Tokį siurrealistišką vaizdą kasdien galima stebėti separatistų kontroliuojamame Slovjanske, kuris yra visiškai izoliuotas po savaitgalį netoliese įvykusio susišaudymo, per kurį žuvo mažiausiai du prorusiški sukilėliai.

Galiausiai šarvuotasis transporteris Karlo Marxo gatvėje sustoja šalia kitų dviejų šarvuočių. Šios mašinos buvo perimtos separatistų, kai armija praėjusią savaitę pradėjo prieš juos katastrofišką puolimą, ir dabar yra prorusiškų sukilėlių pasididžiavimas.

„Pergalė bus mūsų. Išvaduosime Ukrainą nuo fašistų ir neonacių“, - sako netoliese stovintis vyriškis su balaklava, kuris atsisakė nurodyti savo vardą, tačiau elgėsi taip, tarsi būtų sukilėlių atstovas spaudai.

„Esu Ukrainos patriotas“, - priduria jis, vėjyje plevėsuojant Rusijos vėliavai, kuri iškelta ant separatistų užimtos Ukrainos saugumo tarnybos vietos būstinės.

Kiek vėliau kitas sukilėlis išveda iš ten jauną moterį baltos spalvos raiščiu užrištomis akimis ir nuveda ją už pastato.

Tai Irma Kraft iš Kijevo, kuri kaltinama dalyvavusi išpuoliuose prieš dabartinės provakarietiškos vyriausybės oponentus.

Nors yra sulaikyta, Irma, kurios veidas jau atidengtas, sudalyvauja improvizuotoje spaudos konferencijoje, kurios metu prisistato esanti 29 metų žurnalistė ir teigia, kad ją nelaisvėje laikantys asmenys su ja elgiasi gerai.

„Jie niekuo manęs nekaltina, - sako moteris. - Jie tiesiog nori patikrinti, ką aš čia nuveikiau“.

Po sekmadienio susišaudymo prie separatistų įrengtos kelio užtvaros šalia Slovjansko sukilėliai šiame mieste įvedė komendanto valandą ir draudžia vietos gyventojams nuo vidurnakčio iki aušros pasirodyti gatvėse.

Nors baiminamasi, kad vyriausybė gali atnaujinti karinę operaciją prieš separatistus, šie tvirtina, jog kol kas čia viskas ramu - bent jau šiuo metu.

„Praėjusią naktį nebuvo jokių šūvių“, - sako Jevhenijus Horbikas.

„Šiuo metu mes turime virtualų prezidentą, virtualią armiją ir virtualų karą“, - pašmaikštavo jis.

Repas ir šautuvai

Priešais miesto rotušę jaunas sukilėlis su Kalašnikovo automatu ir neperšaunama liemene repuoja ir šoka, kai Slovjansko lyderiu pasiskelbęs Viačeslavas Ponomariovas vėl prašo rusų pagalbos.

„Dabar mums reikia ginklų ir amunicijos“, - sako jis naujienų agentūrai AFP.

Sukilėliams trūksta ginklų, kad jie galėtų „apsiginti, kol Ukrainoje bus eliminuoti fašistai“, sako jis.

Pirmadienį V.Ponomariovas kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kurį Kijevas ir Vakarai kaltina kurstant separatistinį sukilimą, prašydamas pasiųsti čia rusų karius, kurie kaip „taikdariai“ saugotų vietos gyventojus nuo nacionalistų.

Kol kas Kremliaus lyderis į šį prašymą nereagavo.

Tačiau Slovjansko sukilėliai, pasitelkę savo šarvuočius ir rusiškas vėliavas, dega ryžtu nepaisydami nieko ginti savo pozicijas.