Kalbėdama per prestižinės Fulbrighto premijos už tarptautinį supratimą įteikimo ceremoniją A. Merkel pabrėžė, jog Amerikos parama Vakarų Europai įgyvendinant Marshallo planą, jos vaidmuo aprūpinant Berlyną oru per sovietų vykdytą šio miesto blokadą ir prezidento Johno. F. Kennedy „legendinis atsidavimas“ Šaltojo karo laikais padėjo prieš 30 metų nugriauti Berlyno sieną.

„Mūsų draugai amerikiečiai nenuleisdami rankų mus rėmė, kovojo už laisvą Europą, ir tai padarė šią laisvąją Europą stiprią. Mes, vokiečiai, niekada to neužmirštame“, – sakė ji.

Apdovanojimą A. Merkel Berlyne įteikė Vašingtone įsikūrusios Fulbrighto asociacijos atstovai. Tai buvo pirmas kartas, kai ceremonija buvo surengta už JAV ribų. Asociacija gyrė vokiečių kanclerės „nepaprastą, užuojauta grindžiamą vadovavimo stilių ir jos tvirtą įsipareigojimą tarpusavio supratimui, tarptautiniam bendradarbiavimui ir taikai.

Savo kalboje A. Merkel perspėjo, kad pasaulyje nuolat mąžtant Antrojo pasaulinio karo liudininkų vis dažniau pasireiškia „perdėtas populizmas ir nacionalizmas“, todėl „turime ryžtingai priešintis šiai mąstysenai“.

„Turime priminti sau, kodėl apskritai buvo įsteigtos Jungtinės Tautos, kodėl buvo įkurtos NATO, Pasaulio prekybos organizacija ir kitos tarptautinės institucijos, – kalbėjo Vokietijos lyderė. – Taip nutiko dėl pamokų, išmoktų iš Antrojo pasaulinio karo siaubo ir perdėto nacionalizmo.“

A. Merkel konkrečiai nepaminėjo JAV prezidento Donaldo Trumpo šūkio „Pirmiausiai – Amerika“ arba dėl jo prekybos politikos kylančių nesutarimų su ES. Vis tik ji pabrėžė, jog transatlantinė partnerystė grindžiama bendromis vertybėmis, suteikiančioms pagrindą bet kokių problemų sprendimui.

„Nepaisant visų esamų nesutarimų, kaip nutinka bet kurioje partnerystėje... turime kalbėtis vieni su kitai, rengti posėdžius, kurti komunikacijos linijas“, – teigė kanclerė.

Ji pareiškė besivadovaujanti principu, kad „darbas visų labui turi teigiama poveikį ir valstybės gerovei“.

„Patriotizmas man visada reikšdavo galvoti apie mūsų teisėtus valstybinius interesus, bet kartu ir apie kitų teisėtus interesus, – sakė ji. – Būtent todėl niekada nesiliausiu agituoti už stiprią daugiašalę, taisyklėmis ir vertybėmis grindžiamą pasaulinę tvarką.“