Laivas nuo spalio pradžios yra įstrigęs Prancūzijos uostamiestyje Marselyje, Panamai nusprendus patenkinti Italijos kraštutinių dešiniųjų vyriausybės prašymą ir atšaukti teisę jam plaukioti su Panamos vėliava.

Praėjusį mėnesį Roma taip pat nurodė areštuoti „Aquarius“, apkaltinusi jį netinkamai atsikračius toksiškų atliekų.

Šis laivas nuo 2016-ųjų vykdė migrantų gelbėjimo operacijas prie Libijos krantų.

„Tai ilgalaikės kampanijos, kuriai, palaikoma kitų Europos valstybių, vadovavo Italijos vyriausybė, rezultatas. Šia kampanija siekta delegitimizuoti, apšmeižti pagalbos organizacijas ir trukdyti joms teikti pagalbą pažeidžiamiems žmonėms“, – rašoma organizacijos „Gydytojai be sienų“ (MSF) išplatintame pareiškime.

„Ši kampanija ir netinkama ES išorės politika pamynė tarptautinę teisę ir humanitarinius principus. Nesant greito sprendimo dėl šių atakų, MFS ir „SOS Mediterranee“ neturi kito pasirinkimo ir turi nutraukti „Aquarius“ operacijas“, – priduriama jame.

„SOS Mediterranee“ operacijų direktorius Fredericas Penard'as sakė, kad „atsisakyti „Aquarius“ buvo itin sudėtingas sprendimas“, o organizacija „aktyviai ieško naujo laivo variantų“.

Kaip skelbia Italijos žiniasklaida, tyrėjai įtaria, kad „Aquarius“ atsikratė 24 tonų potencialiai toksiškų atliekų kaip įprastų atliekų.

Katanijos miesto Sicilijoje prokurorai atlieka tyrimą dėl migrantų drabužių, maisto ir sanitarinių atliekų, iškrautų Italijos uostuose iš „Aquarius“ ir „Vos Prudence“ – dar vieno laivo, pernai išsinuomoto MSF.

Šie laivai Viduržemio jūroje išgelbėjo tūkstančius migrantų.

Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) duomenimis, nuo 2013 metų maždaug 15 tūkst. migrantų nuskendo bandydami Viduržemio jūra pasiekti Europą.

Per tą patį laikotarpį, kitoms Europos šalims uždarius savo sienas, Italijos krantus pasiekė 600 tūkst. migrantų.

Ankstesnė Italijos centro kairiųjų vyriausybė stengėsi pažaboti migrantų srautus bendradarbiaudama su Libijos valdžia.

Birželį į valdžią Italijoje atėjus populistų vyriausybei, jos vidaus reikalų ministras ir vicepremjeras Matteo Salvini uždarė šalies uostus civiliniams ir kariniams laivams, gelbėjantiems migrantus.

Savo sprendimą kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“ (Lega Nord) lyderis motyvavo tuo, kad kitos ES narės nepadeda Italijai tvarkytis su milžiniška migracijos našta.