A. Merkel atstovas Steffenas Seibertas, paprašytas pakomentuoti pranešimus apie galimą jųdviejų susitikimą artimiausiu metu, žurnalistams sakė, kad „išties, labai artimoje ateityje planuojamas susitikimas“.

Pasak S. Seiberto, „logiška“, kad per tą susitikimą bus aptartas „Brexit“ klausimas, pastaraisiais metais dominuojantis JK ir kitų Europos Sąjungos šalių santykiuose.

B. Johnsonas nori iš naujo tartis dėl išstojimo sutarties sąlygų, išsiderėtų Briuselyje jo pirmtakės Theresos May. Šį susitarimą britų parlamentas jau tris kartus atmetė.

„Niekas nebūtų suinteresuotas, kad britai pasitrauktų be jokio susitarimo, – sakė S. Seibertas. – Kita vertus, visuomet sakėme, kad ir mes ruošiamės išstojimo be susitarimo galimybei, kurios nenorime ir kuri vertinama labai neigiamai.“

B. Johnsonas nekart yra pažadėjęs išvesti JK iš Bendrijos spalio 31 dieną su ar be susitarimo.

Britų premjeras tvirtina, kad vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė (angl. backstop), turinti užtikrinti, kad po JK išstojimo iš ES siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos išliks atvira, pririš jo šalį prie Bendrijos prekybos taisyklių, ir reikalauja ją išbraukti iš susitarimo.

Austrų „Brexit“ derybininkas anksčiau šią savaitę atmetė tokią idėją ir apkaltino JK nesugebant pasiūlyti alternatyvių būdų spręsti problemai dėl sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos.

„Deja, visiškai nieko nesulaukėme iš Londono, ir, žinoma, sunku derėtis su kažkuo, kas prie [derybų] stalo nėra konstruktyvus“, – austrų visuomeniniam transliuotojui ORF sakė Gregoras Schusterschitzas.

Jis atkreipė dėmesį, kad bet kokiam naujam „Brexit“ susitarimui dar turėtų pritarti britų parlamentas, o kad tai įvyks, esą nėra jokios garantijos.

„Už tai atsakingas vien britų parlamentas, – tvirtino G. Schusterschitzas. – Tik jis gali užkirsti kelią „Brexit“ be sutarties.“