Mianmarą tebekrečia sumaištis po vasario 1-ąją kariškių įvykdyto perversmo, kai buvo nuversta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či). Šis valdžios užgrobimas sukėlė sukilimą, kurį valdžia tebemėgina numalšinti jėga.

Kai kurie judėjimo prieš chuntą aktyvistai yra suformavę savigynos būrių, ginkluotų savadarbiais ginklais, siekdami apsaugoti savo miestus nuo saugumo pajėgų, kurios, vienos stebėjimo organizacijos duomenimis, nužudė mažiausiai 790 civilių gyventojų.

Neramumų židinių tapo vakarinės Činų valstijos Mindato miestas, kurio gyventojai suformavo Činų krašto gynybos pajėgas (CDF).

Šią savaitę „žuvo mažiausiai šeši nariai, o dar daugiau nei 10 buvo sužeisti“, sakė vienas CDF atstovas, pridūręs, jog kariuomenė taip pat areštavo penkis Mindato gyventojus.

Kadangi šalyje blokuojamas mobilusis internetas, informacija apie kautynes sklinda lėtai, o patvirtinti detales vietoje sunku, nes gyventojai bijo valdžios keršto.

Prisistatyti atsisakęs atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad CDF kovotojai sudegino kelis karinius sunkvežimius, taip pat užpuolė pastiprinimo pajėgas, kariuomenei apšaudžius miestą iš artilerijos.

Pasak jo, CDF iki sekmadienio jau buvo atsitraukusios į džiungles.

„Nebeliksime mieste,.. bet netrukus sugrįšime ir pulsime, – pareiškė atstovas. – Turime tik savadarbius ginklus; jų nepakako.“

Anot jo, gyventojai, tebesantys Mindate, kur nuo ketvirtadienio galioja karo padėtis, bijo palikti savo namus dėl kariuomenės susidorojimo grėsmės.

JAV ir JK ambasados Mianmare šeštadienį išreiškė susirūpinimą dėl neramumų Mindate, ragindamos saugumo pajėgas nutraukti smurtą.

„Faktas, kad ginkluotosios pajėgos panaudoja karo ginklus prieš civilius, be kita ko, šią savaitę Mindate, dar aiškiau parodo, į kokias žemumas pasirengęs smukti režimas, kad išlaikytų valdžią savo rankose“, – tviteryje šeštadienį paskelbė amerikiečių diplomatinė misija.

Britų ambasada savo ruožtu pareiškė, jog smurto Mindate „neįmanoma pateisinti“.

„Žiaurumų įrodymai turėtų būti siunčiami [JT Mianmarui skirtam nepriklausomam tyrimo mechanizmui], kad kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn“, – tviteryje paskelbė atstovybė, turėdama omenyje komitetą, renkantį tarptautinių nusikaltimų įrodymus.

Valstybinis laikraštis „New Light of Myanmar“ sekmadienį pranešė, kad bus sušauktas karinis tribunolas, kuris teis „teroro išpuolių vykdytojus“ Mindate.

Visoje šalyje demonstracijų prieš perversmą dalyviai ir toliau rengia eisenas už demokratiją, o protestuotojai šiauriniame Hpakanto mieste neseniai žygiavo laikydami transparantus su užrašu „Lik stiprus, Mindate“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)