Dokumente teigiama, kad nuo lapkričio 29 d. į Europą atvyksta apie 4 000 žmonių per dieną, apytiksliai tūkstančiu migrantų mažiau nei ankstesniu laikotarpiu, tačiau tai laikoma nedideliu pasikeitimu. Anot pranešimo, tam įtaką galėjo daryti įvairūs veiksniai.

ES išorės sienų valdymo agentūra „Frontex“ teigia, kad lapkritį į Graikiją atvyko 108 tūkst. žmonių, beveik per pus mažiau nei spalį, tam didžiausią įtaką turėjo suprastėjusios oro sąlygos.

Ketvirtadienį prieš ES Vadovų Tarybos susitikimą Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir kitais Europos šalių lyderiais, kad aptartų galimybę Sirijos pabėgėlius iš Turkijos į kitas šalis perkelti tiesiogiai.

Tačiau daugelis ES lyderių pabrėžia, kad tai priklausys nuo to, ar Turkijai pavyks pateikti aiškių įrodymų dėl kovos su žmonių kontrabandininkais.

Švedijoje griežtinama pabėgėlių priėmimo tvarka

Švedija griežtina pabėgėlių priėmimo tvarką. Šaliai įvedus sienos kontrolę, imigrantų skaičius smarkiai sumažėjo. Per savaitę registruojama kiek daugiau nei tūkstantis atvykusiųjų.

Švedijos migracijos politika per kelis paskutinius mėnesius radikaliai pasikeitė. Nuo valdančiųjų šūkių „Švedija – šalis visiems“ ir „Mūsų atvira širdis“ iki sprendimų uždaryti šalies sienas migrantams.

Vyriausybė griežtina kriterijus karo pabėgėlio statusui gauti, stipriai mažina jų išlaikymo išmokas, apsunkino artimųjų atvykimą. Šalies premjeras Stefanas Lofvenas prabilo apie galimybę Švedijai vadovautis minimaliomis Europos sąjungos migracijos normomis.

Švediją pasiekę karo pabėgėliai ir gavę žinią, jog čia pasikviesti savo šeimų jiems nebus leista, grįžta iš kur atvykę. Išvykstančių skaičius didėja, nuo rugsėjo mėnesio savo prašymus prieglobsčiui gauti atsiėmė apie 3500 atvykėliu, manoma, jog didele dalis jų, neturinčių dokumentų, išvyko nepranešę tarnyboms.