Tarp paleistųjų esama vietos žurnalistų, rengusių chuntą kritikuojančius reportažus per kariškių brutalų susidorojimą su protestuotojais.

Per vasario 1-ąją Mianmare įvykusį perversmą buvo nuversta civilė lyderė Aung San Suu Kyi ir jos vyriausybė, o įsiplieskusius didelio masto protestus kariškiai nuožmiai malšino.

Per šias represijas, vykdytas chuntos, pasivadinusios Valstybės Valdymo Taryba, žuvo daugiau kaip 880 civilių ir dar beveik 6,5 tūkst. buvo sulaikyti, rodo padėtį šalyje stebinčios vienos nevyriausybinės organizacijos duomenys.

Trečiadienį ryte mažiausiai 200 žmonių minia susirinko prie kolonijinių laikų Inseino kalėjimo Jangone, kai chunta paskelbė pranešimą apie amnestiją, pranešė vienas naujienų agentūros AFP reporteris.

Vienas prie kalėjimo laukęs vyras išreiškė viltį, kad tarp paleidžiamųjų bus jo duktė, dalyvavusi protestuose.

„Labai ja didžiuojuosi, – AFP sakė tėvas. – Raginsiu ją kovoti, kol jie nugalės.“

Iki vakaro iš kalėjimų visoje šalyje buvo paleisti iš viso 2 296 protestuotojai, sakoma chuntos atstovų pranešime.

Tarp paleistųjų iš Inseino kalėjimo yra chuntą griežtai kritikuojančio leidinio „Myanmar Now“ žurnalistė Kay Zon Nway, nurodė šis leidinys.

Reporterė sakė liūdnai pagarsėjusiame kalėjime „daug ko patyrusi“, bet pridūrė, kad paaiškins vėliau.

Inseino kalėjime taip pat yra laikomas amerikietis žurnalistas Danny Fensteris, sulaikytas gegužės 24 dieną.

Trečiadienį tarp paleidžiamųjų iš šios laisvės atėmimo įstaigos jokių užsieniečių nebuvo, AFP sakė vienas kalėjimo pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Vasarį chunta paleido apie 23 tūkst. kalinių. Kai kurios žmogaus teisių grupės tuo metu nuogąstavo, kad tokiu būdu siekiama atlaisvinti vietos kariškių oponentams, taip pat sukelti sumaištį bendruomenėse.

Aung San Suu Kyi, taip pat laikoma sulaikyta nuo perversmo, prašė Mianmaro žmonių , kad jie išliktų vieningi įsigalėjus kariškių valdymui, antradienį perdavė nuverstos lyderės advokatai, kai ji vėl buvo atvežta į chuntos teismą.

Ši Nobelio taikos premijos laureatė ir nepriklausomybės didvyrio generolo Aungo Sano duktė nuo perversmo beveik nebuvo matoma, išskyrus trumpus pasirodymus teismes

76 metų nuverstai lyderei pateikta įvairių kaltinimų. Jeigu jos kaltė būtų pripažinta, Aung San Suu Kyi gali būti pasiųsta už grotų ilgiau kaip dešimtmečiui.