Inicialais AKK vadinama politikė pernai gruodį iš A. Merkel perėmė vadovavimą centro dešinės Krikščionių demokratų sąjungai (CDU), o kanclerė sakė norinti dirbti visą savo 2017–2021 metų kadenciją.

„Kanclerė ir vyriausybė buvo išrinktos visai... kadencijai ir piliečiai teisėtai tikisi, kad jos rimtai vertins rinkimų nulemtus įsipareigojimus“, – sakė A. Kramp-Karrenbauer.

„Taigi, galiu atmesti galimybę, kad sąmoningai sieksiu pasikeitimo ankstesniu laiku“, – sakė ji laikraščiui „Welt am Sonntag“.

Vietoje to CDU turėtų kurti naują politinę programą ir 2020 metų rudens pabaigoje nominuoti savo kandidatą į kanclerius, pažymėjo A. Kramp-Karrenbauer.

Vokietijos žiniasklaida ne vieną mėnesį spėliojo dėl to, ar Vokietijos lyderė veteranė A. Merkel anksčiau pasitrauks iš savo kairiųjų ir dešiniųjų koalicijos vyriausybės vadovo posto.

Pagal vieną iš scenarijų jos jaunesnieji partneriai, centro kairės socialdemokratai (SPD) galėtų pasitraukti iš „didžiosios koalicijos“, jei patirtų daugiau rinkimų nesėkmių.

Būsimi išbandymai yra Europos Parlamento rinkimai šį mėnesį ir trijų žemių rinkimai buvusioje komunistinėje Rytų Vokietijoje vėliau šiais metais.

Per visus šiuos rinkimus savo pozicijas gali dar labiau sustiprinti kraštutiniai dešinieji ir antiimigracinė „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) – pagrindinės srovės partijų CDU ir SPD sąskaita.

A. Kramp-Karrenbauer pripažino, kad koalicija su SPD „neatsirado sklandžiai ir jai ne visada lengvai sekėsi bendradarbiauti“.

Kalbėdama apie savo santykius su A. Merkel ji sakė: „Kai kuriomis dienomis su ja kalbuosi daugiau nei su savo vyru.“

Tačiau ji pabrėžė, kad A. Merkel jai nėra „nei asmeninė draugė, nei geradarė“ – jos esančios „bendrakeleivės“.

„Mūsų santykiai labai geri, kaip ir anksčiau“, – laikraščiui sakė A. Kramp-Karrenbauer.