Mianmaro šiaurės vakarinėje provincijoje vyksta žiaurus pilietinis karas tarp Mianmaro kariuomenės ir Arakano armijos (AA) kovotojų, reikalaujančių suteikti didesnę autonomiją jų budistų rohinjų etninei grupei.

Rajonas jau daug mėnesių yra izoliuotas, todėl nepriklausomų šaltinių informacijos iš jo gauti sunku.

Mianmaro kariuomenė ir sukilėliai dėl šio pirmadienio rytą įvykdyto išpuolio kaltina vieni kitus. Incidentas įvyko prie tilto netoli Minbjos miesto.

JT automobiliu buvo vežami tyrimų dėl infekcijos COVID-19 mėginiai, pranešė organizacija. Pranešime taip pat sakoma, kad organizacija „su dideliu liūdesiu“ patvirtina informaciją apie vairuotojo Pyae Sone Win Maungo, dirbusio Pasaulio sveikatos organizacijoje (PSO), mirtį.

Pasak žuvusiojo tėvo Htay Win Maungo, vairuotojas žadėjo paskambinti savo tėvams.

„Jis prašė manęs jam neskambinti, kai jis vairuoja“, – pasakojo tėvas telefonu naujienų agentūrai AFP.

„Tai buvo paskutinis mūsų pokalbis“, – prisiminė tėvas.

Jis ir žuvusiojo žmona yra priblokšti dėl 28 metų vyro mirties, pridūrė jis.

Kariuomenės atstovas brigados generolas Zaw Min Tunas patvirtino informaciją apie vairuotojo žūtį. Jis taip pat informavo, kad sveikatos apsaugos darbuotojas Aung Myo Oo buvo hospitalizuotas Rachinų valstijos sostinėje Sitvėje.

Nuo praėjusių metų pradžios, kai prasidėjo vyriausybės pajėgų ir sukilėlių kova, žuvo dešimtys žmonių, šimtai buvo sužeista ir dešimtys tūkstančių buvo priversti palikti savo namus. Abi kovojančios šalys kaltina viena kitą įvairiais nusikaltimais.

Pastarosiomis savaitėmis, vyriausybei priskyrus kovotojus „teroristams“, smurto banga dar išaugo. Grupės priskyrimas teroristams reiškia, kad žurnalistai negali susisiekti su kovotojais, nepažeidę šalies antiteroristinių įstatymų.

Raginimai skelbti paliaubas lieka neišgirsti, nepaisant šalį kaustančios baimės dėl koronaviruso grėsmės.

Vyriausybės sprendimas blokuoti internetą „labai pakenkė“ informacijos apie higienos reikalavimus prieinamumui ir kitoms prevencinėms priemonėms, praėjusią savaitę perspėjo JT pabėgėlių agentūra.

Nevyriausybinė organizacija „Fortify Rights“ antradienį pareikalavo atlikti nepriklausomą tyrimą dėl šio „siaubingo“ išpuolio. Vyriausybė raginama skubiai įleisti humanitarinę pagalbą į rajoną.