Klubo nariai buvo Ukrainos valdžios elitas, įskaitant prezidentus, milijardierius ir kitus asmenis, kurie buvo įtakingi Viktoro Janukovyčiaus valdymo metu.

„Kedro“ medžiotojų klubo teritorija užima beveik 100 hektarų saugomų miškų, kurie ribojasi su milijardų dolerių vertės V. Janukovyčiaus Mežigorjės rezidencija. Žemė buvo grąžinta valstybei, kai buvęs šalies vadovas pabėgo į Rusiją, kur slapstosi nuo Ukrainos vyriausybės jam pateiktų kaltinimų dėl masinių žmogžudysčių.

Klubo žemė nuomojama iš ribotos atsakomybės bendrovės „Dom Lesnika“, kuri yra glaudžiai siejama su Mežigorje ir V. Janukovyčiumi.

Viktoras Janukovyčius
Buvusio Ukrainos prezidento buvimas čia vis dar juntamas kiekvienoje smulkmenoje. „Ostrov“, vienas iš medžiotojų klubo namų, labai primena prabangią V. Janukovyčiaus vilą „Chonka“ Mežigorjėje, šiandien jau tapusią korupcijos bei ekstravagancijos simboliu.

„Kedro“ dalyvių sąrašas apsiriboja 28 nariais, tačiau visi jie buvo turtingiausi ir įtakingiausi šalyje valdant V. Janukovyčiui.

Į „Kedro“ gretas buvo priimti buvę prezidentai Leonidas Kravčukas ir Leonidas Kučma, milijardieriai Viktoras Pinčukas ir Vadimas Novinski, įvairūs ministrai, pareigūnai, parlamento nariai ir verslininkai, kurie atvykdavo medžioti kartu su V. Janukovyčiumi.

Buvęs Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrijus Kliujevas paskutinis iš visuomenės veikėjų įstojo į „Kedro“ klubą. Stojimo anketą jis užpildė gruodžio 28 d., Euromaidano protestų įkarštyje.

Vasario 10 d., likus vos 12 dienų iki V. Janukovyčiaus pabėgimo iš šalies, A. Kliujevas sumokėjo 120 tūkst. grivinų (daugiau nei 37 tūkst. Lt.) narystės mokestį.

Iš vidaus „Ostrov“ atrodo kaip didelis burlaivis su stiebais ir kapitono tiltelį primenančiais vidiniais balkonėliais. Viduryje stūkso masyvus medinis stalas aštuoniolikai asmenų.

„Prie šio stalo susirinkdavo pietauti klubo nariai, – prisimena „Kedro“ direktorius Mykola Hordijčukas. – Jie atsiveždavo savo asmeninius virėjus. Mes tik viską sutvarkydavome po jų. Netgi staltiesės būdavo skalbiamos Mežigorjėje, nes jos mums buvo per didelės.“

Namo viduje yra nedidelis baseinas ir marmurinis masažo stalas. Viename iš kambarių žurnalistai iš Organizuotų nusikaltimų bei korupcijos tyrimų projekto rado dovanas, kurias klubo nariai dovanodavo vieni kitiems: butelius brangaus alkoholio ir tuščias dėžes nuo medžiotojų peilių, kurių rankenos išskaptuotos kaip vilko nasrai.

Mežigorjėje rasti dokumentai parodo, kad klubas nuomotas iš „Dom Lesnika“ už beveik 75 tūkst. dolerių (apytikriai 190 tūkst. Lt.) per mėnesį.

Per pastaruosius kelerius metus visuomeninės organizacijos „Kedro“ klubas, kurios dauguma narių buvo valstybės tarnautojai, biudžetas išaugo kaip ant mielių. 2011 m. jis sudarė 9,6 mln. grivinų (beveik 3 mln. Lt.), o 2013 m. biudžetas išaugo keturiskart ir pasiekė 36,4 mln. grivinų (daugiau nei 11 mln. Lt).

Biudžetas buvo sudaromas iš narystės mokesčių, kurie 2013 m. išaugo iki 600 tūkst. grivinų (apytikriai 187 tūkst. Lt.) arba šešiskart, lyginant su mokesčiais, kuriuos nariai turėjo mokėti 2008 m., kai klubas buvo įkurtas. „Kedro“ apskaitos duomenimis, mokesčiai dažniausiai buvo mokami grynaisiais.

Šalies elito medžioklės poreikius rėmė ne tik klubo nariai – klubui pinigų buvo skiriama ir iš valstybinio biudžeto. Valstybinių viešųjų pirkimų internetinės svetainės duomenimis, 2010-2012 m. beveik 2 mln. grivinų (apytikriai 620 tūkst. Lt.) iš mokesčių mokėtojų pinigų buvo išleista didelių gyvūnų aptvarams, ir beveik 7,3 mln. grivinų (apytikriai 2,5 mln. Lt.) buvo skirta modernių kelių tiesimui miške.

