Šeštadienį vakare vakariniame Idaro–Oberšteino mieste įvykdyta žmogžudystė, kaip manoma, yra pirmoji Vokietijoje, susijusi su vyriausybės dėl pandemijos įvestomis taisyklėmis.

„Vokietijos vyriausybė griežčiausiai smerkia šį tikslingą nužudymą“, – žurnalistams sakė A. Merkel atstovė Ulrike Demmer.

„Gedime dėl šio jauno vyro, kuris buvo piktai nužudytas, mirties“, – pridūrė ji.

Anksčiau buvo pranešta, kad klientą supykdė kasininku toje degalinėje dirbusio studento prašymas užsidėti kaukę, kaip to reikalaujama visose Vokietijos parduotuvėse. Po trumpo ginčo klientas išėjo, bet maždaug po pusantros valandos sugrįžo.

Įtariamasis, 49 metų vokietis, kitą dieną nuėjo į policijos nuovadą ir pasidavė. Jis buvo areštuotas ir prisipažino įvykdęs žmogžudystę.

Žmogžudystė įvykdyta likus kelioms dienoms iki Vokietijos visuotinių rinkimų rugsėjo 26-ąją, kai pasitrauks 16 metų valdžiusi kanclerė Angela Merkel. Šis įvykis sukrėtė partijas ir sukėlė jų pasipiktinimą, augant nerimui dėl prieš kaukių dėvėjimą kovojančio judėjimo radikalėjimo.

Toje pačioje spaudos konferencijoje dalyvavęs Vidaus reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad ši žmogžudystė atrodo kaip „pavienis atvejis“, o pasipriešinimas koronaviruso plitimo prevencijos priemonėms sumažėjo, švelninant dėl pandemijos įvestus suvaržymus.

Tačiau jis pripažino, kad šalyje pastebimas judėjimo „kai kurių veikėjų“ radikalėjimas, galintis privesti prie smurto. Vis svarbesnį vaidmenį atlieka kraštutinių dešiniųjų pokalbių grupės socialiniuose tinkluose.

Remiantis pranešimais žiniasklaidoje, įtariamas žudikas taip pat aktyviai dalyvavo šiose pokalbių grupėse.

Vokietijoje per visą pandemiją vyksta prieš reikalavimą dėvėti kaukes nusiteikusių protestuotojų demonstracijos, kai kurios jų sutraukia dešimtis tūkstančių žmonių.

Kaip aktyviausias kovotojas prieš koronaviruso plitimo prevencijos priemones ir aktyvus sąmokslo teorijų, kuriomis neigiami pagrindiniai faktai apie pandemiją, propaguotojas iškilo judėjimas „Querdenker“. Jo akcijos sutraukia įvairiausių žmonių, tarp jų antivakserių, neonacių ir Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos AfD narių.