Ant Berlyno Valstybinės sveikatos ir socialinių reikalų tarnybos pastato dešimto aukšto balkono stovintys du irakiečiai žvelgia į tolį.

Vienas vilki juodais marškiniais, kitas iki pusės nuogas. Jie grasina nusižudysiantys, jeigu jų prašymai nebus peržiūrėti. Vienas jų laukia jau aštuoniolika dienų, per tą laiką niekas nebuvo padaryta. Šį reginį stebėjo šimtai žmonių.

Išties, tai atima kvapą. Galų gale, irakiečiai buvo įtikinti nešokti. Juos suėmė policija. Kambario kaimynas tvirtina, kad dėl to kalta katastrofiška situacija Sveikatos ir socialinių reikalų tarnyboje.

Juk Irake jo pažįstamam grėsė mirtis. Čia jis miršta biurokratijos spąstuose. Tai tikriausiai paaiškina, kodėl jis norėjo nusižudyti – norėdamas „greičiau užbaigti savo kančias“.

„Tokios dramatiškos situacijos, kokia susiklostė čia, Berlyne, nėra nei vienoje kitoje federalinėje žemėje, – teigia Berlyno Žaliųjų partijos atstovė Canan Bayram. – Negalime žmonių stumti į tokią neviltį, kad jie pradėtų smurtauti prieš save ar kitus žmones“.

C. Bayram yra Žaliųjų frakcijos Berlyno parlamente atstovė integracijos, migracijos ir pabėgėlių politikos klausimais. Ji jau seniai stebi Sveikatos ir socialinių reikalų tarnyboje viešpataujantį chaosą.

Minėtas incidentas puikiai iliustruoja, kas ten vyksta.

Jau du mėnesius pabėgėliai per lietų ir karštį stovi eilėse. Kiauras dienas. Nuo ryto iki vakaro. Jie laukia, kada jų prašymai bus peržiūrėti.

Daugelis naktimis miega miegmaišiuose tiesiog gatvėje ar netoliese esančiame parke. Tokiu būdu prie tarnybos pastato kaupiasi šiukšlės.

Ilgą laiką čia buvo tik keturi tualetai tūkstančiams žmonių. Pastarosiomis dienomis čia buriavosi apie trys tūkstančiai pabėgėlių. Kūdikiai verkia, vaikai inkščia. Žmonės kaip reikiant susierzinę.

Vis dažniau policijos pareigūnams tenka tramdyti įsiaudrinusius vyrus, kartais tenka net pagrasinti dujų balionėliais. Parke pasitaikė moterų pabėgėlių išžaginimo atvejų. Taip pat plėšimų.

Vienas pabėgėlis iš Afganistano patyrė stiprias durtines žaizdas ir buvo išvežtas į ligoninę. Kitą kartą maistą dalijančiam padėjėjui buvo ne juokais pagrasinta.

O praėjusį penktadienį įvyko jau minėtas incidentas dešimtame Sveikatos ir socialinių reikalų tarnybos aukšte.

Panašu, kad eilės prie tarnybos tik dar labiau ilgės, nes į Vokietiją toliau plūsta pabėgėliai, o su jais dirbančio personalo nedaugėja.

Pasigirsta nuomonių, kad prieglobsčio suteikimo sistema žlugo.

Sveikatos ir socialinių reikalų tarnybos atstovė spaudai Regina Kneiding pripažįsta, kad trūksta darbuotojų, tačiau taip pat pažymi, kad labai daug kas daroma ir jau buvo padaryta, kad ši problema būtų suvaldyta: „Buvo imtasi daug priemonių, kad situacija palaipsniui pagerėtų“.

Ne tik buvo patobulintas maisto skirstymas, medicininė priežiūra ir išspręsti kai kurie higienos klausimai, bet ir padidintas tualetų skaičius.

Be to, Berlyno institucijos inicijavo savanorių paieškas ir jau sulaukė 350 teigiamų atsakymų.