomoiskis tikino neaptarinėjęs banko reikalų per susitikimą su V. Zelenskiu ir „jokia kaina“ nenorįs jo susigrąžinti. Net jeigu ir taip, dabar, kai šalia nebesisukioja pareigūnai, rengę nacionalizavimą, jis mato atsiveriant „puikią galimybę“.

Ukrainos teismas, išnagrinėjęs apeliaciją, šių metų balandį nurodė, kad perėmimas yra neteisėtas.

Kai kurie V. Zelenskio komandos nariai aiškiai mato I. Kolomoiskio daromą įtaką, tuo tarpu kiti to nesureikšmina. Bet įtakingiausi Ukrainos žmonės, regis, jau jaučia, kurios krypties vėjai pučia.

Viktoras Pinčiukas, dar vienas milijardierius, praėjusią savaitę surengė metinę konferenciją. I. Kolomoiskis čia pasirodė pirmą kartą per visą jos šešiolikos metų istoriją ir „pasisavino“ šou lyderio vaidmenį. V Pinčiukas jį pavadino „paklausiausiu renginio svečiu“.

Po daugiau nei keturias valandas trukusio pokalbio su žurnalistais I. Kolomoiskis, paklaustas, ar turi kokios nors įtakos vyriausybei, tik tyliai nusijuokė.

„Aš neturiu jokios įtakos prezidentui ir jo komandai“, – pareiškė jis.