Praėjusį sekmadienį „The New York Times“ išspausdino ištraukų iš 18 puslapio apimties sandorio tarp Irano ir Kinijos, pagal kurį Pekinui už 400 mlrd. dolerių investicijas numatomos nuolaidos naftai ateinančius 25 metus.

Pasak straipsnio, sandoris sudarytas šių metų birželį ir jam dar turi pritarti Irano parlamentas. Sandoryje rašoma, kad ateinančius 25 metus Pekinas pirks iš Irano naftą už žymiai mažesnę kainą, nes investuos į daugelį sričių – bankininkystę, infrastruktūrą (telekomunikacijas, transportą) ir kt. Iranas gautų prieigą prie Kinijos globalaus pozicionavimo sistemos ir padėtų diegti 5G tinklą Irane, rašo „The Times of Israel“.

Kinija – pagrindinė Irano prekybos partnerė.

2018 m. Amerika pasitraukė iš tarptautinio branduolinio susitarimo, sudaryto 2015 m., ir įvedė sankcijų Iranui, dėl kurių stipriai sumažėjo pastarojo naftos ir užsienio prekyba.

Kaip „The Times“ sakė žinių apie sandorį turintys šaltiniai, pagal sandorį, Kinija planuoja investuoti 400 mlrd. dolerių per ateinančius 25 metus.

Sandoryje numatytas ir karinis bendradarbiavimas – ginklų kūrimas, mokymai, dalinimasis žvalgybine informacija, siekiant užkirsti kelią terorizmui, prekybai narkotikais ir žmonėmis, nusikalstamumui.
Šiuo metu tiek Iranas, tiek Pekinas nesutaria su Vašingtonu – Iranas dėl savo branduolinės programos, o Kinija ginčijasi su D. Trumpo administracija dėl prekybos.

Kaip rašoma susitarime, Iranas ir Kinija „yra dvi senos Azijos kultūros, dvi partnerės prekybos, ekonomikos, politikos, kultūros ir saugumo sektoriuose, turinčios panašų požiūrį ir daug dvišalių, daugiašalių interesų; jos laikys viena kitą strateginėmis partnerėmis“.

Praėjusį sekmadienį Irano prezidento Hassano Rouhani vyresnysis patarėjas teigė, kad susitarimas gali būti pasirašytas ateinantį kovą, pranešė radijas „Farda“.

Praėjusį pirmadienį Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas teigė, kad Iranas derasi su Kinija, o apie sąlygas bus pranešta, sudarius sandorį. M. J. Zarifas tvirtino, kad būsimas sandoris su Kinija tikrai nėra laikomas paslaptyje. Jis pabrėžė – visuomenė bus informuota, kai dėl sandorio bus galutinai susitarta, ir pridūrė, kad apie sandorį paskelbta dar 2016 m., kai Teherane lankėsi Kinijos prezidentas Si Dzinpingas.