Susitikime pagrindinis dėmesys bus skiriamas „Europos klausimams, tarp jų eurui, migracijai, technologijoms ir tarptautinei padėčiai“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas Prancūzijos prezidentūroje.

Jis nepaaiškino, kodėl lyderių susitikimas vyks Marselyje, o ne Prancūzijos sostinėje, ir daugiau informacijos apie jį nepateikė.

Šios derybos organizuojamos po E. Macrono ketvirtadienį numatomos kelionės į Liuksemburgą, kur jis tarsis su Liuksemburgo, Belgijos ir Nyderlandų ministrais pirmininkais dėl Europos integracijos stiprinimo.

Priešiškumas tarp proeuropietiškų pažiūrų centristo E.Macrono ir euroskeptiškų, nacionalistinių Italijos ir Vengrijos vyriausybių į viešumą iškilo praėjusią savaitę.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ir Italijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini atvirai pavadino E. Macroną savo priešininku migracijos klausimais. Atsakydamas Prancūzijos vadovas pareiškė, kad jie neklysta laikydami jį savo „pagrindiniu oponentu“.

Prancūzijos prezidento užsienio vizitai yra svarbus elementas jo vykdomoje paramos užsitikrinimo kampanijoje. E. Macronas siekia pritarimo jo siūlomoms ambicingoms ES reformoms, įskaitant glaudesnį bendradarbiavimą saugumo, imigracijos srityse ir ekonomikoje.

Jis aktyviai siekia A. Merkel prielankumo, laikydamas ją svarbia partnere savo darbotvarkės įgyvendinimui. Tačiau po praėjusių metų rinkimų susilpnėjusi Vokietijos lyderė daugeliui E. Macrono pasiūlymų kol kas pritaria tik santūriai.

Vokietijoje ji patiria didžiulį spaudimą, kad imtųsi priemonių migracijai pažaboti, ypač po to, kai nuo 2015 metų šalyje priėmė maždaug milijoną atvykėlių. Tokia imigrantų banga sustiprino visuomenės paramą kraštutinių dešiniųjų partijoms.

Pernai į Vokietijos parlamentą pirmą kartą pateko antiimigracinė partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), o liepą A. Merkel teko sutikti su griežtesne migracijos kontrole, kad išvengtų savo vidaus reikalų ministro organizuoto maišto.

Kitos ES šalys taip pat gana skeptiškai vertina E. Macrono pasiūlymus. ES toliau kylant nacionalistinėms nuotaikoms, valstybių vadovai nesutaria, ką daryti su tūkstančiais migrantų, bėgančių nuo karo ir skurdo Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje.

Austrijos Zalcburgo mieste rugsėjo 20 dieną vyksiančiame ES viršūnių susitikime Bendrijos lyderiai bandys išsklaidyti tvyrančius nesutarimus. Prieš tris mėnesius vykusiame ES lyderių susitikime Briuselyje jie vos pasiekė susitarimą dėl migrantų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)