Vokietijos rytinėje Saksonijos-Anhalto žemėje sekmadienį įvykę rinkimai buvo paskutinis svarbus išbandymas prieš rudenį įvyksiančius visuotinius rinkimus, kuriuose 16 metų dirbanti kanclerė nebedalyvaus.

A. Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU), vadovaujama naujo lyderio Armino Lascheto, Saksonijoje-Anhalte gavo maždaug 37 proc. balsų, rodo preliminarūs rezultatai. Partija gerokai aplenkė antroje vietoje likusią antiimigracinę ir antiislamišką kraštutinių dešiniųjų „Alternatyvą Vokietijai“ (AfD), gavusią maždaug 21 proc. balsų.

Žalieji, pastaruoju metu populiarūs federaliniu lygmeniu, šioje Rytų Vokietijos žemėje gavo tik nuviliančius maždaug 6 proc. balsų.

Rezultatai yra didžiulis postūmis numatomam konservatorių kancleriui A. Laschetui prieš rugsėjo 26 dieną įvyksiančius Vokietijos nacionalinius rinkimus.

„Lascheto dar laukia ilgas kelias iki kanclerio biuro“, – rašė dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“. Tačiau straipsnyje priduriama, kad po sėkmės Saksonijoje-Anhalte A. Laschetas dabar yra „daug arčiau“ šio tikslo.

Šios žemės premjeras CDU narys Reineris Haseloffas, anksčiau griežtai atmetęs galimybę bendradarbiauti su kraštutiniais dešiniaisiais, sakė, kad partija galėtų gautu postūmiu pasinaudoti rugsėjo rinkimams.

Jeigu CDU ir jos regioninės partnerės Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) – „sąjunga bus tvirta, ji iš esmės bus nenugalima ir galės skirti kitą kanclerį“, visuomeninei televizijai sakė R. Haseloffas.

Banko „Berenberg“ vyriausiasis ekonomistas Holgeris Schmiedingas pažymėjo, kad pastarųjų 10 dienų nacionalinės apklausos rodo CDU-CSU vėl šiek tiek lenkiant žaliuosius. Anksčiau šiais metais žalieji pagal populiarumą lenkė konservatorius.

„CDU gerai pasirodžius Saksonijoje-Anhalte ši nesena sėkmė... tikriausiai tęsis“, – sakė jis.

Įtampa iki rinkimų

Balandį konservatorių kandidatu į kanclerius paskirtas A. Laschetas paveldėjo virtinę problemų, įskaitant visuomenės pyktį dėl vyriausybės kovos su pandemija priemonių ir korupcijos skandalo dėl medicininių kaukių kontraktų.

Per praėjusius regioninius rinkimus kovo mėnesį – Reino krašto–Pfalco ir Badeno-Viurtembergo žemėse – CDU rezultatai buvo prasčiausi per istoriją.

Paties A. Lascheto populiarumas irgi nebuvo didelis – jam pakenkė konservatorių vidaus kovos dėl kandidato į kanclerius ir jo klaidos tvarkantis su pandemija.

Įtampa konservatorių stovykloje buvo kontrastas žaliųjų demonstruotai vienybei savo kandidate į kanclerius paskiriant Annaleną Baerbock.

Dėl to A. Laschetas visos šalies mastu pagal populiarumą atsiliko nuo A. Baerbock.

Tačiau naujienų svetainė „Spiegel Online“ parašė, kad „rinkėjai Saksonijoje-Anhalte padovanojo Laschetui neįkainojamą dovaną“.

„Po jo, kaip kandidato į kanclerius, bjaurios pradžios buvo aišku, kad jis nebus žmogus, keliantis euforišką optimizmą dėl savo kampanijos. Devizas veikiau buvo „Pralaukti“, – rašoma straipsnyje.

„Labiausiai jam reikia ramybės, ir dabar jis ją turi“, – pridūrė „Spiegel Online“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)