Antradienį vėlai vakare prie oro uosto, esančio miesto pakraštyje, vyko įnirtingi susirėmimai, rodantys, kad talibų, pirmadienį žaibiškai užėmusių Kundūzą, mesto iššūkio grėsmė dar neišsisklaidė.

Afganų armijos, siekiančios atsiimti miestą, karinę dvasią turėjo sustiprinti pasiųsti pastiprinimai, bet sukilėlių atakos prieš jų kolonas atėmė jiems galimybę greitai ateiti į pagalbą.

Talibanas aplink Kundūzą pridėjo minų, sulėtindamas Afganistano armijos pastiprinimų atvykimą į miestą“, – AFP sakė saugumo pareigūnas.

Jis pridūrė, kad kovotojai nepastebimai prasismelkė į Kundūzą per neseniai vykusią Id al Adhos šventę, surengdami „Trojos arklio“ puolimą, leidusį jiems užimti miestą per kelias valandas.

Stulbinantis provincijos sostinės, iš kurios ėmė bėgti panikos apimti gyventojai, kritimas sudavė skaudų smūgį Afganistano NATO parengtoms saugumo pajėgoms ir pademonstravo, kad sukilėliai turi potencijos išsiplėsti už savo citadelių kaimo vietovėse.

JAV pajėgos antradienį sudavė oro smūgį Kundūzo prieigose, o Afganistano žvalgybos agentūra pranešė, kad su jos koordinavimu pernakt buvo atlikta daugiau smūgių, per kuriuos žuvo talibų provincijos „šešėlinis gubernatorius“ Mawlawi Salamas su savo pavaduotoju ir dar 15 kitų kovotojų.

Pentagono atstovas spaudai Peteris Cookas sakė, kad Kundūzo užėmimas, kurį kovotojai įgyvendino su kur kas mažesnėmis jėgomis nei miestą saugojęs armijos kontingentas, yra „akivaizdi“ nesėkmė, bet JAV manančios, kad afganų valdžia pajėgs susigrąžinti miesto kontrolę.

P.Cookas pridūrė, kad jis „nėra tikras, ar šiuo metu tai atspindi kažkokį naują Talibano įvertinimą“, bet daug analitikų mano, kad pastarieji įvykiai yra realus žaidimo taisyklių pokytis sukilėlių judėjimui, kuris, kaip buvo manoma, jau ima silpti, ir simbolinė katastrofa Afganistanui bei jo sąjungininkams vakariečiams.

Pakistaniečių rašytojas ir žurnalistas Ahmedas Rashidas, kuris yra Talibano ekspertas, AFP sakė, kad Kundūze buvo dislokuota nuo 5 iki 7 tūkst. afganų armijos karių, o miestą puolė tik maždaug tūkstančio talibų kontingentas.

„Valdžia visiškai dezoganizuota, o Gynybos ministerija pakrikusi“, - sakė jis.

„Nebuvo jokios strategijos, jokio gebėjimo ginti miestą. Akivaizdi politinės lyderystės stoka“, - pažymėjo A.Rashidas.

Tikslūs šių kelių dienų mūšių nuostoliai nėra žinomi, bet Afganistano sveikatos ministerija nurodė, kad į Kundūzo ligonines buvo atvežta 16 lavonų ir daugiau kaip 190 sužeistųjų.

Nepaisant vykstančio kontrpuolimo didžiumą Kundūzo, kuris yra pirmas Talibano užimtas didelis miestas per 14 metų, tebekontroliuoja sukilėliai.

Talibanas išplatino vaizdajuostę su nufilmuotais sukilėliais, kurie skanduodami „Allahu Akbar“ („Dievas visų didesnis“) stovi prie užgrobtų tankų bei šarvuočių ir žada įvesti šariato teisyną.

NATO pajėgos atvyko į Kundūzą padėti Afganų kariams

NATO specialiosios pajėgos atvyko į Kundūzą, kad padėtų afganų pajėgoms, kurios siekia atgauti šio strategiškai svarbaus miesto, užimto talibų, kontrolę, trečiadienį pranešė koalicija.

„Koalicijos specialiosios pajėgos yra vietoje Kundūze ir konsultuoja savo afganų partnerius“, – sakė NATO atstovas spaudai.

Atvykusiame kontingente yra amerikiečių, britų ir vokiečių karių, AFP nurodė vienas Vakarų karinis šaltinis, prašęs neminėti jo pavardės.

Šaltinis nepatikslino, koks karių skaičius atvyko.