Wa Lone'ą ir Kyawą Soe Oo, paleistus iš Jangono liūdnai pagarsėjusio Inseino kalėjimo, kur išbuvo ne vieną mėnesį, tučtuojau apsupo korespondentai.

2017 metų gruodį jų areštas atsidūrė pasaulio dėmesio centre ir buvo laikomas ženklu, kad civilinės lyderės Aung San Suu Kyi valdomame Mianmare blogėja žiniasklaidos laisvės padėtis.

33 metų Wa Lone'as padėkojo „viso pasaulio“ žmonėms už raginimus juos palesti bei pažadėjo sugrįžti prie darbo.

„Negaliu sulaukti, kada nuvyksiu į savo naujienų tarnybą, – sakė jis. – Esu žurnalistas ir tęsiu (darbą).“

Tuo metu „Reuters“ vyriausiasis redaktorius Stephenas Adleris pažymėjo: „Esame be galo patenkinti, kad Mianmaras paleido mūsų drąsius reporterius“.

„Nuo jų arešto prieš 511 dienų jie tapo žiniasklaidos laisvės svarbos simboliais visame pasaulyje. Sveikiname juos sugrįžus“, – kalbėjo jis.

Abu vyrai išeidami iš kalėjimo mojavo ir šypsojosi.

Jiedu buvo pripažinti kaltais dėl Valstybės paslapčių įstatymo pažeidimo ir abu buvo nuteisti kalėti po septynerius metus.

Prieš areštą jie pranešė apie 2017 metų rugsėjį įvykdytą 10 rohinjų nužudymą konflikto draskomoje Rachinų valstijoje, kur Mianmaro kariuomenės veiksmai privertė maždaug 740 tūkst. pilietybės nuturinčių mažumos narių pabėgti į kaimyninį Bangladešą.

Dėl šios bylos kilo tarptautinis skandalas ir buvo galutinai sugriauta Aung San Suu Kyi žmogaus teisių gynėjos reputacija.

„Reuters“ teigia, kad abu žurnalistai buvo įkalinti keršijant už valdžiai nepalankų įvykių nušvietimą.

Balandį Wa Lone'as ir Kyawas Soe Oo pelnė prestižinę Pulitzerio premiją – vieną aukščiausių apdovanojimų žurnalistikos srityje.

Anksčiau jie taip pat atsidūrė ant žurnalo „Time“ viršelio. Šiemet rinkdamas „Metų žmogų“ leidinys skyrė apdovanojimus dėl savo darbo persekiojamiems žurnalistams.

Wa Lone'ui ir Kyaw Soe Oo iškelta byla tapo karo prieš žiniasklaidos laisvę pavyzdžiu ir buvo pasmerkta žinomos žmogaus teisių gynėjos Amal Clooney (Amal Kluni).

Aktyvistų ir teisės ekspertų teigimu, šioje byloje apstu neatitikimų.

Vysktant teismo procesui vienas apie pažeidimus pranešęs policijos pareigūnas pareiškė, kad vadovybė liepė jo komandai suimti reporterius per slaptą reidą, tačiau teisėjas nusprendė neatsižvelgti į šiuos parodymus.