Caro medžioklė

Viktoras Janukovyčius
Medžioklė buvo V. Janukovyčiaus aistra, kuriai jis negailėjo pinigų – beveik kiekviename pastate yra ginklų seifas, atskira spinta su įranga, o sienas puošia trofėjai. Medžiotojus ir žvejus nuo smalsių akių saugojo apsaugininkų grupė „Rubež“.

Medžioklės plotus V. Janukovyčius buvo nusižiūrėjęs dar 2004 m., po nesėkmės prezidento rinkimuose, kai Oranžinė Revoliucija užkirto jam kelią perimti valdžią per nesąžiningus rinkimus.
Ši vieta turi seną istoriją. Sovietiniais laikais tai buvo mėgstamiausia Ukrainos komunistų partijos lyderio Volodymyro Ščerbickio, kuris partijai vadovavo 1972-1989 m., medžioklės vieta.

Čia viskas pritaikyta prabangiam poilsiui – 30,4 tūkst. hektarų saugomų miškų, prieiga prie didžiulio Kijevo vandens rezervuaro, 800 medžioklės bokštelių, vasarnamiai, daug laukinių ančių, kiškių, lapių, šernų ir elnių. 2006 m. dalis šios teritorijos buvo už dyką išnuomota bendrovei „Dom Lesnika“, glaudžiai siejamai su V. Janukovyčiumi.

Labai greitai kuklų V. Ščerbickio medžiotojų namelį pakeitė nauji mediniai dviejų aukštų rūmai, kurie buvo pavadinti „Akacija“. Vidun įžengusius lankytojus pasitinka iškimšta šerno galva. Šiek tiek toliau, ant naktinio stalelio stovi pelėdos iškamša, o ant sienos priešais pakabinta briedžio galva. Vestibiulio grindys išklotos vilkų kailiais, o ant kėdės kabo lokio kailis.

Viršutiniame aukšte yra keli svečių kambariai. „Klubo nariai mažai čia būdavo, kartais tik iki kokių 2 ar 3 val. ryto, ir viskas“, – sako buvęs darbuotojas Serhijus, kuris saugumo sumetimais atsisakė atskleisti savo pavardę.

2006 m. prasidėjo antrojo pastato, pavadinto „Ostrov“, statybos darbai.

Statybų darbininkas papasakojo, kad visų pirma buvo statoma pirtis, kurią V. Janukovyčiui padovanojo Charkovo milijardierius Oleksandras Jaroslavskis. „Ji buvo pagal užsakymą pagaminta Sankt Peterburge, po to atgabenta čia ir surinkta“, – sako darbininkas.

O. Jaroslavskis kalbėtis atsisakė.

Pirčiai buvo pasirinkta tobula vieta – tarp vandens rezervuaro ir specialiai įrengtos prieplaukos. Netoliese yra sraigtasparnių kilimo ir tūpimo aikštelė bei tiras. Pirties pastatas gana nemažas – jame telpa ir du miegamieji su drabužinėmis, dušais, masažo kambariais, virtuvė bei karaokės salė. Virš garso aparatūros vestibiulyje puikuojasi didelė įrėminta nuotrauka, kurioje užfiksuoti dainuojantys V. Janukovyčius, milijardieriaus Rinatas Achmetovas ir legendinis rusų dainininkas Josifas Kobzonas.

„Ostrov“ priklauso įmonei „Dom Lesnika“, kurios savininkų sąraše per kelias britų bendroves figūruoja žinomas austrų advokatas Reinhardas Prokschas. R. Prokschas neigia, kad yra susijęs su V. Janukovyčiumi ir įmone „Dom Lesnika“.

Ir „Ostrov“, ir „Akacija“ buvo baigti statyti 2008 m. rudenį. Tuo metu šaliai vadovavo Viktoras Juščenka, kuris jau buvo praradęs žmonių pasitikėjimą. V. Janukovyčius buvo pagrindinis opozicijos lyderis ir intensyviai ruošėsi kovai su buvusia ministre pirmininke Julija Tymošenko dėl prezidento posto. Spalio mėn. kaip visuomeninė organizacija buvo įsteigta Medžiotojų ir žvejų asociacija „Kedras“ ir įregistruota tikruoju V. Janukovyčiaus rezidencijos adresu: Ivano Frankivsko g. 19, Novi Petrivci kaimas.

Stipri sąjunga

Viktoras Janukovyčius ir Dmitrijus Medvedevas
Oficialiame nacionalinio registro įraše visuomeninės organizacijos „Kedras“ įkūrėjų skiltyje figūruoja trys vardai: buvęs vicepremjeras Juryjus Bojko, buvęs „Ukravtodor“ (Ukrainos valstybinės kelių agentūros) vadovas Volodymyras Demiškanas ir buvęs Čerkasų regiono valstybinės administracijos vadovas Serhijus Tulubas.

Medžiotojų ir žvejų asociacijos įstatuose rašoma, kad klubo veiklos tikslas – „pasirūpinti socialiniais, ekonominiais, sportiniais bei kitais klubo narių interesais ir juos ginti“.

Klubo narys milijardierius Viktoras Pinčukas pasakė: „Kaip banaliai beskambėtų, vienintelis tikslas, dėl kurio dalyvavau klubo veikloje, buvo medžioklė.“

V. Pinčukas papasakojo, kad medžioklė yra senas jo hobis. Kvietimą įstoti į klubą jis gavo tuo metu, kai V. Janukovyčius dar buvo opozicijos lyderis.

Nepaisant to, kad V. Janukovyčiaus įmonė nuomojo klubui medžioklės plotus, jis nefigūruoja kaip klubo įkūrėjas ar netgi kaip oficialus narys. „Kedro“ direktoriaus Mykolos Hordijčuko teigimu, V. Janukovyčių į medžioklę pasikvietė klubo nariai, o ne jis juos.

O V. Pinčukas papasakojo, kad viskas buvo atvirkščiai: „Kai situacija pasikeitė (V. Janukovyčius buvo išrinktas), buvo įvesta nauja taisyklė – negalima buvo atmesti prezidento kvietimų“, – pasakė jis.

Remiantis dokumentais, pirmasis oficialus klube „Kedras“ priimtas sprendimas buvo paskirti Ivaną Tochtamyšą organizacijos vadovu. Net ir po kelerių metų palikęs šį postą, I. Tochtamyšas ir toliau liko pagrindiniu „karališkųjų medžioklių“ organizatoriumi. Klubo registro duomenimis, rezidencijoje jis lankydavosi beveik kas savaitę. Paskutinis vizitas įvyko vasario 9 d. Klube „Kedras“ dirbo 94 darbuotojai. Po V. Janukovyčiaus pabėgimo, I. Tochtamyšas dingo ir klube daugiau nesirodė.

Vilkų medžioklė

Medžiotojai dažniausiai atvykdavo savaitgaliais, paprastai iš anksto neperspėję.

„Tai taip pat buvo susiję su saugumu. Niekada negali žinoti, ką kas galvoja“, – sako M. Hordijčukas. – Kai vykdavo grupinė medžioklė, sezono atidarymas ar uždarymas, dalyvauti stengdavosi visi.“

V. Janukovyčiaus apsaugos viršininkas Konstantynas Kobzaris buvo atsakingas už prezidento saugumą ir imdavosi griežtų saugumo priemonių. Visi techniniai darbuotojai buvo izoliuoti nuo klubo narių ir svečių. „Visų pirma atvykdavo narių asmens sargybiniai, kurie pasiskirstydavo visoje teritorijoje“, – prisimena M. Hordyjčukas.

Viktoras Janukovyčius
Klubo nariai dažniausiai atsiveždavo savo ginklus, ir tik retkarčiais naudojosi „Kedro“ arsenalu. Medžiotojų klube buvo netgi visas ginklininko etatas. V. Janukovyčius turėjo didelę ginklų kolekciją. Bėgdamas iš rezidencijos, jis paliko daug dėžių su ginklais.

Kad medžioti būtų dar smagiau, klubo nariai vaišindavosi prabangiu vynu. Pavyzdžiui, viename dokumente nurodyta, kad 2011 m. spalio mėn. klubo nariai užsisakė nemažai išskirtinių gėrimų – 1989 m. „Chateau Latour“ (daugiau nei 3 tūkst. Lt. už butelį) ir 1989 m. „Chateau Cheval Blanc“ (beveik 2500 Lt. už butelį).

Paskutinė medžioklė

„Mes nedažnai ten būdavome, nes prezidentas V. Janukovyčius neturėjo laiko. Medžioklės baigėsi, kai prasidėjo įvykiai Maidane. Klubas paskutinį kartą susirinko per medžioklės sezono atidarymą rudenį“, – papasakojo buvęs vicepremjeras ir kandidatas į prezidentus Jurijus Boiko.

Tačiau žurnalistams pavyko rasti svečių knygą, kurios įrašai byloja, jog kai kurie klubo nariai klubo teritorijoje šventė Naujuosius metus, ir per naktį juos aptarnavo iškviesti darbuotojai. Per Kalėdas, kurios Ukrainoje buvo švenčiamos sausio 7 d., į medžiotojų klubą buvo iškviestas lėlių teatras „Vertep“. Paskutinė šventė restorane įvyko vasario 6–8 d., praėjus kelioms dienoms po to, kai buvo nužudyti pirmieji Euromaidano protestuotojai, tačiau prieš vasario 20 d. masines žudynes.

V. Janukovyčiaus bičiuliai abiem progomis gėrėjosi fejerverkais, kuriuos organizavo „Lomakin“ prekybos namai, taip pat buvo užsakyta gėlių, svečius linksmino muzikantai.